Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Николић: Бранећи себе, Србија бранила међународно право (видео)

rss

24.03.2015. РТС, Танјуг

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик жртвама НАТО бомбардовања у Алексинцу и поручио да увек опраштамо, али да никад не смемо да заборавимо. Србија је, бранећи себе, бранила право и правду, међународне законе и институције, навео је Николић.

Николић: Бранећи себе, Србија бранила међународно право (видео)

"Шеснаест година је прошло откако су прве НАТО бомбе пале на наше градове и села, у њима на школе, болнице, фабрике, телевизију и касарне, чак и на амбасаду Народне Републике Кине, изван њих на наше њиве, аеродроме, мостове и пруге. Када им се учинило да то није довољно, гађали су наше куће и у кућама наше највеће благо – нашу децу", рекао је Николић.

Николић је рекао да смо, бранећи своју територијалну целовитост, бранили међународни принцип целовитости сваке суверене земље на свету, бранили смо право и правду, међународне законе, повеље, институције пред којима би требало да смо сви једнаки.

Подвукао је да смо и тада упозоравали да преседан над Србијом отвара Пандорину кутију са страшним последицама по међународну заједницу.

"Усамљен и трагичан, глас Србије изгубио се у какофонији силника који су разарали само биће међународног устројства, најпре речима и одлукама силника, а онда и бомбама. Последице охолих одлука од пре шеснаест година данас осећа и са њима живи читав свет", додао је председник.

Николић је навео да се Србија сећа своје несреће, памти своје суграђане, броји невине жртве и ради и да се опет, као и читавог 20. века, подиже из пепела.

"Кад поменемо њихову прошлост, кажу да је важна само лепша будућност. Кад поменемо нашу будућност, кажу да је не заслужујемо због прошлости. Нама није дозвољено да за своју децу градимо лепшу будућност све док се, како кажу, не суочимо са својом прошлошћу и одлукама које смо доносили. Док се не извинимо за све што су нам учинили", рекао је Николић.

Па, добро, наставио је председник, ако ова правила суочавања важе за Србију, да ли је то опет из посебне књиге, да ли она важе само за нас.

"Нека нам макар покажу ту књигу правила по којој су пре шеснаест година подигли авионе и данима бацали по нашој земљи бомбе од којих и данас оболевају наша деца. Бомбе које су посејале раздор по целој планети", рекао је Николић.

Србија чува сећање на жртве

Србија памти и обележава те дане, чува сећање на своје невине жртве, сврставајући их уз свете великомученике. Они који се нису извинили, који се нису суочили са последицама својих погубних одлука и дела, које ниједан суд није позвао на одговорност за смртоносне „колатералне грешке", не заслужују сећање ни опрост.

Када буду, или, ако икада буду изговорили речи извињења и затражили опрост од нас, чуће речи које су нам увек говорили патријарси док су се клањали сенима мртвих на стратиштима: да увек опраштамо, али да никад не смемо да заборавимо, рекао је председник.

Како је рекао, нове генерације, неоптерећене предрасудама према Србији, могу да учине дела која би помогла да породице страдалих осете смирење.

Председник Србије је прецизирао да је Алексинац бомбардован у више наврата, чак шест пута био колатерална грешка, а 5. априла, у 21.35, тринаестог дана од почетка агресије на тадашњу СР Југославију, погодили су центар града, убили 11 и ранили 50 грађана и међу њима целу породицу Милић: оца Драгомира, мајку Драгицу и ћерку Снежану.

"Кажу да је мета била касарна надомак града и да су због техничке грешке мало промашили. Како да промаше толико да мету препознају у дечјем парку, шеталишту и тргу који чине центар Алексинца", запитао се Николић.

Како је додао, наредбодавци, извршиоци, помагачи – сви су још увек живи, "неки од њих и сада бомбардују, а Србија оплакује, обележава, отима од заборава и тражи само пристојно људско извињење од силника који су једну земљу у европи бомбардовали пред крај двадесетог века".

"Зар је таква сила, 19 у неправди удружених држава, требало да удари на Србију, а међу њима и оне земље које се поносе својом традицијом правде и права, људских слобода и демократије, слободарских идеја. Да ли је њихова традиција истинита или лажна. Из какве традиције се изродио овакав чин", упитао је Николић.

Он је подвукао да Србија и данас поштује и верује у истинске значајне цивилизацијске вредности и да је пре 16 година пораз доживео њихов лажни облик.

"Још можда и да их замолимо да нам опросте грех што се надамо да ће једног дана, месеца, године, неко у њихово име затражити опрост и упутити извињење породицама за убијене цивиле, за децу, за све наше пострадале грађане које су хладно назвали колатералном грешком", упозорио је Николић.

Како је навео,  грешка јесте, али не колатерална, "већ њихова, историјска и нељудска".

На споменику који је подигао народ Србије 1. новембра 1999. године исписана су имена 24 особе које су страдале у НАТО бомбардовању. Поред Николића, у делегацији је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Венац је положила и делегација Скупштине општине Алексинац.

Споменик се налази испред стамбене зграде која је изграђена за људе којима су куће порушене током НАТО бомбардовања.

 


# касарна НАТО бомбардовање Томислав Николић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима