Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Декларација ДСС-а: Алексинац изузмите из договора са НАТО пактом

rss

01.03.2016. Демократска странка Србије

Одборничка група ДСС предложила је Скупштини општине Алексинац да усвоји Декларацију о изузимању територије општине Алексинац из примене одредби Закона о потврђивању сарадње између Владе Србије и НАТО.

Декларација ДСС-а: Алексинац изузмите из договора са НАТО пактом

Закон о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) који је 12. фебруара 2016.године усвојила Скупштина Републике Србије даје војној организацији НАТО и њеним припадницима посебан статус и посебна права на територији читаве Србије.

Имајући у виду још врло жива сећања становника општине Алексинац на догађаје из 1999. године, када је убијено и рањено неколико десетина наших суграђана, у више наврата уништавани цивилни објекти и јавна инфраструктура, остављене озбиљне последице на физичко и психичко здравље бројних генерација наше деце, тражимо да се, у складу са Уставом и законом, територија општине Алексинац изузме из примена одредаба овог Закона.

 

Текст Декларације:

На основу члана 2, члана 10. и члана 32. у вези са чланом 23. Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС’’ бр. 129/07 и 83/14) и члана 15. Статута општине Алексинац, Скупштина општине Алексинац, на седници од 02.03.2016. године,  доноси

Д Е К Л А Р А Ц И Ј У

I    Проглашава се изузимање територије општине Алексинац из примене одредаба Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке (''Службени гласник РС- Међународни уговори'' бр. 3/16).

II    Општина Алексинац покреће иницијативу пред Народном скупштином Републике Србије за измену Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке (''Службени гласник РС- Међународни уговори'' бр. 3/16) у смислу одредбе из претходног става.

 

О б р а з л о ж е њ е

Закон о локалној самоуправи (''Службени гласник РС’’ бр. 129/07 и 83/14) у члану 2. прописује да је локална самоуправа право грађана да управљају јавним пословима од непосредног, заједничког и општег интереса за локално становништво, непосредно и преко слободно изабраних представника у јединицама локалне самоуправе, као и право и способност органа локалне самоуправе да, у границама закона, уређују послове и управљају јавним пословима који су у њиховој надлежности и од интереса за локално становништво, а чланом 10. истог Закона, прописано је да локална самоуправа ужива правну заштиту у складу с Уставом и законом.

Фото МићаПолазећи од чињенице да је Општина Алексинац била жртва НАТО агресије 1999. године и да се људске жртве које је Општина Алексинац поднела не могу заборавити, да су бомбардовањем уништени објекти, инфраструктура и земљиште, Скупштина општине Алексинац, у циљу заштите интереса својих грађана, очувања моралног и људског интегритета, захтева од Народне Скупштине Републике Србије доношење Закона о измени Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке (''Службени гласник РС-Међународни уговори'' бр. 3/16) и проглашавање екстериторијалности Општине Алексинац, као јединице локалне самоуправе, у односу на исти.

Имајући у виду претходно наведено а посебно апсолутни и неограничени карактер Споразума, а полазећи од одредаба Бечке конвенције о уговорном праву („Службени лист СФРЈ-међународни уговори“, бр.30/72), Устава Републике Србије који у члану 2. прописује да сувереност Републике Србије потиче од њених грађана и да ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана, као и Резолуције Народне скпупштине Републике Србије о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, која у члану 6. утврђује војну неутралност Републике Србије у односу на постојеће војне савезе, Скупштина општине Алексинац, као представник воље грађана општине Алексинац, доноси ову Декларацију.

 

Коментара: 5


# општина ДСС НАТО
@dsscentar @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+21) (-4)

  Никад у НАТО! 01.03.2016.
  У поплави глупости којима нас засипа, власт покушава да сакрије оно што чини за своје газде. То ће се у историји памтити као издаја свог народа! Како другачије назвати споразум са НАТО или то што СНС посланици гласају да Тачи буде председник Косова?

 • (+9) (-2)

  referendum? 01.03.2016.
  Dobra predlog. Ako nam vlast nameće da stranci imaju veća prava od nas na našoj zemlji, imamo i mi pravo da tako nešto ne prihvatimo. Naročito mi u Aleksincu.

 • (+24) (-3)

  referendum? 01.03.2016.
  Dobar predlog. Ako nam vlast nameće da stranci imaju veća prava od nas na našoj zemlji, imamo i mi pravo da tako nešto ne prihvatimo. Naročito mi u Aleksincu.

 • (+7) (-2)

  Nerazumni neki ljudi,ono baš baš... 01.03.2016.
  Nerazumni neki ljudi,ono baš baš..
  Ma tacno jasno kao dan.1999 godine NATO alijansa nije 78 dana besomucno bombardovala jednu suverenu drzavu bez saglasnosti UN i steta koja je tom prilikom nacinjena je poprilicno zanemarljiva. Dakle ko ne barata cinjenicama na necijem je platnom spisku,bas tako. Cijem,ko to zna. Dakle,Rusija, crvena armija koja je oslobadjala Beograd je nama,iako pravoslavna,i ta ista Rusija uz sve bescariinske preferencijale koje Srbija ima u Ruskoj Federaciji ipak je vlasti sumnjiva. Dabome,recimo mi smo od te iste bratije, dakle sa zapada ,dobili cudo od donacija pa beskamatnih kredita pa otpisa dugova,da da,i to je vrlo vrlo lepa stvar.To sto je u bombardovanju poginulo par hiljada ljudi i Kosovo i Metohija izopsteno na silu iz pravnog sistema Republike Srbije,jel te,to je sasvim prirodna stvar jerbo onaj ko je jak snazan, i kome Zakon u tomahavku lezi taj diktira pravila.Sta onda preostaje pravoslavnim Rusima nego da nas i oni onako ,preventive radi malo kao granatiraju i urazume...nema nama bez batina razuma...

 • (+4) (-11)

  Zorana69 01.03.2016.
  Da li vi pratite medije ili samo citate ove traceve ovde? Ko je rekao da ulazimo u NATO? Vi ste bre skroz na skroz nepismeni da se ne izrazim bas drugacije!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима