Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РЕРИ поднео кривичне пријаве против одговорних за сечу дрвореда у Алексинцу

rss

02.07.2019. Данас

Сеча дрвореда у Алексинцу обављена је без претходно издатих одобрења и уз низ процедуралних неправилности, поновио је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) и саопштио да је поднео кривичне пријаве против одговорних.

Фото: архива

РЕРИ је у саопштењу за медије навео да је од надлежних општинских органа затражио додатне информације и документацију о уклањању стабала из централне пешачке зоне.

Како додају, након што је општинска управа доставила нетачне информације, одлучили су да против одговорних лица и органа покрену одговарајуће поступке.

РЕРИ је поднео кривичну пријаву против Драгићевић Новице, начелника Одељења за комуналне и грађевинске послове, Општинске управе општине Алексинац, због основане сумње да је исти извршио кривично дело фалсификовања службене исправе из члана 357. став 1. Кривичног законика, доставивши РЕРИ-у нетачне информације на основу поднетог захтева за приступ информацијама од јавног значаја, које се односе на сечу спроведену у центру Алексинца, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да је РЕРИ је инспекцији Министарства заштите животне средине поднео захтев за ванредни инспекцијски наџор у Општинској управи Алексинца, због кршења члана 20. Закона о заштити животне средине, односно, због непостојања (неусвајања) одлуке којом се уређују општи услови заштите, начин подизања и одржавања и обнове уништених јавних зелених површина, као и вођење података о јавним зеленим површинама, што је била обавеза локалне самоуправе – Општине Алексинац.

РЕРИ је, наводи се у саопштењу, одељењу за инспекцијске послове Општине Алексинац поднео захтев за ванредни инспекцијски наџор према ЈКП „Комуналне услуге“ Алексинац, који је сечу спровео, а све ради утврђивања услова под којима је спорна сеча извршена и утврђивања (не)законитости спроведеног поступка.

„РЕРИ овом приликом скреће пажњу да Елаборат Института за шумарство, у који смо имали увид, није и не може бити одобрење нити основ за сечу, јер представља технички документ који описује стање стабала у главној алексиначкој улици“, истиче се у саопштењу.

Како наводе, имајући у виду да су надлежни органи у обавези да РЕРИ обавесте о исходу спроведених поступака, односно, да пруже информације поводом поднетих пријаве и захтева, РЕРИ ће наставити да прати развој ситуације и да са посебном пажњом учествује у започетим поступцима.

Извор: Данас.рс

Коментара: 0


# Алексинац Комуналне услуге ЈП Новица Драгићевић општинска управа дрворед сеча стабала главна улица Данас РЕРИ
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима