Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Интервју са Марком Радуловићем из алексиначких Двери

rss

16.02.2014. Д. Остојић

Интервју са Марком Радуловићем из алексиначких Двери

Алексинац.Нет: Поштовани Г. Радуловићу, Двери су своју кампању започеле уз Божији благослов. Можда сте и једина политичка опција која је затражила благослов духовника за своје идеје. И поред тога, многи вас нападају да сте шовинисти, чудаци и национални фанатици. Зашто је то тако? 
Марко Радуловић: На ово ћу морати дам један дужи одговор, као бих својим суграђанима приближио то шта су Двери... Наиме, у држави у којој се преко 90% људи изјашњава ју као хришћани и православци, требало би да буде нормално да се за почетак нечега, а нарочито једне овакве мисије какву смо ми започели, тражи благослов. Мени лично и мојим саборцима је то битно, јер смо свесни да је политичка сцена тренутно једно блато и брлог у коме ми не желимо да се ваљамо, него да га чистимо, те у том смислу желимо да нам тај благослов буде својеврсна опомена и кочница пред искушењима пред којима би у будућности могли да поклекнемо или им подлегнемо. Такође, Двери као покрет у свом политичком деловању следе један светосавски пут, као једини исправан пут српског народа, али ми нисмо никаква политичка филијала СПЦ-а, како то неки желе да представе, нити Црква има било какав утицај на наш рад, нити се ми мешамо у унутрашња питања Цркве, сем што себи дајемо за право да некада, као и други, подржимо или и критикујемо став СПЦ-а о неким најважнијим државним и друштвеним питањима. Двери чине људи који се залажу за један породични модел друштва и ми смо друштвено-политички и први породични Покрет који је пре пар месеци примљен и у светски Конгрес породица, планетарну организацију која окупља све националне организације широм света које промовишу здрав живот и породичне вредности. Што се тиче шовинизма и националног фанатизма... То су предрасуде које владају о нама, наметнуте од стране неких медија и које ми све више успешно разбијамо. Двери не могу да буду шовинистичка организација, јер своје деловање не базирају на мржњи према другим народима. Двери су организација која баштини наше традиционалне вредности, нашу духовност  и наше корене, којих не смемо да се стидимо, већ да их поносно истичемо. Да нам генерације стасавају на њима, да буду свесне ко су им преци, јер неће бити ни модерне Србије у 21. веку уколико се одрекнемо нашег националног идентитета. Нема никаквог шовинизма у поштовању и вредновању наше богате културно-историјске баштине због које нас цене и диве нам се широм света. Није шовинизам борити се за истину о свом народу, онда када други шире лажи о њему. Није срамота рећи да си Србин и родољуб, јер ваљда је нормално бити Француз у Француској, Немац у Немачкоj, па онда и Србин у Србији, родољуб и волети своју земљу и свој народ. Ако је све то шовинизам и фанатизам, онда ми имамо заиста озбиљан проблем у овом друштву.

Алексинац.Нет: Коме сте ви све опозиција па вас нема у медијима, ни онима које контролише власт, нити оним медијима које важе за опозиционе?
Марко Радуловић: Ми смо опозиција овом партијско-паразитском систему који чине и власт и лажна опозиција већ двадесет и више година. Систему у коме се власт и лажна опозиција само смењују, спроводећи потпуно исту политику и делећи плен, док народ изумире и држава тоне. Ми смо опозиција уједињеним монополима Србије који чине стране зеленашке банке, домаћи тајкуни и политичке партије. Зато нас нема у медијима, јер поменути монополи држе све у својим рукама, па и медије које користе као главно средство манипулације. Принуђени смо да користимо само алтернативне медије попут интернета и то је данас можда једини простор на коме људи могу да виде ко смо ми и да чују за шта се залажемо. Медијска сцена у Србији је данас црна. Чак је и у Милошевићево време било доста јаких телевизија или новина које су биле изразито опозиционе, док је данас ситуација катастрофална и сви медији, од оних са националном фреквенцијом, па све до оних локалних, промовишу само оно што режим и лажна опозиција заступају, док је нама готово забрањено да гостујемо и промовишемо нашу идеју. Ово је лажна демократија. Ово је прикривена диктатура. Не одговара им да нас народ чује, одговара им да народ држе у апатији и да народ не осети да ипак постоји неко ко може да покрене ствари са мртве тачке и врати веру у живот у Србији.

Алексинац.Нет: Били сте заговорник формирања националног фронта политичких партија, зашто је та идеја пропала и ко је главни кривац за то?
Марко Радуловић: Двери се много пре ових избора залажу за тзв. патриотски блок. Годину и по дана смо радили на томе. Имајући у виду историјски моменат у коме се Србија налази, издигли смо се изнад нашег покрета и у том блоку смо видели све национално оријентисане партије и покрете и истакнуте интелектуалце који су, упркос разликама, могли да се сложе око неких најважнијих питања и да тако удружени изађемо пред народ као једна јака опција моја може да стане на пут ЕУ-фанатичној политици суноврата. Таква једна прича би у Парламент ушла са око 20% гласова. Пред расписивање избора, интензивирали смо контакте и разговоре, пре свих са Радикалима и ДСС-ом, али све је завршено неуспешно. Ја не бих да говорим о кривцима, јер не бих да испадне да неке људе или опције желим да нападнем, рећи ћу само да једноставно није дошло до договора. Видим да сад одједном постоје нека два или три патриотска фронта, која се напрасно јављају, што само могу да оценим као смешно у односу на оно што смо ми предлагали и што је била једна свеобухватна и најшира визија патриотског блока. На крају, Двери иду самостално на изборе, окрећемо се нама, борби против режима и промовисању наше идеје и не желимо више да  трошимо енергију на ту причу о патриотском фронту. 

Алексинац.Нет: За Двери кажу да су про-руски оријентисана опција и да сте противници идеја ЕУ. Шта је од тога истина?
Марко Радуловић: Двери су апсолутни противник уласка Србије у ЕУ и тог пута који већ 14 година од Србије прави пустош, распарчавањем државне територије, распродајом привредних ресурса Западу, уништавањем домаће производње, 14 година задуживања и дошли смо до тога да смо ми постали колонија ЕУ, обични робови, јер у нашој Србији данас због такве једне политике 90 и више посто људи сваког дана прескаче један оброк, док са медија тече мед и млеко на том ЕУ путу... О чему причамо више? Причамо о ЕУ у којој сваког дана расте ЕУ скептицизам и јачају опције које желе да своје државе извуку из канџи тог пројекта, док ми чекамо да тамо уђемо две хиљаде двадесет и неке године и то тако што ћемо по сваку цену распродати све наше националне, економске и све друге интересе и ресурсе. То је самоубиство. Зато су Двери против тога и залажемо се за прекид тих погубних интеграција. Што се Русије тиче... Ми не желимо да Србија буде и руска губернија. Јер ни Русија не жели да тако нешто направи од Србије. Чињеница је само да Србија мора да се определи за неку силу као стратешког партнера, јер у данашњем геополитичком кретању, нема неутралних. Неутралност је лаж и замајавање. Русија је сила која нас не угрожава ни економски, ни територијално, ни безбедносно и зато сматрамо да Русија треба да буде наш примарни и стратешки партнер. Не зато што овде говоримо о неком братству с њима, ајде да то ставимо у други план, јер на међународном плану најпре владају интереси и управо је наш национални интерес да се у годинама које долазе држимо Русије.  У деценијама које долазе Исток ће бити економски центар света, земље Истока једине нису осетиле последице рецесије и светске економске кризе, немају дугове, идеја о евро-азијској Унији све више јача и у сарадњи с тим делом света лежи шанса за препород српског друштва у сваком могућем смислу. Подсетићу само да ми имамо са Русијом склопљен Уговор о слободној трговини који прижељкује 95 посто држава на свету, а који наша државна руководства не искоришћавају на прави начин, него га још и  угрожавају својом политиком да ЕУ нема алтернативу, што је изузетно неодговорно и чист државни мазохизам.

Алексинац.Нет: Јесте ли ви монархистички покрет или не, тј. да ли сматрате да Монархија даје позитивне или негативне промене у српском друштву?
Марко Радуловић: Двери сматрају да сада није тренутак да се води полемика о томе да ли треба вратити монархистичко уређење. Сматрамо да српско друштво у овим моментима има испред себе много важнија питања које треба да реши. Ако упоређујемо Монархију и Републику, могли бисмо и у једном и у другом облику владавине да нађемо и позитивне и негативне појаве. Што се монархије конкретно тиче, монархија је дубоко укорењена у нашој историји и традицији, зато је потпуно легитимно данас поставити ту могућност да Србија опет у једном моменту постане монархија. Али, то би покренуло одређена питања на која треба да ти одговоре, односно, то би захтевало једну квалитетну и широку јавну расправу, којој би Двери свакако дале свој допринос.

Алексинац.Нет: Пређимо на неке локалне теме. Какав је ваш став о раду локалне власти у последње две године?
Марко Радуловић: Мислим да је ово најгора општинска власт у Алексинцу од  увођења вишестраначја у Србији. Недостатак визије да се искористе неки капацитети ове општине, трошење буџетксог новца на неке измишљене радове и пројекте који су беспотребно однели огроман новац, једно недомаћинско вођење општине и немање слуха за овај народ. Знате, ми имамо председника општине који свој посао схвата изгледа само као пут од куће до кабинета. Да одради неко своје радно време и то је  то. Наша села  током године људи који су у иностранству на привременом раду  више пута посете и дођу са удаљености од по 2 или 3 хиљаде километара, док председника општине видимо и сретнемо само негде у центру града, онако успут или кад дође предизборна кампања... Не може тако да се води општина. Да не говорим о страначком запошљавању и бризи само о страначким интересима и о томе ко ће из те коалиције да узме већи део у подели тог колача. Част изузецима који одговорно раде свој посао, али се мере у промилима. Ова власт није ништа урадила да прекине с неком погубном праксом из претходних година, него још више фаворизује неке негативне појаве које разарају нашу општину годинама уназад.

Алексинац.Нет: Какав је ваш став о трошењу општинског буџета, треба ли Алексинчанима плато од 300.000 евра, шест аута за 120.000 евра или паркиралиште које ће коштати 270.000 евра?
Марко Радуловић: Сваки нормалан човек воли да његов град изгледа лепо. Камо среће да можемо и два платоа да направимо, да средимо и рурални и урбани део наше општине, да све сија. Али, прављење платоа који толико кошта, у моменту највећег сиромаштва ове општине је заиста један недомаћински однос према тим средствима и једно раскалашно трошење новца који је могао да оде у неке приоритетније ствари у овом моменту. То је као да човека који болује од тешке болести тим новцем не лечите, него га шминкате и дотерујете неким детаљима зарад неке спољашње слике, а он је изнутра труо и на издисају... Што се тиче аутомобила... опет велика свота новца за наше прилике и буџетско стање наше општине. Не кажем да функционери једне општине треба да се возе у неким неисправним аутомобилима, али мислим да је за мање новца опет било могуће набавити солидне аутомобиле. Јер не видим да у овим скупоценим аутомобилима ови наши претерано јуре по Србији и ван Србије тражећи интерес за ову нашу општину. Ако бих се водио резултатима њиховог рада, највише што заслужују да возе је један осредњи скутер, с тим да одржавање плаћају од своје плате. А о паркиралишту од  270.000 евра не могу да говорим у овом моменту, нисмо слушали јавну расправу, не знам све детаље око тога и не могу да дајем паушалне оцене. Али ћемо се изјаснити у наредном периоду кад се упознамо боље са том причом. Ако је у питању цифра од 270.000 евра, онда једино знам да је и то идеја „визионара“ који је осмислио и пројекат „плато“. 

Алексинац.Нет: Какав је ваш предлог, шта треба урадити да би се у Алексинцу живело боље?
Марко Радуловић: Да би се у Алексинцу живело боље, мора да се живи боље у читавој Србији. Држава је један систем, локалне заједнице део тог система. Ако на врху тог система имате државну политику која државу води у распад и пропаст, а на локалу дајете глас и подржавате представнике такве политике, не можемо да очекујемо бољи живот. Конкретно ми у Алексинцу треба да схватимо да је за бољи живот потребно најпре да се одупремо и сменимо један партијски клан који хара овом општином, сачињен од  једних те истих људи који се само смењују на власти и воде ову општину у суноврат већ 20 година. Кад најпре то схватимо, онда можемо да размишљамо о потенцијалима који још увек могу да се искористе да ова општина почне да личи на нешто. И мали је простор овакав интервју да се све каже на ту тему. Али, ако нешто још увек може да спаси овај крај то су неискоришћени пољопривредни потенцијали. Једна Холандија има мање обрадивих површина него Србија запарложених, а други је извозник хране у свету. Али иза сељака у једној холандској општини стоји држава која му је обезбедила услове да буде конкурентан и која га штити. А како је код нас? И онда долазимо до онога што сам рекао на почетку одговора о једном заокруженом систему који код нас мора да се мења да би и Алексинац и читава Србија почели да живе. И ова тема захтева доста дубоку анализу, а ми ћемо као покрет у наредном периоду баш на ту тему потенцијала ове општине консултовати и неке људе који имају шта да кажу, а које нико никада није консултовао и дао им шансу да своје идеје предоче или их преточе у конкретне резултате . Али, отом потом.

Алексинац.Нет: У току је сезона политичких прелета. Мислите ли да је то легална политичка активност или илегална политичка проституција? 
Марко Радуловић:  Човек који улази у политику најпре треба да има изграђен свој лични став и да следи неку политичку идеологију коју је сам изабрао као неко своје политичко уверење. При том, мора да буде јака индивидуа и карактер да се касније евентуално одупре партији у коју је ушао и која је, када је постајао њен члан, пропагирала оно што и он сам пропагира, а онда у једном моменту та иста партија почне да пропагира нешто скроз друго. Није нелегално прећи из једне партије у другу. Није то кривично дело. Питање је само да ли преласком у другу партију ви и даље суштински следите своје политичке принципе или их замењујете неким тотално другим идејама зарад неког личног, најчешће материјалног интереса, а то је онда проституција. Прећи из нпр. СРС-а у ДС, је нешто што се може назвати политичком проституцијом. Али, данас широм Србије нпр. присталице ЛДП-а масовно улазе у СНС, зато што виде да је Александар Вучић неко ко реално спроводи идеје које Чедомир Јовановић само заговара. Дакле, не можемо ту ништа да замеримо бившим присталицама ЛДП-а, него имате пример проституције читава једне партије, чији је лидер до само пре пар година за Чедомира Јовановића говорио да је највећи издајник, а данас спроводи политику истог тог Чеде Јовановића и привлачи његове бираче. Тако да прелет може да буде последица проституције појединца, али и последица проституције читаве једне партије.

Алексинац.Нет: За сам крај, можете ли прогнозирати резултат Двери на предстојећим изборима?
Марко Радуловић: Имајући у виду свеукупне околности у којима Двери започињу политичку борбу и блокаду којој смо изложени, пре свега медијску, ми ћемо за успех сматрати и прелазак цензуса испод кога су нас крађом гласова оборили на прошлим изборима, о чему су, само да подсетим, говорили и садашњи предсеник Србије и први потпредсеник Владе, окретали џакове, а онда напрасно одустали од истраживања позадине свега тога. Тада смо за само годину дана од настанка покрета стигли до, званично, 4.6% подршке бирача. Данас су Двери много озбиљнија организација него тада, са много озбиљнијом инфраструктуром и једном базом сигурних гласова која ће уз кампању донети улазак у Парламент и то са резултатом који ће бити изненађење за многе, а које већ најављују чак и неки аналитичари који нам нису наклоњени, свесни да снага Двери расте. 

Двери су снага која долази и зато ћу ово последње питање искористити и да позовем све наше суграђане да дођу у нашу канцеларију у улици Душана Тривунца 44, да се упознају са Дверима, да схвате да Двери нису никакав екстремна организација, него једна домаћинска прича која разговара са свим добронамерним људима , били они наши истомишљеници или не, желимо да чујемо мишљење наших суграђана, и старијих и млађих, да их саслушамо и да сви заједно урадимо макар нешто мало, али корисно и на добробит ове наше локалне заједнице и читаве Србије. 


# општина Александар Вучић плато интервју Двери Марко Радуловић Чедомир Јовановић аутомобил радно време Алексинац.Нет патриотски блок Душана Тривунца ко је ко
@avucic @SPDveri @aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима