Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општинари разматрали последице суше и појаву жутице

rss

05.09.2012. Општина Алексинац

На данас одржаној седници Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац разматране су три тачке дневног реда.

Општинари разматрали последице суше и појаву жутице

Чланови општинског Штаба најпре су разматрали и усвојили извештај о насталој штети од суше код ратарских усева и воћарско-виноградарских засада на територији општине Алексинац у 2012. години.

Наиме, суша која је овог лета захватила већи део Србије погодила је и територију наше општине и драстично умањила приносе ратарских, повртарских, крмних усева и воћарско-виноградарских култура.

Према проценама Тима за процену штете од суше, у оквиру Сектора за ванредне ситуације општине Алексинац, проценат умањења приноса гајених култура креће се од 30-90 %. На основу прикупљених података са терена о насталој штети од суше у 2012. години, на територији општине Алексинац, умањен је очекивани принос за 1.191.932.000,00 динара.

Осим поменутог, на данашњем Штабу усвојен је и предмер и предрачун радова на санацији локалних путева и путних објеката изазваних невременом на подручју општине Алексинац, а који је сачинила овдашња Дирекција за урбанизам и изградњу.

Последња, али и те како битна тачка дневног реда данашњег Штаба за ванредне ситуације односила се на појаву заразне жутице у општини Алексинац. Наиме, према речима доктора Родољуба Живадиновића, ових дана забележен је пораст броја грађана, заражених од хепатитиса А. Тренутно је једанаесторо заражених, док се за троје деце још увек очекују резултати. Појава заразне жутице тренутно је забележена у Алексинцу, на Алексиначком руднику, као и у селима Доњи Љубеш, Прћиловица и Мозгово.

Према речима команданта Штаба Ненада Станковића, све школе ће по хитном поступку добити средства за набавку дезинфекционих средстава, као и флајере о превентивном деловању, који ће бити подељени свим ђацима.


# Прћиловица Дирекција Доњи Љубеш школе
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима