Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Двери: 5. април 1999. – злочин који опомиње и који се не заборавља

rss

07.04.2015. Инфо служба Двери Алексинац

Представници алексиначког повереништва Двери присуствовали су у недељу, 5. априла, обележавању Дана сећања на невине жртве Алексинца које су страдале у нападу НАТО-а 5. априла 1999. године.

Двери: 5. април 1999. – злочин који опомиње и који се не заборавља

Том приликом наши представници положили су цвеће на споменик који је подигнут у част страдалим суграђанима. Обележавању Дана сећања присуствовали су и представници Војске Србије, локалне самоуправе, локалних одбора неких политичких странака, као и локалних удружења грађана.

Тог 5 .априла 1999. у 21:35 Алексинац је гађан са 6 пројектила велике разорне моћи.  Страдало је 11 цивила, а 50 је рањено. Разорено је 2.000 објеката. 800 људи из укупно 180 домаћинстава је остало на улици. Оштећено је 755 станова, установе, институције. Погођен је и Дом здравља. Центар града, улице Душана Тривунца и Вука Караџића су биле у рушевинама и крви. У Бриселу су зликовци НАТО-а рекли да је ово била „техничка грешка“ и да је мета била касарна надомак града. Алексинац је проглашен колатералном штетом, када је по први пут и употребљен тај зликовачки термин.

28. маја 1999. зликовци су поновили напад на Алексинац када су опет рањени и убијени недужни људи...

Након завршетка бомбардовања обнова земље је званично и започета у Алексинцу. Обновљене су оштећене и изграђене нове куће и станови, сређене улице и санирана нанета штета. Све што се могло поправити је поправљено и враћено у нормалу, али оно што никад не можемо да вратимо су животи наших невино страдалих суграђана, наших пријатеља и рођака. Злочин извршен над њима, као и над хиљадама других страдалих широм Србије, није никада кажњен. Злочин који не можемо и не смемо да заборавимо. Зато је на свима нама обавеза да чувамо сећање на невино страдале сународнике и суграђане, да чувамо свест о томе и преносимо је будућим генерацијама. Сећање на један од најтежих дана у историји нашег града. И да стално постављамо питање ЗАШТО СУ СТРАДАЛИ...

Јер би одговори на та питања требало да нас опомињу и да нам покажу неке путеве у будућности, како их као држава и друштво неким несмотреним и неодговорним поступцима не бисмо убили по други пут...

Слава им.


# касарна Дом здравља Двери НАТО бомбардовање удружења грађана Душана Тривунца
@SPDveri @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима