Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ускоро уклањање радиоактивних громобрана у Нишу и Алексинцу

rss

17.08.2018.

Сви радиоактивни громобрани на подручју Ниша и Алексинца, њих укупно 26, требало би у скоријем периоду да буду уклоњени, најављено је из Нишавског управног округа.

Ускоро уклањање радиоактивних громобрана у Нишу и Алексинцу

Начелница тог округа Драгана Сотировски рекла је да је округ покренуо иницијативу за уклањање громобрана и ускоро ће због тога у Нишу бити одржан састанак представника свих релевантних градских установа са министром за заштиту животне средине Гораном Триваном и представницима Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења.

Она је подсетила да је уклањање радиоактивних громобрана предвиђено домаћим законодавством, али је то и обавеза наше земље у процесу приступања Европској унији.

Инспектор Одељења за заштиту од јонизујућих и нејонизујућих зрачења у Нишавском округу Игор Марјановић казао је да радиоактивни громобрани којих у Нишу има 24, а у Алексинцу два, не представљају опасност по околину, али да је рок за њихово уклањање према Закону о заштити од јонизујућих зрачења истекао још маја 2014. године.

Марјановић је рекао да је свим мерењима утврђено да нема повећане дозе зрачења у близини радиоктивних громобрана.

Радиоактивни громобрани имају такву конструкцију да је поље зрачења изнад громобрана. Испод громобрана налази се оловна заштита која се служи да се поље зрачења не спусти надоле“, објаснио је Марјановић.

Главни проблем за уклањање радиоактивних громобрана представљају финансијска средства. Овлашћене куће уклањање наплаћују 180.000 динара, али још око 100.000 динара мора да се одмах плати за постављање новог громобрана јер објекти не могу да се оставе без громобранске заштите“, изјавио је Марјановић.

Он је казао да средства за уклањање громобрана треба да обезбеди власник, односно корисник, али врло често није нимало лако утврдити ко је власник.

Извор: Нишке Вести


# Алексинац Драгана Сотировски Игор Марјановић Нишке Вести громобрани
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима