Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Почетак реконструкције павиљона "Пинк" у Кулини

rss

09.04.2016. Танјуг, РТС

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је Дом за смештај одраслих лица у Кулини, где је отпочела реконструкција павиљона "Пинк", за шта је опредељено више од 39 милиона динара.

Почетак реконструкције павиљона "Пинк" у Кулини

"Данас смо отпочели радове на павиљону 'Пинк', у радове смо уложили више од 39 милиона динара, а на простору читавог алексиначког краја, мислим и на овај центар, Геронтолошки центар 'Јелена' и на наша домска одељења више од 138 милиона динара", рекао је Александар Вулин.

Према његовим речима, за развој услуга у заједници Министарство је одвојило и исплатило општини Алексинац 5,840 милиона динара.

"Општина Алексинац је без обзира на своју неразвијеност једна од општина са највећим бројем услуга у заједници, општина која води рачуна о социјалној заштити. Великим улагањима у систем социјалне заштите доћи ћемо до лиценцирања и до тога да наши корисници без обзира на свој статус и разлог свог боравка у оваквим установама буду збринути на најбољи могући начин", рекао је Вулин.

Наводећи да држава Србије брине, он је истакао да су у две године у институције социјалне заштите уложили 1,447 милијарде динара, а само за алексиначки крај 138 милиона динара.

Коментаришући наводе опозиционих партија, које тврде да су такве активности део изборне кампање, он је рекао да пре годину дана, када нико није знао да ће бити избора, или пре две године, када нико није ни размишљао о њима, да је донет план да ће се изборити за лиценцирање свих установа.

"Пре годину дана буџетом Владе Србије ми смо одредили новац за ову намену", рекао је Вулин, додајући да је било потребно урадити идејни пројекат, обезбедити све дозволе, расписати тендере и јавне позиве, сву законску процедуру да до тога дође.

"Ми смо рекли да живот неће стати зато што су избори. Интересантно је да када год неко нешто ради у овој земљи одмах се појаве бар двојица других који објашњавају да то што се ради не треба да се ради и да треба избегавати сваки рад, јер је сваки рад погрешан", навео је Вулин.

Он је, међутим, додао да је интересантно и да га нико не пита, а да би право питање требало да буде шта се чекало свих ових година и зашто се чекало да најтежи корисници, непокретни, немају лифт.

Питање је шта се чекало свих ових година, од 2000. на овамо да се квалитет живота корисника поправи, додао је Вулин.

Како је рекао, то није било због новца, јер је њега било, као што га и сада има, али није било интересовања, јер ти људи не гласају.

"Ми од Хетерленда нисмо узимали, ми градимо, они који су узимали новац од Хетерленда, од деце са посебним потребама не разумеју да ми градимо и пре и после и за време изборне кампање зато што треба да поправимо живот наших корисника и ни из једног другог разлога", рекао је Вулин.

Директор дома Војкан Станојевић рекао је да су радови на реновирању павиљона "Пинк" данас свечано отворени, да је у његово реновирање уложено 39 милиона динара, а да је у том објекту било смештено 46 корисника - 26 непокрентих, 14 полупокретних и шесторо покретних.

"План је да се поред спаваћих објеката направе и реновирају просторије за радну терапију и да се двориште уреди и среди", рекао је он.

Станојевић је додао да тренутно у дому има 313 корисника из целе Србије, из земаља бивше Југославије о којима брине 209 радника свих профила.

Он је навео да је Кулина један мали град који има око 11 хектара површине и седам повиљона.


# општина Александар Вулин Кулина Војкан Станојевић Дом Кулина
@VulinAleksandar @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима