Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележена 140. годишњица боја код Горњег Адровца

rss

02.09.2016. Општина Алексинац

Поменом палим жртвама и полагањем венаца на спомен-обележје пуковнику Рајевском данас је порти цркве Свете Тројице у Горњем Адровцу отпочело обележавање јубиларне 140. годишњице Боја на Горњем Адровцу.

Обележена 140. годишњица боја код Горњег Адровца

Поред представника општине Алексинац, свечаности су присуствовале и делегације Руског центра за науку и културу, Министарства одбране, Војске Србије, бројних удружења српско-руског пријатељства, борачких и невладиних организација, као и политичких странака.

За уметнички програм били су задужени Алексиначка гиманазија и Мешовити хор „Учитељска лира“ из Ниша, а посебну драж истом својим прелепим извођењем традиционалних руских и српских песама дала је руска уметница из Москве Олга Масаљска.

Бој на Горњем Адровцу одиграо се 1. септембра 1876. године у оквиру Првог српско-турског рата. Након пораза на Шуматовцу, Керим-Пашина војска била је приморана да се повуче и пређе на леву обалу Јужне Мораве, у намери да обиђе Алексинац и настави офанзиву према северу.

Ова битка чувена је по томе што је у њој погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, који је у Србију дошао заједно са неколико хиљада руских добровољаца, и који је, по многим историчарима, Толстоју послужио као испирација за лик грофа Вронског у чувеном роману Ана Карењина. На месту где је погинуо подигнута је црква Свете Тројице, у народу позната као Руска црква или Црква љубави, а његова судбина остаће симбол дубоког пријатељства између два народа.


# Ана Карењина Горњи Адровац Русија Николај Рајевски војска српско-турски ратови Олга Масаљска црква Свете Тројице
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима