Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opštinari razmatrali posledice suše i pojavu žutice

rss

05.09.2012. Opština Aleksinac

Na danas održanoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac razmatrane su tri tačke dnevnog reda.

Opštinari razmatrali posledice suše i pojavu žutice

Članovi opštinskog Štaba najpre su razmatrali i usvojili izveštaj o nastaloj šteti od suše kod ratarskih useva i voćarsko-vinogradarskih zasada na teritoriji opštine Aleksinac u 2012. godini.

Naime, suša koja je ovog leta zahvatila veći deo Srbije pogodila je i teritoriju naše opštine i drastično umanjila prinose ratarskih, povrtarskih, krmnih useva i voćarsko-vinogradarskih kultura.

Prema procenama Tima za procenu štete od suše, u okviru Sektora za vanredne situacije opštine Aleksinac, procenat umanjenja prinosa gajenih kultura kreće se od 30-90 %. Na osnovu prikupljenih podataka sa terena o nastaloj šteti od suše u 2012. godini, na teritoriji opštine Aleksinac, umanjen je očekivani prinos za 1.191.932.000,00 dinara.

Osim pomenutog, na današnjem Štabu usvojen je i predmer i predračun radova na sanaciji lokalnih puteva i putnih objekata izazvanih nevremenom na području opštine Aleksinac, a koji je sačinila ovdašnja Direkcija za urbanizam i izgradnju.

Poslednja, ali i te kako bitna tačka dnevnog reda današnjeg Štaba za vanredne situacije odnosila se na pojavu zarazne žutice u opštini Aleksinac. Naime, prema rečima doktora Rodoljuba Živadinovića, ovih dana zabeležen je porast broja građana, zaraženih od hepatitisa A. Trenutno je jedanaestoro zaraženih, dok se za troje dece još uvek očekuju rezultati. Pojava zarazne žutice trenutno je zabeležena u Aleksincu, na Aleksinačkom rudniku, kao i u selima Donji Ljubeš, Prćilovica i Mozgovo.

Prema rečima komandanta Štaba Nenada Stankovića, sve škole će po hitnom postupku dobiti sredstva za nabavku dezinfekcionih sredstava, kao i flajere o preventivnom delovanju, koji će biti podeljeni svim đacima.


# Prćilovica Direkcija Donji Ljubeš škole
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima