Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležena 140. godišnjica boja kod Gornjeg Adrovca

rss

02.09.2016. Opština Aleksinac

Pomenom palim žrtvama i polaganjem venaca na spomen-obeležje pukovniku Rajevskom danas je porti crkve Svete Trojice u Gornjem Adrovcu otpočelo obeležavanje jubilarne 140. godišnjice Boja na Gornjem Adrovcu.

Obeležena 140. godišnjica boja kod Gornjeg Adrovca

Pored predstavnika opštine Aleksinac, svečanosti su prisustvovale i delegacije Ruskog centra za nauku i kulturu, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, brojnih udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, boračkih i nevladinih organizacija, kao i političkih stranaka.

Za umetnički program bili su zaduženi Aleksinačka gimanazija i Mešoviti hor „Učiteljska lira“ iz Niša, a posebnu draž istom svojim prelepim izvođenjem tradicionalnih ruskih i srpskih pesama dala je ruska umetnica iz Moskve Olga Masaljska.

Boj na Gornjem Adrovcu odigrao se 1. septembra 1876. godine u okviru Prvog srpsko-turskog rata. Nakon poraza na Šumatovcu, Kerim-Pašina vojska bila je primorana da se povuče i pređe na levu obalu Južne Morave, u nameri da obiđe Aleksinac i nastavi ofanzivu prema severu.

Ova bitka čuvena je po tome što je u njoj poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je u Srbiju došao zajedno sa nekoliko hiljada ruskih dobrovoljaca, i koji je, po mnogim istoričarima, Tolstoju poslužio kao ispiracija za lik grofa Vronskog u čuvenom romanu Ana Karenjina. Na mestu gde je poginuo podignuta je crkva Svete Trojice, u narodu poznata kao Ruska crkva ili Crkva ljubavi, a njegova sudbina ostaće simbol dubokog prijateljstva između dva naroda.


# Ana Karenjina Gornji Adrovac Rusija Nikolaj Rajevski vojska srpsko-turski ratovi Olga Masaljska crkva Svete Trojice
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima