Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

КО САВЕТУЈЕ ПРЕДСЕДНИКА И ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ

rss

04.09.2007.

КО САВЕТУЈЕ ПРЕДСЕДНИКА И ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ

ЕКСПЕРТИ ВЛАДАЈУ ИЗ СЕНКЕ

• Тимови сарадника око Бориса Тадића и Војислава Коштунице контролишу економска, политичка, правна, социјална и питања односа с јавношћу

Владарима из сенке и најутицајнијим људима у земљи најчешће се сматрају појединци окупљени у врху власти који помажу и саветују председника и премијера. Таквих људи у Србији има чак 17 и они су најближи сарадници Бориса Тадића и Војислава Коштунице. За разлику од претходног "саветничког састава" у коме је било "излетника", овај чине углавном експерти у областима за које су задужени.

Председнички саветодавни тим преиначен је након формирања нове владе, па је некадашња Тадићева деветорка спала на седам саветодаваца. Председника су напустили Вук Јеремић, који је постао министар спољних послова Србије и Леон Којен, је отишао због несугласица са Јеремићем. Поред председника нема ни Душана Спасојевића, специјалног саветника, док је Бранко Радујко променио функцију, па је са места специјалног саветника за регионалну политику прешао на место шефа кабинета. Адвокат Јован Симић је из сталног састава прешао у поставку по потреби и повремено саветује председника о хашким питањима.

Тадићеве полиглоте

Занимљиво је да саветници у Тадићевном кабинету говоре бар два страна језика. Међу њима предњачи Триво Инђић, који поред енглеског говори и шпански, руски, италијански и француски. Бисерка Јевтимијевић-Дрињаковић говори енглески и италијански, а Владимир Цвијан енглески и руски језик.

Нови-стари саветници за питања унутрашње и спољне политике су Триво Инђић и Душан Батаковић који је једном ногом у Канади где ће бити нови амбасадор Србије. Уз шефа државе је и Јован Ратковић, саветник за односе са ЕУ и НАТО-ом.

Младе снаге око председника су саветник за правна питања Владимир Цвијан и Небојша Крстић, саветник за односе са јавношу, познатији као члан бенда "Идоли". Доскора јединој дами у Тадићевој "седморци" Бисерки Јевтимијевић-Дрињаковић, саветнице за економска питања, придружила се Гордана Матковић из Центра за либерарно-демократске студије, која је саветник за социјална питања.

Према сазнању "Вести", премијер Владе Србије има десет саветника. Од старих-нових сарадника крај Коштунице су остали Владета Јанковић, задужен за спољну политику и Александар Симић, задужен за правна питања. Душан Стајић је саветник за одбрану, а Мирослав Шестовић за међународну сарадњу. Ту су и бивши министри Слободан Лаловић, задужен за рад, запошљавање и социјалну политику и Милан Париводић, саветник за економију. Срђан Ђурић је светник за медије. У кабинету раде и две даме - Гордана Јакшић и Јасмина Хаџиабдић, као и филозоф Миле Савић.

Не морају на посао

Сваки министар у влади може да има највише три сваетника, са платом до 90.000 динара. Посао саветника је да "припремају предлоге, сачињавају мишљења и обављају друге послове министра". Занимљиво је и да саветници не морају да долазе у зграду владе, већ са министром могу да комуницирају и путем електронске поште.

Саветодавни тим потпредседника Владе Божидара Ђелића је у владиним круговима добио етикету "младог и модерног". У сектору за ЕУ интеграције ради Ксенија Миливојевић (32) која је била новинар, саветник за медије у амабасади Израела, народни посланик испред Г17 плус и генерални секретар Европског покрета. Ту је Владимир Тодорић (29), који је радио како координатор у Влади Србије за придруживање ЕУ, био је уредник "Српске правне ревије" и сарадник Института за евроспке студије, а сада је задужен за правна питања везана за интеграције у ЕУ. Нови саветници за одрживи развој су Срђа Поповић (34), некадашњи сарадник за екологију покојног премијера Зорана Ђинђића и глумац Зоран Цвијановић (49).


# Владимир Цвијан Вук Јеремић руски језик
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима