Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pomen žrtvama Aleksinca NATO agresije održan 5.4.2021.

rss

06.04.2021. Boža Marković

Na najtužniji dan Aleksinačke Hirošime juče su predstavnici Opštine Aleksinac, Vojske Srbije, porodice stradalih, Unije boraca svih ratova i Udruženja rezervnih starešina, PUBS-a Aleksinca i Matice Rusa Novi Sad- Ogranak Aleksinac položili vence i odali dužnu počast stradalim Aleksinčanima u bombardovanju Aleksinca tokom NATO agresije.

Pomen žrtvama Aleksinca NATO agresije održan 5.4.2021.

Ovo tužno sećanje na žrtve bombardovanja Aleksinca započeto je opelom koje je po pravoslavnim običajima obavio sveštenik aleksinačkog hrama Prenos moštiju Svetog Nikole, a zatim su porodice Miladinović, Radojičić i dr., predstavnici Opštine Aleksinac, Vojske Srbije i svi drugi položili vence i bukete svežeg cveća kraj spomenika svim stradalim građanima Aleksinca u NATO agresiji na SRJ 1999. godine.

Predsednik opštine Dalibor Radičević govori kraj spomenika žrtvama NATO agresije

Iza toga govorio je pred skupom o bespotrebnim stradanjima Aleksinčana predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Ovom skupu tradicionalno je  prisustvala Vojska Srbije, sa delegacijom koju je predvodio pukovnik VS, sa starešinama i vojnicima koji su učestvovali na ovom tužnom pomenu.

Po prvi put Matica Rusa Novi Sad- ogranak Aleksinac, koju su činili oficir u penziji Ljubivoje Ranđelović i Svetomir Milanović, odbornik po drugi put u SO Aleksinac ispred ruske manjine u Aleksincu i birač- elektor za izbor Saveta nacionalnih manjina Rusa u Srbiji, poližli su venac i poklonili se žrtvama agresije 1999. Aleksinca.

Kada je reč o aleksinačkim žrtvama stradalim u NATO agresiji smatramo da treba da se pomene i još jedan sedamaestogodišnjak- Milomir Milovanović, iz Aleksinca, rođen 22.05.1982. u Surdulici, od oca Slobodana i majke Milice, rođ. Milić, sa kojom je živeo u Aleksincu. On je u trenutku bombardovanja bio u kući njegovog dede Vojislava Milića, gde je sa još šestoro rođaka stradao 27.o4.1999. Ovaj aleksinački tinejdžer nije upisan u knjigu Aleksinačke žrtve 20. veka eminentnih aleksinačkih istoričara, koji su obrađivali žrtve NATO agresije u poglavlju o stradanju Aleksinčana u gradu i izvan njega, a koji su imali prebivališe u aleksinačkoj Hirošimi-Aleksincu.

Matica Rusa Novi Sad polaže venac stradalim žrtvama bombardovanja Alekisnca

Tekst i foto: Boža Marković


# predsednik opštine Dalibor Radičević bombardovanje vojska Svetomir Milanović
@mo_i_vs @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima