Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

15 година од отмице Слободана Милошевића

rss

26.06.2016.

ОО ПС Алексинац подсећа суграђане на велики историјски датум Видовдан, дан када је бивши председник СРЈ Слободан Милошевић испоручен Хагу.

15 година од отмице Слободана Милошевића

Након бомбардовања Милошевић се није предавао, већ је кренуо да обнавља порушено. Први циљ Америке, која је била на челу НАТО-а, је био да Косово и Метохију одвоје од Србије, а други да уклоне Милошевића.

Проглашавају га злочинцем, а у злочин му се ставља коришћење силе (војске и полиције) на К и М. Заборављајући да док није дошло до оружане побуне тзв. терористичке ОВК, силе није ни било, а ни избеглица. Како може бити злочинац председник једне суверене државе која никога није војно напала и како му се и зашта треба судити? СРЈ је била изложена ратном нападу запада и албанских терориста, без одобрења УН и Савета безбедности.

После признавања “пораза“ 6. октобра. 2000. повлачи се из политичког живота, али га и даље оптужују и 30. марта започињу хапшење. У кући је имао атомско склониште и могућност да подземним пролазима побегне у шуму, као и троструку оружану заштиту која је могла да га брани месецима. То је било најдраматичније искушење, али је ипак те ноћи био најприсебнији и захваљујући њему није потекла српска крв, јер се предао 1. априла 2001. након добијања гаранције да неће бити изручен Хагу. Гаранцију је потписао Чедомир Јовановић, по овлашћењу председника Владе РС Зорана Ђинђића 31.3.2001. Истога дана изјаве су потписали Коштуница, Милутиновић и Ђинђић да кривични поступак, који је против њега покренут за злоупотребу сужбеног положаја, није покренут на захтев Хага и да ће му се судити у нашој земљи.

У Централном затвору се налазио до 28.6.2001. када је изручен Хагу на основу неуставне одлуке Владе Србије. Поступак за његово изручење покренут је на основу Савезне Владе, која је такође проглашена неуставном. Уставни суд је забранио његово изручење, на основу Савезне уредбе, истог дана кад је и изручен. Из притвора га је извео управник затвора Драгиша Блануша, без сагласности председника суда и истражног судије, што је било супротно ЗКП-у, Уставу Србије и Уставу СРЈ, а само на основу дописа помоћника министра правде Драгана Вулића. Изручен је без одлуке суда, без права на жалбу и без окончаног поступка екстрадиције. Значи, киднапован је и тек на хелиодрому на Бањици (испред хеликоптера), службеник Трибунала му саопштава да га лишава слободе у Србији, на основу налога из Хага. Био је уцењен на 5 милиона долара. Након изручења новац је узет, али се још увек не зна коме је дат.

Пред Хашким судом се појавио 3.7.2001, а 12. фебруара 2002. започиње суђење, које никада није завршено. Без обзира на то што му је ДОС-ова правда ускраћивала бројна документа значајна за одбрану, а истовремено их је прослеђивала Тужилаштву, до краја се борио да докаже да је 19 земаља чланица НАТО извршило криминални акт и агресију над СРЈ и да због тога морају да одговарају. Његов највећи грех је што је бранио државни суверенитет и територијални интегритет своје државе и свој народ. Није добио гаранцију ДОС-ове државе за привремено пуштање из Трибунала, ради лечења, јер је имао озбиљних здравствених проблема са срцем.

Нису му дали ни право на сахрану са државничким почастима, ни право на пензију, чак ни гробно место и ако је два пута био бирани председник Србије и једном СРЈ и поред околности да је умро без осуде, тј. невин. 

Данас, 15 година касније, ваљда је свима јасно да они нису нападали Србију због Милошевића, већ Милошевића због Србије, јер није прихватао њихове ултиматуме за разбијање СРЈ и отцепљење делова Србије (КиМ, Рашке области и Војводине) због чега је и убијен 11.3.2006. године. 

Вечна слава Слободану Милошевићу и живела Србија!
ДО ПОБЕДЕ!

Коментара: 5


# Покрет Социјалиста Чедомир Јовановић Слободан Милошевић НАТО Уставни суд
@poksocijalista @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+11) (-13)

  Zoran 27.06.2016.
  Saša , PiK avče , šta li lupaš gluposti . Pa , spasli smo se ot kada su ga poslali u Hag .To je bio monstrum čovek , inflacija , glad , ratovi , plata 3 marke ,jad ,beda i tuga...Bilo , zaboravilo se , nikada više

 • (+8) (-5)

  Горан 27.06.2016.
  Дал смо се спасили, или смо једно (наше) мало зло, заменили већим интернационалним?

 • (+10) (-8)

  Perkan 27.06.2016.
  Ovima što veličaju Cobija i njegovo vreme treba iskuljučiti struju i puštati 2 sata dnevno, kao što sam ja imao u to vreme, a gorivo deliti na kašičicu.
  I sada se teško živi, ali mnogo bolje nego što je bilo. Doduše, ima onih koji su i tada lepo živeli, opljačkali državna preduzeća, pa su i sada gazde.
  E moji, "Socijalisti"...

 • (+6) (-0)

  zoki 27.06.2016.
  A ko uze 5 miliona dolara

 • (+8) (-3)

  Горан 28.06.2016.
  Јесте била беда, али он није уништио све фирме, да сад будемо робови у сопственој земљи. Размислите о томе, када следећи пут хоћете да промените систем, јер није довољно само да их сменимо. Досада смо после Њега, увек бирали горе. Експертска влада, у којој нико није био експерт. Експерти јесу, али за уништавање привреде и земље. Такви су експерти да не само да краду за себе већ и стварају такве услове да се држава никако не може да стане на своје ноге. Све су уништили. Продали све изворе воде. Уништили пољопривреду тако да сада наше млекаре увезе млеко у праху јер се не исплати производња. Поврће и воће из Албаније. Чак ни пасуљ не производимо, све увозимо. Добро јутро!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима