Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Невреме и последице - информације из сата у сат 25.06.

rss

25.06.2011. Извор: Алексиначке новости, Алексинац.Нет

Алексинац и околину је у петак, 24. јуна, око 21:30ч погодило страшно невреме. Јак ветар и киша ломили су стабла, кровове и стакла. У целој општини нема струје. незванично има и повређених. Све службе су на терену. ватрогасци, полиција... причињена је знатна материјална штета. Неке деонице пута на територији општине су прекривене дрвећем. Саобраћај је отежан.

Невреме и последице - информације из сата у сат 25.06.

Фејсбук страна Алексинац.Нет-а

Фејсбук страна алексиначких новости

Алексинчани тотално информативно одсечени од света. не ради ниједан медиј, нема цистерни са пијаћом водом, нема правих информација о штети. Тренутно заседа кризни штаб.


Фото: Мића Димитријевић

По речима директора водовода очекује се да уредно водоснадбевање отпочне у току ноћи. Информације о снадбевању непроверене. по неким чекаћемо снадбевање струјом до уторка. Према речима дежурних екипа алексиначког ЕПС-а, још увек се са сигурношћу не може се рећи када ће нормализовати снадбевање струјом у алексиначкој општини. Јак ветар је синоћ почупао више каблова, оштетио неколико трафо станица и направио велику штету на далеководима.

Најоптимистиније прогнозе говоре да ће Алексинчани струју добити сутра, а оне најпесимистичније да ће кварови бити отклањани наредних два-три дана.

Информација из алексиначког ЕПС-а: уредно снадбевање струјом може се очекивати тек за пар дана. оштећени су далеководи према Крушевцу и Нишу. Епс ће сутра покушати да обезбеди довод струје из Сокобање, да би се она пуштала ка потрошачима на по пар сати дневно, али да ли ће та намера успети остаје да се види.

У Алексинцу струју тренутно има само болница и део Бањског друма, јер је то линија која снадбева пумпе за воду. У току дана струју је добио и део града око улице Душана Тривунца. Тренутно већи део града има струју.

По речима директора водовода, Млађе Томића, Алексинац добити воду у току ноћи, ако се не догоде непредвиђене ситуације - успостављање водоснабдевања је у току.

 

 

Редакција Алексиначких новости је управо добила информацију да је проглашено ванредно стање у општини Алексинац. Руководство општине је незадовољно извештавањем српских медија о стању у Алексинцу и сматра да су друге општине и стање у њима боље пропраћени...

 Председник општине Иван Димић је на седници Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац, одржаној 25. јуна 2011. године у 10 часова, донео одлуку о ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ, услед елементарне непогоде изазване олујним ветром праћеним градом.

На седници Штаба за ванредне ситуације констатовано је да је четвртина општине Алексинац, тачније око 5.000 ха земљишта погођено јаком кишом и градом из правца Пешчанице, Гредетина, преко Трњана, Д. Адровца, Прћиловице, Житковца, Алексинца, Глоговице и Бујмира. Елемантарном непогодом је проузрокована незапамћена хаварија на високонапонској мрежи, услед чега је читава општина Алексинац остала без струје и воде.

Како је у поподневним сатима уз велике напоре дошло до прикључења постројења Бресје на електричну мрежу, прва количина воде за пиће очекује се око 21 ч.

Струјом ће рестриктивно бити снабдевени објекти првог приоритета: Здравствени центар и Фабрика за прераду воде Бресје. У зависности од могућности снабдеваће се објекти битни за функционисање општине: Општинска управа, Суд, Полицијска станица, као и потрошачи који су нужно везани за исту мрежу.

Нормализација у снабдевању електричном енергијом, према проценама стручних лица, очекује се у периоду од 3 до 5 дана.


фото: РТС

По речима Др Зорана Минића из алексиначке хитне помоћи, синоћ је лакше повређено двоје људи. Неколико трагедија је избегнуто за длаку. Лимени кров са "педагошке академије" се откачио, летео 30 метара и пао на кућу у Палилули. По речима власника куће, његово дете је избегло кров за само пар секунди.

По речима власника пекаре "Зора", они ће сутра на тржиште избацити планирану количину хлеба, иако раде на агрегат. Иначе, ову пекару, која је највећи произвођач хлеба у општини, није контактирао нико из општинске управе или Кризног штаба. Уколико не добију струју до сутра увече, производња ће вероватно стати.

Према информацијама које су Алексиначке новости добиле од екипе алексиначког ЕПС-а, у наредна три-четири дана, трајаће повремено укључење струје на пар сати, по групама. Град и општина су подељени у 5 група. динамику снадбевања одређује нишки ЕПС, зависно од оптерећења.

Тренутно су у току радови на далеководу према Крушевцу и отклањању штете на територији целе општине. Стање би требало да се нормализује за пар дана. Алексинац тренутно добија струју из Ниша преко слабог далековода нешто мало из Сокобање. Болница, Бресје и резервоар за воду имаће струју непрекидно.

Наставак 26.06.

Коментара: 8


# председник општине Иван Димић општина невреме Бресје Мића Димитријевић Душана Тривунца ванредно стање полицијска станица општинска управа
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  meshtanin 26.06.2011.
  ama ljudi, moze li neko da upita toga Marica, ili ti Dacica u malom, sta je bilo sa protivgradnom odbranom? ili ce ponovo da dodje samo za slikanje I snimanje...? Vidim, niko ne pominje sela Katun, Dobrujevac... da to nije niska opstina?

 • (+0) (-0)

  Goran Petrovic 26.06.2011.
  Zasto godinama ne funkcionise protivgradna odbrana ko stoji iza te zavere? Osiguravajuca drustva ili prodati vazdusni koridori stranim avio kompanijama tj.ministarstvo ... ili je nesto trece . Aleksinac sa okolinom je u poslednje 22god. toliko izmrcvaren da ce postati najtuzniji region u srbiji .

 • (+0) (-0)

  Amfilohije.......... 26.06.2011.
  Sreća pa smo organizovani kao Opština...I solidarni...I imamo rezerve za ne daj Bože...i dobri, kao ljudi...

 • (+0) (-0)

  Dishi68 27.06.2011.
  мало подсећање на Виндовс "99

 • (+0) (-0)

  Artemije 28.06.2011.
  Dishi..... tebi bi bilo bolje da si došao malo kod Fiće na razgovor i kahvu, nego što odje ko ovaj Amfilohije pričaš pričice....Kome to treba....!?Odje je pismen svijet...

 • (+0) (-0)

  ristic13 28.06.2011.
  Sta bre lupetas Amfilohije koja organizacija .Sta je to organizovano.

 • (+0) (-0)

  necko 29.06.2011.
  KORISTIM PRILIKU DA
  OVIM PUTEM IZRAZIM POHVALU ZA SVE ZAPOSLENE U ELEKTRODISTRIBUCIJI ALEKSINAC KOJI SU DANIMA I NOCIMA BEZ ICIJE POMOCI USPELI DA SANIRAJU KVAROVE KOJE JE NAPRAVILO NEVREME MNOGI KAZU NEZAPAMCENO U ALEKSINCU , MISLIM DA SU ZASLUZILI JAVNU POHVALU ZA SVOJ RAD I JOS JEDNOM POKAZALI SVOJU PROFESIONALNOST NA POSLU .BRAVO!!!!!!!!!!

 • (+0) (-0)

  domacin 12.07.2011.
  Dragi nasi kome se to daje zapravo da krade bez ikakve odgovornosti bez obzira da li je u pitanju drzavna ,drustvena ili privatna svojina a da se pri tom niko od lopova a svi znamo ko su oni oni su nasi cigani ili moderno romi .Pogledajte samo bivsi otpad inos odite snimite i pustite snimke da vidimo kakav ce biti odgovor drzave na sve to,kod nestanka struje su pokrali trafostanice kablove i sve ostalo a ti isti dolaze svaki dan u opstinu da primaju i traze pomoc dokle tako!!!. Zabraniti otpadima da otkupljuju sve vrste kablova i sve sto je vezano za struju! to bi trebalo da otkupljuje elektrodistribucija pa ona neka dalje prodaje kupcima jer samo se tako moze stati na put lopovima.Pogledajte nase cigane sta rade za kratko vreme svi imaju kamione i kola a za novac i da ne pricamo . STOP LOPOVIMA NISU ONI ZASTICENA VRSTA !!!!!!!!!!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима