Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Уз оштре полемике усвојен ребаланс општинског буџета

rss

23.09.2012. Радио Алексинац

На данас одржаној 9. седници Скупштине општине Алексинац усвојен је ребаланс општинског буџета. Усвојеним буџетом је по први пут планирано да се у једној години у општинској каси приходује више од милијарду динара, односно 1.266.045,00 динара. Укупно, ребалансом буџета на приходовној страни ће бити више од 209 милиона, највише захваљујући средствима добијеним трансфером од Републике Србије.

Уз оштре полемике усвојен ребаланс општинског буџета

Како је Радио Алексинац већ извештавао, у првој половини године у општинску касу слило се нешто мало мање од 509 милиона динара, што је око 59 посто у односу на планирано. Разлог оваквом високом осваривању процента пуњења буџета лежи у повећаном републичком трансферу након Закона о буџету републике од скоро 165 милиона динара више у односу на првобитан план. У истом периоду потрошено је 438,5 милиона динара или око 46 посто од плана.

Данашњим ребалансом буџета највише пара, око 300 милиона динара, добила је Дирекција за изградњу општине Алексинац, а значајна средства издвојена су и за субвенције најугроженијим јавним предузећима и установама како би се поспешило њихово пословање и убрзао излазак из финансијске кризе. Већи део новца ће, оваквом поделом, добити и основно и средње образовање, а повећан је и буџет за спорт.

Опозиција је, пре напуштања данашње седнице, критиковала нови буџет због велике потрошње, међутим председник општине Ненад Станковић објаснио је, позивајући се на извештаје које је добио од актуелних директора, да се поједина јавна предузећа и установе налазе у веома лошем стању, па им је стога неопходна финансијска стимулација.

У Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ укупна дуговања износе преко 40 милиона динара, а истовремено предузеће потражује око 77,5 милиона динара. Како се данас могло чути, већи део тих потраживања је ненаплатив.

Ситуација није много боља ни у осталим комуналним предузећима. У Јавном предузећу за путеве и стамбено - комуналне делатности укупан дуг износи око 14 милиона динара, од тога предузеће дугује три милиона динара радницима за плате, а потражује 1.300.000, динара за остварене услуге. Према проценама руководства овог предузећа, очекивани губитак у пословању за девет месеци у 2012. години је око четири милиона динара.

Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге“ закључно са 8. августом ове године дугује по разним основама 13 милиона динара. Од укупне суме, дуг према радницима за неисплаћене личне дохотке износи око 7,5 милиона динара, добављачима дугују нешто више од четири милиона, а предузеће је у претходном периоду подигло и кредит код Меридијан банке у износу од милион динара и узело аванс од 700.000 код Дирекције. И ово јавно предузеће има велика ненаплатива потраживања, од којих су, како су нам објаснили у „Комуналним услугама“, једино остварива потраживања према корисницима за изношење смећа, али и то судским путем.

На данашњој седници, велика полемика вођена је и о броју запослених у појединим јавним предузећима и установама. Председник Станковић критиковао је лошу и неекономичну праксу „удомљавања“ партијских кадрова на рачун грађана општине, док је Иван Димић из ДСС-а, као носилац претходне власти, одговорио да у његовом мандату прекомерног запошљавања није било и да је број запослених чак мањи од предвиђеног републичког просека.

Станковић је данас упознао јавност и са пресеком броја запослених у јавним предузећима и установама који је за првих шест месеци 2012. године са 626 порастао на 666. Од тога, у радном односу на неодређено време је 620 радника (раније 590), док на одређено ради њих четрдесет и шесторо (раније 36).

Највише нових радника у првих шест месеци ове године добила су два предузећа која се налазе у финансијској кризи – ЈП „Водовод и канализација“ (10 радника) и ЈП за путеве (11 радника). У ПУ „Лане“ примљено је шест нових радника, а у Општинску управу пет. Исти број запослених од почетка године остао је у Градском позоришту „Театар 91“, Установи „Липовац“, Центру за културу и Завичајном музеју, док се број запослених у ЈП „Комуналне услуге“ са 97 смањио на 95.



# председник општине Иван Димић буџет Дирекција јавна предузећа Комуналне услуге ЈП Ненад Станковић Театар 91 Радио Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима