Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uskoro uklanjanje radioaktivnih gromobrana u Nišu i Aleksincu

rss

17.08.2018.

Svi radioaktivni gromobrani na području Niša i Aleksinca, njih ukupno 26, trebalo bi u skorijem periodu da budu uklonjeni, najavljeno je iz Nišavskog upravnog okruga.

Uskoro uklanjanje radioaktivnih gromobrana u Nišu i Aleksincu

Načelnica tog okruga Dragana Sotirovski rekla je da je okrug pokrenuo inicijativu za uklanjanje gromobrana i uskoro će zbog toga u Nišu biti održan sastanak predstavnika svih relevantnih gradskih ustanova sa ministrom za zaštitu životne sredine Goranom Trivanom i predstavnicima Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

Ona je podsetila da je uklanjanje radioaktivnih gromobrana predviđeno domaćim zakonodavstvom, ali je to i obaveza naše zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Inspektor Odeljenja za zaštitu od jonizujućih i nejonizujućih zračenja u Nišavskom okrugu Igor Marjanović kazao je da radioaktivni gromobrani kojih u Nišu ima 24, a u Aleksincu dva, ne predstavljaju opasnost po okolinu, ali da je rok za njihovo uklanjanje prema Zakonu o zaštiti od jonizujućih zračenja istekao još maja 2014. godine.

Marjanović je rekao da je svim merenjima utvrđeno da nema povećane doze zračenja u blizini radioktivnih gromobrana.

Radioaktivni gromobrani imaju takvu konstrukciju da je polje zračenja iznad gromobrana. Ispod gromobrana nalazi se olovna zaštita koja se služi da se polje zračenja ne spusti nadole“, objasnio je Marjanović.

Glavni problem za uklanjanje radioaktivnih gromobrana predstavljaju finansijska sredstva. Ovlašćene kuće uklanjanje naplaćuju 180.000 dinara, ali još oko 100.000 dinara mora da se odmah plati za postavljanje novog gromobrana jer objekti ne mogu da se ostave bez gromobranske zaštite“, izjavio je Marjanović.

On je kazao da sredstva za uklanjanje gromobrana treba da obezbedi vlasnik, odnosno korisnik, ali vrlo često nije nimalo lako utvrditi ko je vlasnik.

Izvor: Niške Vesti

Komentara: 0


# Aleksinac Dragana Sotirovski Igor Marjanović Niške Vesti gromobrani
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}