Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ђукић Дејановић: Радити на побољшању демографске будућности

rss

29.01.2019.

Славица Ђукић Дејановић је посетила вртиће у Алексинцу и Сврљигу и у Нишу разговарала са представницима локалних самоуправа Нишавског, Топличког и Пиротског управног округа.

Фото: архива

У Нишавском округу се на 1.000 становника роди девет беба, а умре 15 људи, док је просек година 43,8, указала је министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић наводећи да је то показатељ да овај део Србије нема добру демографску слику.

Министарка је истакла да кроз пронаталитетну политику, управљање миграцијама и политику активног старења, сви заједно морамо радити на побољшању демографске будућности Србије.

Како је рекла, у плану кабинета који води је да у марту поново буде расписан конкурс на који ће се јавити општине и градови за неповратна средства за сва три сегмента – за пронаталитенту политику, управљање миграцијама и за питања активног старења.

Позвала је све локалне самоуправе да аплицирају за средства.

Истакла је да је за територију целе Србије ове године определило 650 милиона динара, док је 2016. године било опредељено 130 милиона динара.

"Не говоримо само да је ово наш национали задатак, већ је Влада ангажована да финансијски помогне, али морамо бити свесни чињенице да само финансијска подршка није довољна, ако нема и свих осталих сегмената", рекла је Ђукић Дејановићева новинарима.

Указала је да су демографски параметри за југоисточну Србију лошији него у осталим деловима земље, па се због тога чешће говори и више средстава улаже у тај део Србије.

Министарка је напоменула да су демографска кретања спора и да ћемо тек за око 10 година видети резултате мера које се спроводе.

"Не само финансијском подршком породици, већ снижавањем психолошке цене родитељства, олакшавањем позиције материнства и мајке, стављањем фокуса задатака на локалне самоуправе које најбоље познају своје специфичности и своје грађане, подизањем нивоа знања о репродуктивном знању", рекла је министарка.

Напоменула је да је прошле године посебно стимулисано повећање капацитета предшколских установа и квалитета рада у њима, а да се сада мора ићи на остале сегменте, пре свега усклађивање рада и родитељства.

Упитана шта са општинама које нису искористиле средства, Ђукић Дејановићева је рекла да, ако таквих општина има, постоје надлежне инспекцијске службе које морају поступити по закону.

"Ово што смо данас видели у Нишавском округу охрабрује и чини ми се да се новац намењен демографији коректно троши, али ако има општина које нису искористила средства, постоје иснпекције које морају поступе по закону", истакла је министарка.

Начелница Нишавског округа Драгана Сотировски рекла је да ће са министарком разговарати о могућности да Ниш једног дана добије центар за демографско истраживање који би, каже, помогао држави да сагледа проблеме са којима се тај део Србије суочава.

Сотировски је навела да је Ђукић Дејановићева једна од ретких министара која је дошла да на терену провери да ли су и на који начин искоришћена средства које је њено министарство доделило локалним самоуправама.

Подсетила је на статистичке податке који говоре да тај део Србије нема добру демографску слику.

"Рецимо, на 1.000 становника у Алексинцу, осам се роди, а 18 умре. У Сврљигу на 1.000 становника осам се роди, а 23 умре. То су показатељи да овај део Србије нема добру демографску слику", закључила је Сотировски.

Извор: РТС


# Алексинац општина Славица Ђукић-Дејановић Драгана Сотировски
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима