Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Расписани јавни позиви за финансирање удружења грађана

rss

23.01.2015. Општина Алексинац, Радио Алексинац

На 57. седници Општинског већа општине Алексинац одржаној данас у згради Општинске управе усвојени су Предлог Закључка о давању станова у јавној својини Општине у закуп без накнаде, предлози решења о давању сагласности на ценовнике услуга ЈП за путеве и ЈКП Комуналне услуге, као и предлози јавних позива за финансирање програма удружења грађана.

Расписани јавни позиви за финансирање удружења грађана

Разматране су и документи који морају да добију потврду општинског парламента - Статут Центра за социјални рад општине Алексинац, измена и допуна Одлуке о социјалној заштити у нашој општини, као и измене и допуне Одлуке о начину и висини партиципације корисника услуга социјалне заштите „Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју“. Суштина тих предлога је да се деци са сметњама у развоју, која похађају средњу школу, и њиховим пратиоцима обезбеде путни трошкови у јавном превозу до 100 километара.

Према усвојеним одлуукама, за прворођено дете у новој години у алексиначком породилишту, са пребивалиштем мајке на територији општине, председник општине дарује новчану помоћ у висини од 30.000 динара, уместо досадашњих 15.000 динара.

Општинско веће је разматрало и Одлуку о измени и допуни Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи, којом се, осим појашњења описа послова за поједина радна места, укидају и радна места портир и послови вођења уписника и дактилографски послови, а смањује се и број извршилаца на радном месту достављач писама са осам на седам.

"Ово је само још једна у низу измена систематизације радних места, за коју нико од присутних већника није питао да ли она смањује или повећава број запослених, или се ради о прерасподели радних места за већ упослене." примећује Радио Алексинац.

Давање у закуп станова врши се ради обезбеђења нужног смештаја породицама чији су стамбени објекти погођени прошлогодишњим елементарним непогодама, тачније клизиштима и поплавама, и који су решењем инспекцијског органа забрањени за употребу. Ови станови дају се у закуп на период од једне године, док ће корисници бити у обавези да редовно измирују рачуне за комуналије.

Већници су дали сагласност за неколико ценовника радова које изводи Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац, како за потребе локалне самоуправе, тако и за ценовнике намењене тржишту, односно трећем лицу. Усвојени ценовник радова на редовном одржавању саобраћајница и јавних површина, као и на одржавању хоризонталне и вертикалне сигнализације, ЈП за путеве и стамбено комуналну делатност, носи повећање цена од 2% у односу на прошлу годину.

"Остало је нама присутнима нејасно зашто се цене тих услуга значајно разликују - или предузеће за потребе локалне самоуправе ради испод рентабилности, или пак јавно предузеће није заинтересовано за послове других наручилаца, па су зато високо конципирали цене за трећа лица. Можда постоји и логично објашњење које ми нисмо чули." коментар је колеге из Радио Алексинца. 

Новим ценовником ЈКП Комуналне услуге цена организованог сакупљања и нешкодљивог уклањања животињских лешева и хватања паса и мачака луталица за 2015. годину смањена је са 320 на 270 динара. Ни ово умањење није образложено.


Финансирање удружења грађана

Поред тога, на седници су усвојени предлози јавних позива за финансирање (или суфинансирање) програма/пројеката удружења грађана у 5 области:

  • 1) физичка култура;
  • 2) култура;
  • 3) програми националних мањина;
  • 4) социо-хуманитарни програми;
  • 5) заштита животне средине, екологија и остале области.

Ово је друга година заредом како се примењује другачији начин финансирања удружења грађана који обезбеђује њихово знатно објективније и транспарентније финансирање и знатно мање простора за протекцију. Износ опредељених средстава исти је као прошле године, а новина је да ће се у 2015. конкурс расписивати посебно за први и за други део године.

С обзиром да је новим начином доделе средстава предвиђен детаљан поступак употребе и правдања истих, удружења грађана која не успеју да на адекватан начин оправдају средства добијена прошле године неће моћи да учествују на овом конкурсу. Рок за подношење пријава и предлога програма/пројеката је 15 дана од дана објављивања јавних позива на сајту општине Алексинац, односно од 22.1.2015. до (закључно са) 5.2.2015. године. Текст јавних позива можете прoчитати на сајту општине.


# председник општине путеви саобраћај општинско веће Комуналне услуге ЈП Радио Алексинац путни трошкови удружења грађана финансирање пројекти заштита животне средине физичка култура
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима