Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Две недеље од несреће у руднику "Соко" траје истрага

rss

15.04.2022. Јужне вести

Пре две недеље у руднику мрког угља "Соко" код Сокобање настрадало је осам рудара, а узрок још није утврђен. Из Основног тужилаштва у Алексинцу наводе да су вештаци прегледали јаму тог рудника, као и да очекују да ће у наредном периоду знати како је дошло до несреће.

Фото: Бобан Рајковић / Н1

Део јаме рудника мрког угља Соко обрушио се 1. априла, погинуло је њих осам, а повређен 21 рудар. Из Министарства су тада навели да је тровање метаном узрок смрти преминулих рудара, али истрага још траје.

Основно тужилаштво у Алексинцу донело је наредбу да се изврши рударско-геолошко вештачење од стране Комисије вештака при Рударско геолошком факултету у Београду, која је именовала Комисију која је дана 12.4.2022. године извршила преглед лица места и од које се у наредном периоду очекује достављање Налаза и мишљења, на основу којег ће се утврдити евентуални узрок настале незгоде - пише на сајту Тужилаштва.

Додају да је од Завода за судску медицину у Нишу затражено вршење додатне токсиколошко-хемијске анализе ткива погинулих.

Тужилаштво ће у зависности од напред прикупљених материјала као и након предузимања других доказних радњи за којима се укаже потреба, разматрати да ли је у конкретном случају настала незгода последица догађаја проузрокованог природним деловањем, или је у питању људски фактор - пише у саопштењу.

И запослени у том руднику су још без одговора на многа питања. Рудар Милан Стојановић је недавно рекао да су радници уплашени и да размишљају о отказу, а ситуација се ни сада није променила.

Тренутно не знам шта се дешава, нико ништа не прича. Ја сам на одмору, неки рудари су такође узели одмор, а неки боловање - каже Стојановић.

Подсетимо, због погибије рудара у општинама Алексинац, Сокобања и Трговиште је 2. април био проглашен за Дан жалости.

Рудник Соко код сокобањског села Читлук је од отварања задесило неколико несрећа, а највећа се догодила 16. јануара 1998. године када је у јакој експлозији погинуло 29 рудара, а 27 повређено.


# Сокобања рудари Рудник Соко истрага основно тужилаштво
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима