Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Помен жртвама Алексинца НАТО агресије одржан 5.4.2021.

rss

06.04.2021. Божа Марковић

На најтужнији дан Алексиначке Хирошиме јуче су представници Општине Алексинац, Војске Србије, породице страдалих, Уније бораца свих ратова и Удружења резервних старешина, ПУБС-а Алексинца и Матице Руса Нови Сад- Огранак Алексинац положили венце и одали дужну почаст страдалим Алексинчанима у бомбардовању Алексинца током НАТО агресије.

Помен жртвама Алексинца НАТО агресије одржан 5.4.2021.

Ово тужно сећање на жртве бомбардовања Алексинца започето је опелом које је по православним обичајима обавио свештеник алексиначког храма Пренос моштију Светог Николе, а затим су породице Миладиновић, Радојичић и др., представници Општине Алексинац, Војске Србије и сви други положили венце и букете свежег цвећа крај споменика свим страдалим грађанима Алексинца у НАТО агресији на СРЈ 1999. године.

Председник општине Далибор Радичевић говори крај споменика жртвама НАТО агресије

Иза тога говорио је пред скупом о беспотребним страдањима Алексинчана председник Општине Алексинац Далибор Радичевић.

Овом скупу традиционално је  присуствала Војска Србије, са делегацијом коју је предводио пуковник ВС, са старешинама и војницима који су учествовали на овом тужном помену.

По први пут Матица Руса Нови Сад- огранак Алексинац, коју су чинили официр у пензији Љубивоје Ранђеловић и Светомир Милановић, одборник по други пут у СО Алексинац испред руске мањине у Алексинцу и бирач- електор за избор Савета националних мањина Руса у Србији, полижли су венац и поклонили се жртвама агресије 1999. Алексинца.

Када је реч о алексиначким жртвама страдалим у НАТО агресији сматрамо да треба да се помене и још један седамаестогодишњак- Миломир Миловановић, из Алексинца, рођен 22.05.1982. у Сурдулици, од оца Слободана и мајке Милице, рођ. Милић, са којом је живео у Алексинцу. Он је у тренутку бомбардовања био у кући његовог деде Војислава Милића, где је са још шесторо рођака страдао 27.о4.1999. Овај алексиначки тинејџер није уписан у књигу Алексиначке жртве 20. века еминентних алексиначких историчара, који су обрађивали жртве НАТО агресије у поглављу о страдању Алексинчана у граду и изван њега, а који су имали пребивалише у алексиначкој Хирошими-Алексинцу.

Матица Руса Нови Сад полаже венац страдалим жртвама бомбардовања Алекиснца

Текст и фото: Божа Марковић


# председник општине Далибор Радичевић бомбардовање војска Светомир Милановић
@mo_i_vs @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима