Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Прозивка Савета за безбедност саобраћаја општине Алексинац

rss

24.12.2018.

Искористићемо тренутак и прозвати чланове Савета за безбедност саобраћаја, са циљем побољшања безбедности пружних прелаза

Прозивка Савета за безбедност саобраћаја општине Алексинац

Савет за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац је формиран 2012. године, а у новом сазиву радио од 2015. године.

У Решењу о оснивању стоји да је Савет тело за координацију, са тра јним задатком подстицања, организовања и усклађивања послова безбедности саобраћаја на путевима из надлежности општине Алексинац.

Рекло би се да је овај Савет једно од најактивнијих тела општинске самоуправе, будући да има велики број заседања, као и акције које спроводи или иницира у јавности, пре свега школама.

Навешћемо недавну доделу ауто-седишта за децу, набавку полигона за обуку деце пешака, која се интензивно користи у алексиначким школама, па и набавку патролних возила за саобраћајце алексиначке полиције.

Међутим, како се ради о области која није превише уређена, овај савет често доноси мере које не прате актуелни тренутак, или раде нешто тек да би радили.

Сетимо се ангажовања саобраћајног института ЦИП на изради студије о паркирању, која је скупо плаћена, а ништа није урађено по налазима саобраћајних стручњака. Град још увек има проблем са паркирањем, центар града је претворен у велико паркиралиште, а кретањем према периферији ситуација је непромењена, јер велики број суграђана оставља возила на улици.

Испред зграде општине и полиције редовно су неправилно паркирана возила, веома често на пешачком прелазу. Возила ватрогасаца, како ватрогасне службе, тако и ватрогасног друштва паркирана су у улици Аце Милојевић у дужини од 50 метара. Ова улица води према насељеном месту Вакуп, тако да ова возила ометају саобраћај, али и доводе пешаке у непосредну опасност.

Сведоци смо да је, после дужег инсистирања портала Алексинац.Нет, постављено неколико хоризонталних успоривача саобраћаја, такозваних лежећих полицајаца, испред школе Љупче Николић. Међутим, недавно су ове препреке уклоњене и постављене нове, савремене. Поздравили би смо овакву одлуку, али зар је било потребно правити дупле трошкове, притом остављајући удубљења на асфалту, тамо где су се налазиле раније препреке.

Отворено је и питање обележавања линија у главној улици. Претходно исцртане линије су биле неупотребљиве, јер су биле ширине аутомобила, или чак мање ако се гледају савремени аутомобили. Урађене су нове линије, али су остале и старе. За неког ко дође са стране, оваква ситуација је веома збуњујућа.

Имајући у виду да највише страдају пешаци у саобраћају (званична статистика за општину Алексинац), поставља се питање регулације саобраћаја и уређења пешачких стаза, нарочито на путу Алексинац-Житковац. Надамо се да је савет разматрао овај путни правац, али није јасно зашто надлежни за инвестиције нису предузели никакве мере.

Сигурно да је отворено још сијасет питања, верујем да грађане интересује када ће се нешто по томе и урадити, а не само дискутовати.

Неисправни и незаконски обележени пружни прелази

Ипак, оно на чему ћемо овог пута застати и инститирати јесте регулација пружних прелаза. Годинама смо сведоци проблема преласка пруге на правцу према Кулини, где рампа често не ради. Сада су нам се јавили и читаоци из Трњана који су документовали неисправност сигнализације на пружним прелазима у овом делу општине.

Имајући у виду недавну трагедију, остаје нам да се запитамо шта ми ту можемо урадити. По писању неких медија средства за ову намену су обезбеђена од стране ЕУ и то за годину која истиче. Мештани Доњег Међурова код Ниша су протествовали, тако да су издејствовали постављање рампе на пружном прелазу, на коме је угашено неколико младих живота.

Начелница округа Драгана Сотировски је, приликом изражавања саучешћа, навела да ће се бавити овом темом:

- Обезбеђење важних путних прелаза који су без адекватне заштите, светлосне и звучне сигнализације, као што је и планирано, биће приоритети и у наредној години у разговору са ресорним Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Овим путем позивамо чланове Савета за безбедност саобраћаја да и они учине нешто по овом питању, да се обрате надлежним органима и инсистирају на уређењу пружних прелаза у општини Алексинац.

Закон о безбедности саобраћаја, члан 153:
Прелаз пута преко железничке пруге мора бити обележен прописаном саобраћајном сигнализацијом. На прелазу пута са савременим коловозним застором (асфалт, бетон, коцка и сл.) преко железничке пруге морају се поставити семафори којима се најављује приближавање воза. На прелазу пута преко железничке пруге постављају се браници или полубраници којима се забрањује и спречава прелазак возила преко железничке пруге, којима могу бити придодати уређаји за давање звучних знакова који упозоравају на спуштање браника, односно полубраника. Када су на прелазу пута преко железничке пруге постављени браници или полубраници, а уређај за њихову употребу није исправан или се не користи, ти браници морају бити уклоњени или на одговарајући начин прекривени.

Надамо се да су свесни последица којима нечињене може довести.

Чланови савета, по Одлуци из 2015. године:

 1. Чедомир Ракић, заменик председника општине, председник Савета
 2. Дејан Милошевић, начелник општинске Управе општине Алексинац, заменик председника Савета;
 3. Драгослав Ненадовић, директор ЈП за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац;
 4. Милош  Милошевић,  саобраћајни  инспектор  Одељења  за  инспекцијске  послове  општинске  Управе општине Алексинац;
 5. Никола Стевановић, руководилац Одсека за заједничке послове, осигурање и обезбеђење објеката и имовине Одељења за општу управу и друштвене делатности општинске Управе општине Алексинац;
 6. Стефан Ђурић, координатор Канцеларије за младе општинске Управе општине Алексинац;
 7. Јасмина Миленовић, радник ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу општине Алексинац;
 8. Милошевић Владан, командир Полицијске испоставе Алексинац, члан Савета;
 9. Снежана Ружић, стручни сарадник у Црвеном крсту Алексинац;
 10. Иван Петровић, власник Ауто школе „АС Зебра 90“ у Алексинцу.
 11. Зоран Ивановић, директор Основне школе „Вук Караџић“ Житковац, члан Савета.

 

Чланови савета, по Одлуци из 2017. године:

 1. Чедомир Ракић, председник савета, заменик председника општине;
 2. Дејан Милошевић,  заменик председника, начелник општинске Управе општине Алексинац;
 3. Милош Милошевић, директор ЈП за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац;
 4. Милош Цолић, саобраћајни инспектор у Одељењу за инспекцијске послове општинске Управе општине Алексинац;
 5. Никола Стевановић, руководилац Одсека за заједничке послове, осигурање и обезбеђење објеката и имовине Одељења за општу управу и друштвене делатности општинске Управе општине Алексинац;
 6. Јасмина Миленовић, запослена у Одељењу за комуналне и грађевинске послове општинске Управе општине Алексинац;
 7. Владан Милошевић, командир Полицијске испоставе Алексинац;
 8. Иван Петровић, власник Ауто школе „АС Зебра 90“ у Алексинцу;
 9. Драган Чоловић, власник фирме „Ал-такси“ у Алексинцу.


# Дејан Милошевић Чедомир Ракић Драгослав Ненадовић Житковац саобраћај Дирекција аутомобил Зоран Ивановић школе Железнице Србије Алексинац.Нет Стефан Ђурић пружни прелаз пруга АГ Драгана Сотировски Савет за безбедност саобраћаја Никола Стевановић Милош Милошевић Јасмина Миленовић Владан Милошевић Снежана Ружић Иван Петровић Драган Чоловић Вук Караџић Милош Цолић
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима