Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Деманти на текст "Живот у напуштеном аутомобилу"

rss

04.01.2008.

На сајту Алексинац.нет објављен је "новинарски" покушај Душана Остојића из Алексинца. Пошто је у тексту поменут Дом за децу без родитељског старања "Христина Маркишић" који је у саставу Центра за социјални рад за Општину Алексинац, то Вам достављамо овај деманти текста, а у складу са Законом о информисању и у циљу спознаје истине.

"Обзиром да смо у више наврата поменути од Вас у тексту који сте написали и да сте наводили чињенице које имају везе са радом у социјалној заштити овим износимо деманти на ваш текст.

Пре свега мишљења смо да је требало да контактирате и са установама социјалне заштите које помињете у вези Тосковић Марка и да онда, након свих добијених информација и релевантних чињеница, пишете на основу истинитих чињеница, уколико сте ви уопште овлашћена особа да то ради. Тосковић Марко је одувек био штићеник Центра за социјални рад Крушевац и ништа у вези са њим није одлучивао Центар за социјални рад Алексинац нити Дом „Христина Маркишић“, где је некада био на смештају. Именовани је на лечењу у КЗЗМЗ у Нишу више од десет година на врло интензивној терапији (дијагнозу и терапију нисмо у могућности да изнесемао). У Топоници, Ковину, Лази Лазаревићу никада није био,нити постоје мишљења ових установа о њему: „да је нормалан, али васпитно запуштен“. Ви би сте као лекар требали да знате да малолетно лице, у складу са прописима здравства, није могуће сместити у ове установе, а Тосковић је постао пунолетан тек недавно.

Након већег броја инцидената, које је проузроковао Марко Тосковић, приликом којих је долазило до изражаја изузетно појачано агресивно понашање којим су била угрожена друга деца у Дому и запослени. Том приликом је Тосковић је отео куварици два ножа и јурио другу децу, покушао је да столицом удари управницу Дома, ударио је васпитача, хтео виљушком да прободе другог штићеника...Неколико пута је интервенисала полиција, а по два полицајца су једва савлађивала Тосковића. Било је и других инцидената: када је демолирао лекарску ординацију у Нишу приликом одвођења колима Хитне помоћи уз асистенцију полиције. Такође је претио да ће да силује најмлађе девојчице, напао старицу испред апотеке, претећи да ће је силовати о чему постоје записници и интервенције.

По одлуци Министарства, рада, запошљавања и социјалне политике РС, које је његов случај пратило пар година уназад, смештен је јула месеца 2006.године у Завод за васпитање омладине у Нишу, где се и сада налази на смештају. Иначе, у покушају доношења одлуке како помоћи Марку, којим обликом заштите га збринути, учествовале су све установе социјалне заштите из Алексинца, Ниша, Крушевца и Министарство, о чему постоји релевантна документација.

Обзиром да је постао пунолетан, Завод у Нишу се обратио Министарству и добили су одговор да је надлежан Центар за социјални рад у Крушевцу који одлучује дали ће престати смештај у Заводу и шта даље.

 

Питање је дали неко ко је из Крушевца, а на смешtату је у Нишу, и склон је скитњи, је бескућник из Алексинца? По закону о социјалној заштити и обезбеђивању социјалне сигурности грађана РС, затеченом лицу на нашој територији се пружа тренутна помоћ, обзиром да Алексинац нема прихватилиште, и враћа се у установу у којој је на смештају, што смо и до сада чинили.

Још једна је неистина да четири године живи у напуштеном аутомобилу градске Полицијске станице, да би се у касније тексту аутора навело да живи у напуштеној кући. Марко Тосковић је до јула месеца 2006. године био у Дому за децу без Родитељског старања а не у напуштеном аутомобилу , а од тада је штићеник Завода за деликвенте у Нишу где му је и сада обезбеђен смештај. Тврдња да Марко четири године живи у напуштеном аутомобилу је апсолутно нетачна. У заводу га чека џепарац, који није узео, јер је био у скитњи, тако да га можете обавестити да исти може преузети када жели.

Писац је морао да провери и то да ли jе Марко негде и где пријављен. Истине раљди Марко Тосковић је са пребивалиштем пријављен на адресу: село Мудриковац општина Крушевац ул. Омладинска бр. 9. и то од 2005. године.

 

Мишљења смо да нисте у потпуности упознати са свиме о чему сте писали, да нисте изнели истину ( посебно није истина да је њега неко тукао од старијих у Дому у Алексинцу, јер је он био најјачи, неко кога су се сви бојали, па чак и запослени у Дому, нарочито када је био агресиван.) Текст сте написали сензационалистички, не водећи рачуна ни о чему, а нарочито о истини.

Мишљења смо да сте злоупотребили интернет.

Питање вама, као лекару, је дали ментално ометена особа може у потпуности да вам да тачне податке и у којој мери? Да ли треба такве информације примити здраво за готово или их проверити јер су вам на дохват руке?

Пошто сте навели да сте лекар а да волите да будете новинар, треба да научите,да пишете само истину и истину, а истину увек можете да сазнате ако хоћете.

 

С поштовањем, Центар за социјални рад општине Алексинац са одељењем Дом за децу без родитељског старања "Х. Маркишић" Алексинац

Коментара: 7


# општина дом Христина Маркишић Душан Остојић Центар за социјални рад Марко Тосковић бескућник
@zubarcina @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  nevena 06.01.2008.
  Marko Toskovic Toske je psihoticna osoba koja treba da bude smestena kao punoletno lice nakon pregleda u Zavodu za mentalno zdravlje Nis u Specijalizovanu psijatrijsku ustanovu Toponica. Ukoliko ima kriminalni dosije postoji posebno odeljenje za takve osobe u Toponici. Tosketa treba skloniti sa ulice i leciti ga, ili je potrebno da se desi nesto slicno kao sa Kepom da bi reagovali?

 • (+0) (-0)

  kami 06.01.2008.
  E ovako Kepa je NARKOMAN a Toske je BESKUCNIK,a i Kepa je ubijen u tuci,tako da ne vidim poentu...Tosketu se moze lako pomoci,samo je ljudima interesantno da ga gledaju kako se muci pa se nista ne preduzima,to je cist sadizam! Da smo svi bar malo solidarni s njim i da mu svi,kao mi poneki,ucinite ustupak sve bi bilo OK. Nije on tako los,a ni ja nebi dao da me tretiraju ko ludaka kad to nisam,u pravu je on

 • (+2) (-0)

  nevena 06.01.2008.
  Poenta je u tome da ne poznajes ni jednog ni drugog licno da bi mogao da dajes komentar. Na moju srecu ili nesrecu poznajem tu dvojicu zbog prirode posla kojim se bavim. Predlazem ti da Tosketa sretnes oko 2 ujutru pa da ga odvedes kod sebe kuci na topao caj. Toske je psihotican, Kepa psihotican i alkoholicar. Razlike su u nijansama od nekoliko litara alkohola. Najlakse je stojati sa strane i deliti lekcije drugima kako da rade svoj posao. Ako smatras da Tosketu nije potrebna medicinska nega onda i ti mozes da mu pomognes. Ocekujem da nas ovde izvestis o rezultatima svog rada.

 • (+0) (-0)

  agvozden 06.01.2008.
  nije rešenje ni zatvoriti pola srbije u toponicu. u ovoj zemlji su svi psihotični i nervozni...

 • (+1) (-0)

  nevena 06.01.2008.
  Biti psihotican i biti nervozan nije isto. Psihoticne osobe su opasne i po sebe i po okolinu, sa njihovim halucinacijama i iluzijama, paranoidnim konstrukcijama, moguci su razni nezeljeni ishodi-ubistvo ili samoubistvo, samopovredjivanje ili povredjivanje nekog iz okoline. Da li bi pustili svoje dete da samo ide u skolu ako znate da ga ispred skole ceka neko takav? Toske je vrlo cesto trazio ispred skole od dece novac, pretio nastavnicima, povremeno pokazivao agresivno ponasanje. Svaku bolest je moguce uspesno leciti ako se otkrije i leci u pocetnom stadijumu. Najbolji primer nelecenog pacijenta je Furi. Toponica je zdravstvena ustanova, lecenje nije vremenski neograniceno, u njoj rade vrhunski strucnjaci, zalecenje pacijenata je na visokom nivou uz adekvatnu i redovnu terapiju i nadzor medicinskih sluzbi. Svako drugo misljenje o Toponici je predrasuda nase malogradjanske sredine.

 • (+0) (-0)

  zlata 18.01.2008.
  zao mi je sto niko ne preduzme da se tosetu ozbiljno pomogne jer ipak on je dete ali dete bez srece plakala sam dok sam citala o njemu' majka sam imam decu i tesko mi to padne verujem da ima neeko u Aleksincu ili NISU KO BI MOGA da ga nauci nesto da radi i od cega da zivi treba mu samo pomoci sve se moze kad se hoce tesko je biti sam i nepozeljan pogotovo u danasnje vreme

 • (+0) (-1)

  zlata 21.01.2008.
  nemogu da verujem da nema bas niko u tom gradu da bih pomogao tom decku marku t. dali vi mirno spavate dali vam je toplo kad dodgete kuci imate verovatni i toplu hranu a nemozete da pomognete jednom detetu koji je bijo u vasim rukama da se starate i da mu pomognete u zivotu jer je ostao sam kako vas nije sramota mozda vi niste uradili vas posao za koji ste placeni i izabrali u toj ustanovi nego naj lakse je reci nije bio vaspitan zalosno da komentarisete da nije istina o njemu nego je istina ono sto vi pisete da je ovakav ili onaka da ste mu vi pruzili pravu pomoc mozda bi bio vaspitan sram da vas bude prvo sto se bunite na izjave reportera ostojica a onda sto mu ne pomognete kao svom detetu mora da postoji neka sobica ili napustena kucica gde mozete da ga smestite da ne luta od nemila do nedraga da noci sprovodi na ulicama ili bilo gde vi dusu nemate jer da je imate vi bi mu pomogli ili ajde da sprovedete par dana na ulici kao sto tose sprovodi gospodin ostojic je barem sa njim pricao


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима