Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ранђеловић: Рудник угља, императив за развој општине

rss

12.10.2017.

Бобан Ранђеловић, председник ОО ДС Алексинац, у разговору за Алексинац.Нет, износи неколико занимљивих тема, везаних за горућа питања Алексинчана.

Ранђеловић: Рудник угља, императив за развој општине

Разговор преносимо у целости.

У скупштини редовно нападате локалну власт предвођену, председником општине Ненадом Станковићем, зар не мислите да су те критике преоштре или можда неосноване?

- Иксрен да будем, мислим да у последњих 12 година гора власт није била. Новац из буџета је трошен несавесно. Купљено је преко 15 аутомобила за директоре јавних предузећа, потрошено близу 500.000 евра за плато код Дома културе, измишљани су грађевински радови и где треба и где не треба, па су у року од годину дана неке улице и по три пута раскопаване, политички је запослено преко 250 људи који су убацивани на измишљена радна места у администрацији.

У граду је звладала страховлада СНС-а, да су људи били у страху да се политички ангажују на било који начин, а камоли да јавно заступају политичке ставове опозиције. Такву диктатуру је предводио управо Ненад Станковић, а једина политичка опција која се томе супротстављала је одборничка група Одговорно за Алексинац.

Таква критика вашу одборничку групу је редовно слала у опозицију, иако говорите да је Ненад Станковић лош за општину Алексинац, он је у општини Алексинац редовно побеђивао.

- Није побеђивао Ненад Станковић, побеђивала је листа Александар Вучић, сви изборни успеси локалног СНС-а су урезултат популарности Александра Вучића, а будите сигурни да Ненад Станковић не би победио ни у својој изборној јединици, а камоли у општини. Ако су сигурни били у Ненада Станковића, зашто се локална листа звала Александар Вучић?

И јавно кажем, бићу први који ће у скупштини општине Алексинац подржати све одлуке које треба донети, како би се рудник отворио. То је питање будућности, а не страначко питање.

Да ли ви као опозиција имате шта да понудите бирачима осим напада на СНС и локалну коалицију у власти?

- Наравно да имамо, и наш програм за наредни период ће се базирати управо на решењима које ћемо предложити грађанима целе општине Алексинац.

Императив развоја општине јесте отварање Рудника угља у Алексинцу. Наглашавам да кад ово кажем мислим на рудник подземне експлоатације, а не рудник уљних шкриљаца. Мислим да би челни људи општине Алексинац требали да искористе актуелну ситуацију у оквиру које је председник државе из редова СНС-а, а надлежни министар из редова СПС-а како би се рудник угља отворио у најкраћем могућем року. То би требало да буде државни пројекат, јер немојте да заборавимо да су рудари Алексиначких рудника једни од најефикаснијих радника у систему подземне експлоатације. Такође бих напоменуо да је рудник у време док је радио, био мотор развоја општине.

И јавно кажем, бићу први који ће у скупштини општине Алексинац подржати све одлуке које треба донети, како би се рудник отворио. То је питање будућности, а не страначко питање. Само бих подвукао да се уз отварање рудника, мора обезбедити и примена најсавременијих модела заштите радне снаге и животне средине, како нам се не би поновила нека од рударских несрећа.

Друга ствар на коју ћемо инсистирати јесте решавање питања Алексиначке касарне и претварање тог капиталног простора у инвестициону зону капацитета до 2.000 радних места. Трећа ствар за коју имамо готова решења јесте обнављање задругарства у општини Алексинац. Такав концепт ће у року од 4 године од Алексинца створити једну од најуспешнијих локалних самоуправа у Србији.

Да бисте тако нешто остварили потребни су вам добри изборни резултати, и сарадња са коалционим партнерима, да ли размишљате да икада уђете у коалицију са СНС како бисте некада и ви били део власти?

Данас у СНС-у имате више жутих него што их има у ДС-у.

- Ми смо изричити да са СНС никада нећемо правити власт, иако је врх алексиначког СНС-а заправо кадар некадашње Демократске странке. Данас у СНС-у имате више жутих него што их има у ДС-у. Жути су прешли у СНС, а демократе су остале код нас. Ако не верујете мени даћу вам пар конкретних имена.

Професор Величковић је шеф одборничке групе СНС у скупштини, био је дугогодишњи члан ДС-а. Дејан Милошевић, дугогодишњи члан ДС-а, данас је потпредседник СНС. Далиборка Билић, је водила форум жена у ДС-у, данас је у СНС-у једна од функционерки. Има преко двадесетак таквих примера, тако да вас не чуди ако неко од бивших кадрова ДС-а преузме локални СНС. Ако су тачне информације из редова СНС ускоро би некадашњи кандидат за председника Демократске странке требало да постане председник одбора СНС у Алексинцу.

Незванично чујем да су за сада позната три кандидата која ће до краја године конкурисати да дођу на чело ОО СНС Алексинац, то су Дејан Милошевић, Далибор Радичевић и Буда Марковић, и сва тројица већ увелико лобирају чланство напредњака.

Кога бисте Ви подржали?

- Није на мени да се мешам у њихов рад, нити је то културно, али ако би морао да бирам, мислим да је најбоље да алексиначки СНС преузме Дејан Милошевић, за кога кажу да има и највеће шансе да победи.

Позиција каже да ви заправо немате одборнички клуб, и да ваш одбор готово и да не постоји, шта ви кажете на то?

- Услови за рад опозиције у Алексинцу су катастрофални. Неколико наших активиста је добило отказе само зато што су подржали Демократску странку. Нама су дате просторије без струје, иако смо редовно слали захтеве за прикључење струје, и после шест месеци, у просторијама ДС-а нема струје, иако смо сва дуговања измирили. Остало је само да челни људи у општини дозволе да се струја прикључи, нажалост и за једну такву ствар нема добре воље. На сву срећу ми се не предајемо.

Језгро странке је очувано, и од понедељка крећемо у озбиљнију кампању на терену. Народ је толико незадовољан влашћу СНС-а, и страховладом напредњака, да је нама припао задатак да људе ослободимо страха, и да незадовољство актуелном влашћу претворимо у гласове на следећим изборима. Будите сигурни да се следећа локална власт у Алексинцу неће моћи да направи без демократа.


# Дејан Милошевић СНС ДС Бобан Ранђеловић Александар Вучић плато Будимир Марковић инвестиције интервју Далибор Радичевић аутомобил Ненад Станковић рудник Алексинац.Нет Далиборка Билић Одговорно за Алексинац Александра Вучић
@sns_aleksinac @demokrate @avucic @aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима