Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Појачана контрола саобраћаја у Србији, акција усмерена на брзину возила

rss

21.03.2022. Јужне вести

На територији Србије ће од 21. до 27. марта трајати појачана контрола саобраћаја, а из Министарства унутрашњих послова наводе да ће акција бити усмерена на мерење брзине кретања возила.

Фото: архива

Реч је о међународној полицијској акцији “ROADPOL”, која се спроводи у 30 европских земаља како би се откривали саобраћајни прекршаји.

Из МУП-а наводе да ће у оквиру акције у четвртак, 24. марта спровести "Speed Marathon", током ког ће на свим најважнијим путним правцима брзина бити мерена непрекидно, односно 24 сата.

Саобраћајна полиција ће свакога дана ангажовати све расположиве уређаје за мерење брзине кретања - ручне радаре, радаре у системима видео наџора и уређаје за мерење брзине у возилима без обележја полиције („пресретачима“), док ће на ауто-путевима бити мерена и просечна брзина кретања возила. Напомињемо да ће у циљу заштите безбедности пешака брзина бити мерена и у зонама пешачких прелаза - пише у саопштењу.

Додају да ће сваки контролисани возач бити алкотестиран, док ће саобраћајна полиција приликом заустављања сваког моторног возила које прекорачи дозвољену брзину кретања извршити контролу да ли возачи и сви путници у возилу користе појасеве на начин који је предвидео произвођач возила.

Подсећају да се у јануару и фебруару ове године на путевима у Србији догодила 61 саобраћајна незгода са погинулим лицима, а у готово половини тих незгода као један од утицајних фактора јављала се неприлагођена брзина условима саобраћаја и стању пута.

У том периоду саобраћајна полиција санкционисала је око 65.000 возача због прекршаја прекорачења брзине, што је двоструко више у односу на прва два месеца 2021. године.


# саобраћај саобраћајна незгода саобраћајна полиција акција
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима