Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Finansijska pomoć parovima za vantelesnu oplodnju

rss

05.03.2016.

Na predlog zamenika predsednika opštine, Čedomira Rakića, a u saradnji sa Savetom za zdravlje opštine, čiji je Rakić predsednik, i Centra za socijalni rad, Skupština je na jučerašnjoj sednici podržala Odluku o finansijskoj pomoći za vantelesnu oplodnju u opštini Aleksinac.

Finansijska pomoć parovima za vantelesnu oplodnju

Usvajanjem ovog predloga, iz budžeta će biti izdvojeno dva miliona dinara za parove sa teritorije opštine koji žele da se podvrgnu ovoj intervenciji. Konkretno, svaki par će dobiti po 250.000 dinara, a sredstva će biti isplaćena u jednokratnom iznosu, i to za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Što se tiče kriterijuma za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, osim onih opštih, da je reč o državljanima Republike Srbije i da par ispunjava uslove propisane Zakonom o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, zahteva se da je par, po odluci Komisije za vantelesnu oplodnju, bio uključen u postupak vantelesne oplodnje u prethodna dva pokušaja ili da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje, pola ili godina starosti ženskog partnera. Jedan od kriterijuma je i taj da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života.

Zahtev za finansijsku pomoć podnosi se Centru za socijalni rad opštine Aleksinac. O pravu na finansijsku pomoć odlučuje Centar za socijalni rad, na osnovu Mišljenja Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, periodično na svaka tri meseca.

Inače, dokaz o namenskom trošenju dodeljenih sredstava i izveštaj zdravstvene ustanove o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje, korisnik je dužan da dostavi u roku od 90 dana, od dana prenosa sredstava.

Pravo na refundiranje troškova u visini predviđenih sredstava, na osnovu podnetog računa i potvrde o izvršenoj vantelesnoj oplodnji, ima i par koji je u postupak vantelesne oplodnje ušao i pre donošenja Odluke, tačnije 1.1.2016. godine.

Komentara: 1


# Čedomir Rakić opština Centar za socijalni rad natalitet Savet za zdravlje vantelesna oplodnja
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-1)

    Jelena 06.03.2016.
    Da li ovo važi samo za parove ? žene bez partnera nemaju šanse da dobiju šansu ?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima