Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Незапосленост - највећи проблем Алексинца

rss

09.09.2010. aleksinacnews

На евиденцији Службе за запошљавање у Алексинцу, закључно са 31.августом 2010., у Општини је регистровано 7.563 незапослених лица.

Незапосленост - највећи проблем Алексинца

У односу на податак с краја прошле године, када је евидентирано 7.608 незапослених, стопа незапослености у Алексинцу је незнатно умањена, али је и даље међу највећима у Србији.

Од почетка прошле године, посредством алексиначког тржишта рада, запослено је 324 људи са евиденције, и то највише у фирми Грамер.

Према нашим сазнањима, Грамер ће током септембра упослити око 200 нових радника. Међутим, по анализи економске ситуације у Алексинцу, ускоро неће доћи до озбиљнијег таласа запошљавања, јер готово сви озбиљнији привредни субјекти у Општини бележе стагнацију у пословању, а нових инвеститора нема на видику.

Слаба могућност запослења и очајна привредна клима, довели су до огромне миграције младих у последњих неколико година, те се све више њих одлучује да посао потражи у Београду, Војводини или иностранству. Млади, који остају у општини Алексинац, због лоше материјалне ситуације, све ређе се одлучују да оснују породицу, што за последицу има пад наталитета. Све последице миграције и пада наталитета, које су и сада уочљиве, сигурно ће бити потврђене и статистички приликом наредног пописа становништва, који се очекује у априлу 2011. године, када ће вероватно званични број становника општине Алексинац 57.749, утврђен пописом 2002. године, пасти на цифру око 50.000.


# незапосленост запошљавање Грамер НСЗ (тржиште рада)
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима