Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Породице погинулих рудара траже анкетни одбор у Скупштини и снимак несреће из Рудника "Соко"

rss

06.04.2023. Јужне вести

Постоји снимак несреће у Руднику "Соко", у коме су пре годину дана смртно страдала осморица рудара, рекао је адвокат њихових породица Братислав Стојановић који тражи да он буде доступан јавности.

Породице погинулих рудара годину дана од несреће и даље без одговора; фото: ЈВ

Од Скупштине Србије захтевају и формирање анкетног одбора, како би сазнали какво је било стање на терену на дан погибије. Истрага тим поводом још траје, а један од захтева је и да се испитају сви сведоци, као и 20 преживелих рудара, који су и раније пријављивали већу концентрацију метана у јами.

Адвокат Стојановић, који заступа 8 породица погинулих рудара, раније је рекао да овај Рудник више од годину дана није имао дозволу за рад, али је затворен тек после несреће.

Изнео је данас и нове детаље у вези са истрагом која још траје, јер је Више тужилаштво пре два месеца тражило од алексиначког да је настави.

Нова сазнаја која је изнео пред новинарима су да постоји снимак несреће из Рудника "Соко", који за ових годину дана није био јавно доступан.

Имамо нова сазнања у истрази, она су везана конкретно за неке информације које смо добили одмах непосредно после рударске несреће од стране тадашње министарке рударства и енергетике. Да је цео критични догађај снимљен. Ми та сазнања немамо, покушали смо да дођемо до неких материјалних доказа у том правцу, трудићемо се својски и надамо се да ће Народна скупштина помоћи, да не буде поново нека ситуација правна да немамо неког снимка који се помиње од стране једног надлежног и водећег у тадашњем Министарству рударства и енергетике - појаснио је Стојановић.

Адвокат каже да снимак постоји, али да до њега још нису дошли; фото: ЈВ
Истиче и да је до сада саслушан само један осумњичени, од 14 колико их је у кривичној пријави Министарства, а да је он као пуномоћник предложио да се саслушају сви, јер би то помогло да дођу до сазнања - како су организовали послове и радне задатке пре и на дан несреће.

За нас је веома битно да се утврди од очевидаца, односно преживелих 20 телесно повређених рудара, како се одиграла рударска несрећа и што је веома битно - какво је стање било у овом руднику непосредно пре несреће. С обзиром на то да смо дошли до сазнања, од стране рудара, да је надлежним руководиоцима редовно пре критичног догађаја пријављивана већа концентрација метана у конкретној јами где се десила ова рударска несрећа - напомиње Стојановић.

Уколико алексиначко тужилаштво и трећи пут одбаци кривичну пријаву, а адвокат се нада да се то неће десити, имају право да поново поднесу приговор Вишем тужилаштву у Нишу.

Адвокат каже и да постоји могућност и да сами поднесу кривичну пријаву и тако дођу до истине о томе како је 8 рудара погинуло у јами.

Мој задатак је веома тежак, са тимом стручњака које смо ангажовали, да покушамо да што више материјала прибавимо и да сами иницирамо ново кривично гоњење, по нашој кривичној пријави, уз ангажовање рударских инжењера ван земље, јер сматрамо да би они објективно и непристрасно вештачили у овој кривично-правној ствари - додаје адвокат.

 

Траже и да Скупштина формира анкетни одбор

Захтев за формирање анкетног одбора помињали су и раније адвокат и породице које заступа, а када је конституисана Скупштина прошле године то је била и једна од иницијатива Зелено-левог клуба - Не давимо Београд - Морамо, како би се преиспитале све околности ове рударске трагедије.

Адвокат каже да су породице на основу својих уставних овлашћења и званично поднеле такав предлог, са захтевом да се утврди стање у рударству Србије, на дан несреће 1. априла 2022. године, како би се, између осталог, утврдиле и све чињенице и околности рударске несреће у Руднику мрког угља "Соко".

Званично тражили анкетни одбор од Скупштине; фото: ЈВ
Поступак по овом предлогу је следећи - председник Народне скупштине је у обавези да овај предлог стави на дневни ред првог редовног или ванредног заседања Народне скупштине, да овај наш предлог стави на јавну дебату и да се касније одлучи о овом предлогу. Одустали смо од предлога за формирање анкетне комисије, зато што сматрамо да анкетни одбор има већа процесна овлашћења. У случају непоступања председника Народне скупштине по нашем предлогу, то је аутоматски његово кршење уставних обавеза које су прописане према Уставу - истиче Стојановић.

Циљ им је да утврде евентуалну кривицу руководилаца, као и да степен безбедности свих рудара буде на вишем нивоу него сада, појашњава адвокат, али да то не буде контрапродуктивно и да се овај Рудник затвори, јер у њему има 600 запослених и то не само из алексиначког и сокобањског краја, већ и из Бољевца, Врања и Зајечара, а у њему и даље раде и чланови породице страдалих рудара.

Извор: Јужне вести​​​​​​

 


# Сокобања рудари Рудник Соко
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима