Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Власти поклањају српску земљу странцима!

rss

09.08.2013. Вечерње новости

Једино је Србија дозволила да знатно пре уласка у Европску унију странци могу да купе њену земљу! Кад су Двери упозоравале, нико нам није веровао..

 

 

Београд, 08.08.2013

Двери су, још за време предизборне кампање за покрадене изборе у мају 2012. упозоравале да ће Србија будзашто продавати земљу странцима, јер се тако тражи из Брисела.

Данас, не само да Власти чине све да најплоднију земљу продају странцима, већ су и својом евроунијатском, поклоничком и колонијалном политиком уништили домаће произвођаче меса, а сличан сценарио се спрема и домаћим произвођачима житарица.

Да ли је потребно да сасвим нестане хране, да ви се овај народ тргао?
 

У прилогу погледајте истраживање „Вечерњих новости“

Ако се, у међувремену, нешто не промени, странци ће српску земљу слободно моћи да купују већ од лета 2017. Рок од четири године, колико Србија има да са Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ (ССП), који то, иначе, предвиђа, усклади сопствено законодавство, тече, практично, од 18. јуна када је тај споразум, после свих других чланица, ратификовао и парламент Литваније.
 – Чињенице су немилосрдне: тачка два члана 63 ССП даје Србији рок од четири године да са одредбом о слободној продаји земље усклади одредбе постојећег Закона о пољопривредном земљишту - прецизира за „Новости“ др Милан Простран из Привредне коморе Србије. - Конкретно, реч је измени става три члана један тог нашег закона који страним правним и физичким лицима сада ускраћује право стицања својине над пољопривредним земљиштем.
На нешто слично, наставља наш саговорник, није пристала ниједна друга европска земља, напротив. У Пољској забрана продаје и даље траје, мада је од уласка те земље у ЕУ, прошло 12 година. Хрватска је успела да се избори за мораторијум од седам година, а Мађари су не би ли, после почетног горког искуства у ЕУ, спасли најважнији национални ресурс, посегли чак и за референдумом. 
– Због слободне продаје обрадиве земље после уласка у ЕУ, Мађари су у западном делу земље практично остали без суверенитета, да би је накнадно као држава поново откупљивали. Онда је премијер Виктор Орбан предложио закон о забрани продаје, ЕУ га за то оштро укорила, али је он организовао референдум и добио подршку чак 87 одсто Мађара - објашњава Простран.

 

 

На другој страни, Србија ће, како ствари сада стоје, бити једина земља која је пристала да своје главно национално богатство странцима продаје и пре уласка у ЕУ! 


Чак и ако се остваре оптимистичке прогнозе и у ЕУ уђемо 2020. биће то три године пошто су странци већ добили право да купују наше оранице - каже Простран. - Стога би овај проблем требало издвојити као приоритетно национално питање и, када у јануару наредне године почну преговори о примени ССП, инсистирати на изменама садашњих одредаба.

Са тим се, мада пут до измена неће бити лак (сагласност треба да да свих 28 земаља чланица ЕУ), слаже и др Миладин Шеварлић, шеф катедре за агроекономију Пољопривредног факултета у Земуну. – Треба инсистирати да нас бар изједначе са Хрватском која је, поред мораторијума од седам година, добила и сагласност да се државна земља трајно изузме, па су они, непосредно пред недавни улазак у ЕУ, велики део превели у тај статус - каже Шеварлић.
 

ВЕЋ ЗНАЈУ ШТА ХОЋЕ

Интересовање за куповину српских ораница које се сврставају у најбоље у Европи, сигурно ће бити велико. То, свакако, потврђује и чињеница да они, упркос актуелној забрани из Закона о пољопривредном земљишту, углавном у Војводини, већ поседују преко 23.000 плодних хектара. С колико интересовања и пажње странци чекају време када ће слободно моћи да купују српске оранице, најбоље говори искуство Милана Пространа са једног стручног предавања у Верони. 
- Један од присутних Италијана ме је, сасвим конкретно, питао за потез између Бечеја и реке Тисе, у Бачкој - објашњава Простран. - А то је, да подсетим, најплоднија земља, не само у Војводини.

У Србији је, регистровано 4,2 милиона хектара обрадиве земље, а предмет продаје странцима би, најпре, могло да буде оних око 450.000 који су, током последњих десетак година, из друштвеног прешли у приватно власништво. – Реч је о најуређенијим комплексима, а први ће оранице почети да продају земљишни шпекуланти, неретко и уз зараду хиљаду пута већу од улагања - каже Шеварлић.  
– Јер, неки су најбољу земљу приватизовали и по цени од свега десетак-петнаест евра по хектару, а данас она достиже и 15.000 евра!
 

ПОТПИСАО ЂЕЛИЋ

ССП са погубном одредбом о слободној продаји земље странцима је, у име Србије, 29. априла 2008, уз громогласну помпу, потписао Божидар Ђелић, тадашњи потпредседник владе. Ђелић је, каже Простран, Венсана Дежера, шефа делегације ЕУ у Београду, недавно питао може ли у њему сада нешто да се мења, а одговор је гласио да ће Србији за то морати да се обрати – Бриселу!
 

БРОЈКЕ

* 15 евра је цена по којој се приватизовао хектар
* 15.000 евра сада коШта хектар ораница
* 12 година забрана продаје земље у Пољској


Извор: Вечерње новости

Коментара: 1


# Србија избори Вечерње новости Божидар Ђелић др Миладин Шеварлић
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    vukan ostojic 10.08.2013.
    AKCJA OCISTITI DVORISTE ULICA KNEZAMILOSA140-11 PODPIS VUKAN OSTOJIC LEGLO ZARAZE KONTENJERI KUCICI


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима