Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uz oštre polemike usvojen rebalans opštinskog budžeta

rss

23.09.2012. Radio Aleksinac

Na danas održanoj 9. sednici Skupštine opštine Aleksinac usvojen je rebalans opštinskog budžeta. Usvojenim budžetom je po prvi put planirano da se u jednoj godini u opštinskoj kasi prihoduje više od milijardu dinara, odnosno 1.266.045,00 dinara. Ukupno, rebalansom budžeta na prihodovnoj strani će biti više od 209 miliona, najviše zahvaljujući sredstvima dobijenim transferom od Republike Srbije.

Uz oštre polemike usvojen rebalans opštinskog budžeta

Kako je Radio Aleksinac već izveštavao, u prvoj polovini godine u opštinsku kasu slilo se nešto malo manje od 509 miliona dinara, što je oko 59 posto u odnosu na planirano. Razlog ovakvom visokom osvarivanju procenta punjenja budžeta leži u povećanom republičkom transferu nakon Zakona o budžetu republike od skoro 165 miliona dinara više u odnosu na prvobitan plan. U istom periodu potrošeno je 438,5 miliona dinara ili oko 46 posto od plana.

Današnjim rebalansom budžeta najviše para, oko 300 miliona dinara, dobila je Direkcija za izgradnju opštine Aleksinac, a značajna sredstva izdvojena su i za subvencije najugroženijim javnim preduzećima i ustanovama kako bi se pospešilo njihovo poslovanje i ubrzao izlazak iz finansijske krize. Veći deo novca će, ovakvom podelom, dobiti i osnovno i srednje obrazovanje, a povećan je i budžet za sport.

Opozicija je, pre napuštanja današnje sednice, kritikovala novi budžet zbog velike potrošnje, međutim predsednik opštine Nenad Stanković objasnio je, pozivajući se na izveštaje koje je dobio od aktuelnih direktora, da se pojedina javna preduzeća i ustanove nalaze u veoma lošem stanju, pa im je stoga neophodna finansijska stimulacija.

U Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ ukupna dugovanja iznose preko 40 miliona dinara, a istovremeno preduzeće potražuje oko 77,5 miliona dinara. Kako se danas moglo čuti, veći deo tih potraživanja je nenaplativ.

Situacija nije mnogo bolja ni u ostalim komunalnim preduzećima. U Javnom preduzeću za puteve i stambeno - komunalne delatnosti ukupan dug iznosi oko 14 miliona dinara, od toga preduzeće duguje tri miliona dinara radnicima za plate, a potražuje 1.300.000, dinara za ostvarene usluge. Prema procenama rukovodstva ovog preduzeća, očekivani gubitak u poslovanju za devet meseci u 2012. godini je oko četiri miliona dinara.

Javno komunalno preduzeće „Komunalne usluge“ zaključno sa 8. avgustom ove godine duguje po raznim osnovama 13 miliona dinara. Od ukupne sume, dug prema radnicima za neisplaćene lične dohotke iznosi oko 7,5 miliona dinara, dobavljačima duguju nešto više od četiri miliona, a preduzeće je u prethodnom periodu podiglo i kredit kod Meridijan banke u iznosu od milion dinara i uzelo avans od 700.000 kod Direkcije. I ovo javno preduzeće ima velika nenaplativa potraživanja, od kojih su, kako su nam objasnili u „Komunalnim uslugama“, jedino ostvariva potraživanja prema korisnicima za iznošenje smeća, ali i to sudskim putem.

Na današnjoj sednici, velika polemika vođena je i o broju zaposlenih u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama. Predsednik Stanković kritikovao je lošu i neekonomičnu praksu „udomljavanja“ partijskih kadrova na račun građana opštine, dok je Ivan Dimić iz DSS-a, kao nosilac prethodne vlasti, odgovorio da u njegovom mandatu prekomernog zapošljavanja nije bilo i da je broj zaposlenih čak manji od predviđenog republičkog proseka.

Stanković je danas upoznao javnost i sa presekom broja zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama koji je za prvih šest meseci 2012. godine sa 626 porastao na 666. Od toga, u radnom odnosu na neodređeno vreme je 620 radnika (ranije 590), dok na određeno radi njih četrdeset i šestoro (ranije 36).

Najviše novih radnika u prvih šest meseci ove godine dobila su dva preduzeća koja se nalaze u finansijskoj krizi – JP „Vodovod i kanalizacija“ (10 radnika) i JP za puteve (11 radnika). U PU „Lane“ primljeno je šest novih radnika, a u Opštinsku upravu pet. Isti broj zaposlenih od početka godine ostao je u Gradskom pozorištu „Teatar 91“, Ustanovi „Lipovac“, Centru za kulturu i Zavičajnom muzeju, dok se broj zaposlenih u JP „Komunalne usluge“ sa 97 smanjio na 95.


Komentara: 0


# predsednik opštine Ivan Dimić budžet Direkcija javna preduzeća Komunalne usluge JP Nenad Stanković Teatar 91 Radio Aleksinac
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima