Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Србија побеђује и корону!

rss

01.05.2020.

Најсмешнији или какав већ коронавирус, тек Србију само што није бацио на колена. Ништа од шопинга у Италији, али, на срећу ни гробља нису постала тесна. Србија је озбиљна земља.

Колумна Миодрага Тасића: Србија побеђује и корону!

Суочила се владајућа гарнитура, уз помоћ „струке“ с невидљивим непријатељем. Уведен је полицијски час. Нема мрдања из куће или стана. Осим ако ниси привилегован, читај неопходан друштву па имаш дозволу за кретање у време полицијског часа. Ти са дозволама су полицајци, медицинско особље, верујем ватрогасци, можда официри? Вероватно још понеко, али мене то не дотиче. У Србији никада и ни у чему нисам био привилегован, па што би сада мењали навике?

Елем, забрана изласка из дома најпре важи за старије од 65 година. То је за њихово добро. Да се спаси најосетљивији и најризичнији слој становништва. Свакако у ризичне спадају и посланици Народне скупштине. Скупштина је распуштена, а посланици упућени у своје удобне куће и дворце. Напречац је у држави уведено ванредно стање. Поједина закерала сматрају да је овим потезом укинута демократија и суспендован Устав државе. Највиши правни акт. Неки су поднели и притужбе Уставном суду због увођења ванредног стања. Додуше, уставни суд се још није изјаснио по том питању. А кад ће, не знамо!

Иначе, за викенде увођен је полицијски час за све грађане. Некада у трајању од три дана! И ту мислим да се помало грешило. Ко ради тај и греши, а ко много ради-много греши. Можда је полицијски час могао бити избегнут? Јер ако људи седе у својим домовима три дана, у понедељак, када је та мера коначно престала да важи, сви похрле у продавнице да купе хлеб, млеко, неку конзерву. Не можеш куповати хлеб за месец дана унапред. Скаменио би се. И, наравно, ако су сви појурили у радње, нема одстојања од два метра, неко заборавио маску или рукавице у журби, додирнуо корпу, раф или неки артикал на рафу, потом си ти пипнуо исто то место. Ето заразе. Да није било полицијског часа, па да продавнице раде непрекидно, ако треба свих 24 сата, једни дођу у куповину ујутру, други у подне, трећи у поноћ. Мања би опасност била да се заразимо.

Потом, није баш требало одмах распустити Народну скупштину. Прво је требало затворити кладионице. Овако испаде обрнуто. Као и код поновног заседања српског парламента. Опет су прво прорадиле кладионице, а онда је сазвана и скупштина. Посланици с маскама и рукавицама и са пластичним преградама одвојени једни од других. А истог дана видео сам на телевизији која омогућава да знате све, јавни сервис да појасним, заседање скупштине у Шпанији. Шпанија има процентуално много више заражених и умрлих од Србије а њихови посланици седе у клупама без маски и рукавица, а пластике, ни у корову. Тако да мислим да ни наши посланици нису морали да стављају маске. Одавно су они демаскирани!

Политички врх Србије и „струка“ наговештавају полако смиривање ситуације. Истина, још нас плаше да не преуранимо, да се озбиљно понашамо, да не излазимо на улицу непотребно, плаше нас другим таласом короне, заговарају вакцинисање становништва, мада нико није произвео вакцину. Па кад смо изгледа пребродили најгоре, очигледно је могло понешто и друагичије да се чини. Има мишљења да није било неопходно претеривати с плашењем грађана од пандемије. Има људи који се више плаше од других. Ако их још и непотребно застрашујете, онда такав може да полуди. Затим може да се полуди од прекомерног седења у малом затвореном простору. Други замерају што није заштићено најпре медицинско особље. Како ћемо заштити народ ако нам се разболевају лекари, медицинске сестре, болничари, хигијеничари? Није било довољно заштитне медицинске опреме. Ту чак нису могли помоћи ни браћа Кинези, па ни сам брат Си Ђинпинг! И онда нисмо најбољи у региону. Србија није лидер у региону, а ни шире. Макар када је број заражених и умрлих од короне или ковида. Како вам драго!

Лично имам замерке на хватање прекршиоца забране кретања у време полицијског часа. Јесте да је било неких које је полиција зауставила и легитимисала, људи су кажњавани новчано, а појединци и кривично на судским процесима обављаним модерном технологијом; путем Скајпа. Тако некако. По чему смо највероватније први у свету. Ипак, лично сам видео неке да излазе на улицу или возе аутомобиле у време забране кретања. Полиција, дабоме, не може све такве да нахвата. Зато је требало подстакнути народ да пријављује прекршиоце забране кретања. Обећаш му сто евра ако пријави онога што је изашао на улицу после 18 часова. Може и да га сними камером.Бар мобилним телефоном. После ономе држава наплати хиљаду евра казне. И сви задовољни. Потказивање је нашем народу у крви. Денунцијант бива награђен, прекршилац пуни буџет, судије за прекршаје поштено зарађују хлеб насушни.

Тако су могли бити кажњени и повратници из иностранства. Њих поготову није требало пустати у земљу, а ако већ долазе, онда да плате. Не ваља им напредна, просперитетна Србија, лидер у сваком погледу. Отишли да изграђују Немачку, Чешку, Словачку, Словенију, Џибути, Парагвај, а кад загустило, онда да те лечи мајчица Србија. Понављам, такве је требало кажњавати, мада има тврдњи да је баш лечење у Србији највећа казна. Корона ће проћи. Што рече Андрић – И то ће проћи. Добро је да је економија стабилна. Ове године имаћемо пад бруто друштвеног производа од 0,5%. Чуо сам на јавном сервису. Оном објективном. Овај податак ме усрећио. Мислио сам да због двомесечног застоја у пољопривреди, индустрији, тоталном прекиду саобраћаја, колапсу угоститељства и туризма, смањене трговине и извоза, следи већи пад. Америка, рецимо, може да очекује пад од 40% у другом кварталу. А ми једва пола процента. Зато ћемо догодине имати раст од 9 процената! Председник лично саопштио. Имаћемо најбољу економију и највећи раст у Европи. Пошто се приближавају избори у Србији, предвиђени раст привреде може да буде и двоцифрен. Још ако неко ове прогнозе поткрепи записом Тарабића из Кремне, чувених видовњака из 19. века, онда у ове бројке не треба сумњати. Поготову када их изговори најбоље упућен човек. Није чудо што нам завиди Европа, нарочито суседи. Србин има што нико не имаде. Неки Срби кажу - нажалост!

Прилилично неприметно промакла је чињеница да се нити један мигрант у Србији није заразио короном! Невероватна ствар. Мигранти живе на малом простору, прошли хиљаде километара, нису имали ни најосновније хигијенске услове, тек о маскама и рукавицама да не говоримо, нису имали медицинску заштиту, а опет ниједан се није заразио. Мигранте треба детаљно испитати. На њима „струка“ може да пронађе лек против короне. Тада нам неће требати ни вакцине.

Миодраг Тасић


# Србија Миодраг Тасић саобраћај аутомобил коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима