Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Седница Локалног савета за запошљавање

rss

24.11.2010. Извор: aleksinac.org, aleksinac.net

Након усвојене одлуке о оснивању Локалног савета за запошљавање, од октобра ове године, у уторак, 23. новембра, у сали Скупштине општине Алексинац, одржана је прва седница Локалног савета за запошљавање.

На дневном реду ове седнице нашла се дискусија о нацрту правилника о раду Локалног Савета за запошљавање и усвајање, затим разматрање података НСЗ о броју незапослених за 2009. и 2010. годину, као и доношење предлога одлуке о приступању изради Акционог плана за запошљавање општине Алексинац за 2011. годину.

На својој првој седници, чланови Локалног савета за запошљавање општине Алексинац, на челу са председником, Иваном Димићем, закључили су да број незапослених лица у нашој општини не расте, за разлику од већине општина у Србији. Они су, даље, закључили да ни у јеку економске кризе, прошле године, број незапослених лица у општини Алексинац није се драстично повећао. О броју запошљених и њиховој структури није било речи.

Према подацима Националне службе за запошљавање, закључно са 31. октобром 2010. године, у општини Алексинац евидентирано је 7.026 незапослених лица, што је у односу на почетак ове године смањење за 265 лица. Није јасно да ли су се ова лица негде запослила на подручју општине Алексинац, или овај податак треба гледати у смислу миграционе слике и упоредити га са податком о броју исељених са територије општине.

Поред разматрања података НСЗ о броју незапослених, Локални савет за запошљавање општине Алексинац, разматрао је и предлог за учешће у финансирању програма или мера активне политике запошљавања у 2011. години.

Наиме, јединица локалне самоуправе која, у оквиру локалног акционог плана запошљавања обезбеђује више од половине средстава потребних за финансирање одређеног програма или мере АПЗ, може поднети захтев за учешће у финансирању тог програма за 2011. годину.

Програми АПЗ који се суфинансирају су: програм приправника, обуке, субвенција за самозапошљавање, субвенција послодавцима за запошљавање на новоотвореним радним местима. Како општина Алексинац испуњава све задате услове за одобравање суфинансирања програма АПЗ, до 31. децембра 2010. године може поднети захтев за учешће у финасирању тог програма.

Коментара: 0


# општина запошљавање
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима