Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Финансијска помоћ паровима за вантелесну оплодњу

rss

05.03.2016.

На предлог заменика председника општине, Чедомира Ракића, а у сарадњи са Саветом за здравље општине, чији је Ракић председник, и Центра за социјални рад, Скупштина је на јучерашњој седници подржала Одлуку о финансијској помоћи за вантелесну оплодњу у општини Алексинац.

Финансијска помоћ паровима за вантелесну оплодњу

Усвајањем овог предлога, из буџета ће бити издвојено два милиона динара за парове са територије општине који желе да се подвргну овој интервенцији. Конкретно, сваки пар ће добити по 250.000 динара, а средства ће бити исплаћена у једнократном износу, и то за један покушај вантелесне оплодње.

Што се тиче критеријума за остваривање права на финансијску помоћ, осим оних општих, да је реч о држављанима Републике Србије и да пар испуњава услове прописане Законом о лечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнутог оплођења, захтева се да је пар, по одлуци Комисије за вантелесну оплодњу, био укључен у поступак вантелесне оплодње у претходна два покушаја или да пар не испуњава услове за укључивање у Програм вантелесне оплодње који финансира Републички фонд за здравствено осигурање, у погледу броја покушаја вантелесне оплодње, пола или година старости женског партнера. Један од критеријума је и тај да жена у моменту подношења захтева није навршила 45 година живота.

Захтев за финансијску помоћ подноси се Центру за социјални рад општине Алексинац. О праву на финансијску помоћ одлучује Центар за социјални рад, на основу Мишљења Комисије за утврђивање испуњености услова за финансијску помоћ за вантелесну оплодњу, периодично на свака три месеца.

Иначе, доказ о наменском трошењу додељених средстава и извештај здравствене установе о спроведеном поступку вантелесне оплодње, корисник је дужан да достави у року од 90 дана, од дана преноса средстава.

Право на рефундирање трошкова у висини предвиђених средстава, на основу поднетог рачуна и потврде о извршеној вантелесној оплодњи, има и пар који је у поступак вантелесне оплодње ушао и пре доношења Одлуке, тачније 1.1.2016. године.


# Чедомир Ракић општина Центар за социјални рад наталитет Савет за здравље вантелесна оплодња
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима