Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Непожељни азиланти

rss

23.11.2011. Извор: РТС

У појединим градовима унапред се противе идеји да се неки од објеката претворе у центре за азил. Такве објекте мештани неретко виде као простор за инвестиције, али се не зна да ли интересената међу улагачима уопште и има.

Изјаве Душана Остојића, Новице Тончева и Расима Љајића

Судећи по расположењу локалних власти у неким општинама, онима који убудуће буду тражили азил у Србији, налажење смештаја могло би да буде још теже. После протеста због азиланата у Бањи Ковиљачи и спекулација где би још могли да буду отворени центри за њихов прихватак, у појединим градовима унапред се противе таквој идеји.

Душан Остојић из Алексинца каже да се да се грађани не противе нити имају било шта против људи друге боје коже или нације, међутим, имају циљ да држави скрену пажњу на назапосленост и могућност бољег искоришћавања тог простора који би евентуално био намењен смештају азиланата.

"Имамо мотив да један мотив, а то је да држави скренемо пажњу да је јако важно да 8.500 незапослених реши свој проблем тако што ће у том простору, који је геостратешки интерес од 17 хектара, поред Коридора 10 да отвори неку фабрику, индустријску зону, неки привредни објекат", рекао је Остојић.

И у Сурдулици, која се у медијима помиње као потенцијално прихватилиште за азиланте, сматрају да би локалну касарну требало уступити будућим инвеститорима.

Ипак, на питање да ли су тај објекат већ нудили некоме као пословну локацију, у општини кажу да је услов да располажу касарном да Министарству одбране плате 11 милиона евра.

"Општина Сурдулица нема пара да плати то, тако да нисмо ни могли да планирамо нешто на тој локацији. Сигурно је било интересената пошто Сурдулица има привреду најјачу у Пчињском региону. Има људи који би хтели да тај простор користе за погоне или школе", рекао је Новица Тончев, председник Општине Сурдулица.


Лицитације са смештајем

Грађани су подељени - док једни кажу да план није добар јер "има мале деце која иду у школу", други пак тврде да ти људи треба да се запосле у некој фирми, која би била на том простору била отворена.

Из владе поручују да не треба лицитирати где ће бити нови центри и најављују нове мере за решавање тог проблема.

"Заштитићемо се тако што ћемо са једне стране тражити да потпишемо протокол о реадмисији са Македонијом, да би азиланте који долазе из Македоније могли да вратимо тамо", рекао је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

"Македонија одбија потписивање тог споразума из овог разлога. Појачаћемо контролу на граници, санкционисаћемо све оне који помажу азилантима илегално, потрудићемо се да процедура за добијање азила буде бржа", истакао је Љајић.

О значају хитног усвајања ових мера довољно говори и чињеница да је од почетка године у Србији око 2.700 имиграната тражило азил. Примера ради, у 2008. таквих захтева било је само 50.


Дачић: Неразумевање суштине проблема

Министар полиције Ивица Дачић изјавио је да велики број азиланата не треба да буде у једном месту као у Бањи Ковиљачи, али позвао грађане да имају разумевања за стране азиланте.

"Ми желимо да наши људи иду у иностранство, а када они дођу овде, онда се прави проблем", рекао је Дачић.

Министар наводи да ће ове године број азиланата у Србији бити 5.000, а да их је у Бањи Ковиљачи било између 700 и 800, иако је тамошњи капацитет од 80 до 100.

"У решавање тог проблема укључила се и Влада и сада треба да видимо где ћемо их сместити, али почињу демонстрације и штрајкови, чак и у оним срединама где није било речи да ће бити премештени. То је доказ колико често не разумемо суштину овог проблема, а од других земаља тражимо разумевање за наше азиланте", рекао је Дачић.


video...

Коментара: 0


# председник општине Душан Остојић Ивица Дачић Расим Љајић Новица Тончев
@zubarcina @ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима