Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Невреме и последице - преглед догађаја 26.06.

rss

25.06.2011. Алексинац.Нет, Алексиначке новости, Б92

- Општинско руковоство прогласило ванредно стање
- Снабдевање струјом отежано, водом успостављено. Већи део домаћинстава има струју два сата дневно, а мањи део нема уопште електричну енергију.
- Штета је огромна, на објектима и усевима
- Почели први облици немира

Невреме и последице - преглед догађаја 26.06.

Фејсбук страна Алексинац.Нет-а

Фејсбук страна алексиначких новости

На седници Штаба за ванредне ситуације констатовано је да је четвртина општине Алексинац, тачније око 5.000 ха земљишта погођено јаком кишом и градом из правца Пешчанице, Гредетина, преко Трњана, Д. Адровца, Прћиловице, Житковца, Алексинца, Глоговице и Бујмира. Елемантарном непогодом је проузрокована незапамћена хаварија на високонапонској мрежи, услед чега је читава општина Алексинац остала без струје и воде.

Како је у поподневним сатима уз велике напоре дошло до прикључења постројења Бресје на електричну мрежу, прва количина воде за пиће очекује се око 21 ч.

Струјом ће рестриктивно бити снабдевени објекти првог приоритета: Здравствени центар и Фабрика за прераду воде Бресје. У зависности од могућности снабдеваће се објекти битни за функционисање општине: Општинска управа, Суд, Полицијска станица, као и потрошачи који су нужно везани за исту мрежу.

Нормализација у снабдевању електричном енергијом, према проценама стручних лица, очекује се у периоду од 3 до 5 дана.


фото: РТС

По речима Др Зорана Минића из алексиначке хитне помоћи, синоћ је лакше повређено двоје људи. Неколико трагедија је избегнуто за длаку. Лимени кров са "педагошке академије" се откачио, летео 30 метара и пао на кућу у Палилули. По речима власника куће, његово дете је избегло кров за само пар секунди.


Према информацијама које су Алексиначке новости добиле од екипе алексиначког ЕПС-а, у наредна три-четири дана, трајаће повремено укључење струје на пар сати, по групама. Град и општина су подељени у 5 група. динамику снадбевања одређује нишки ЕПС, зависно од оптерећења.

Тренутно су у току радови на далеководу према Крушевцу и отклањању штете на територији целе општине. Стање би требало да се нормализује за пар дана. Алексинац тренутно добија струју из Ниша преко слабог далековода нешто мало из Сокобање. Болница, Бресје и резервоар за воду имаће струју непрекидно.

Марић: У току утврђивање штете, Алексинац приоритет

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да се у свим градовима погођеним невременом наставља утврђивање штете, а да је у овом тренутку приоритет нормализација снабдевања електричном енергијом у општини Алексинац.

"У овом моменту се бавимо Алексинцем где је заиста тешка ситуација са снабдевањем електричном енергијом, јер свега једна четвртина те општине има струју", казао је Марић Танјугу.

"Покушавамо на све могуће начине да у контактима са људима из 'Електропривреде Србије' (ЕПС) обезбедимо да се некако проток електричне енергије ка Алексинцу повећа", нагласио је Марић.

Он је рекао и да је сигурно да сви грађани Алексинца неће добити струју бар у наредна три до четири дана, а и то је " врло оптимистична прогноза".

Марић је напоменуо и да ће комисије на терену и данас радити, те ће захтеви у погледу накнаде настале штете бити упућивани ка влади.


Житковац, Првомајска улица

Према информацијама Алексиначких новости, тренутно раде само две бензинске пумпе на територији општине, СБС петрол која се налази на старом ауто-путу ка наплатној рампи према Нишу и пумпа ка Ал. Руднику. На овим пумпама је повећан промет, али нема већих гужви (10-так возила)

Служба хитне помоћи у Алексинцу већ два сата нема струју, уколико до ноћи не буде снадбевања електричном енергијом рад хитне помоћи ће бити отежан. Иначе, служба је у току ноћи имала 50 интервенција на терену и 8 у амбуланти.

По непотрðеним информацијама из нишког ЕПС-а струја ће, док траје ванредно стање, бити дистрибуирана по пар сати за једну групу потрошача, сваких 20-так сати. Званичног распореда укључења нема.

Снадбевање горивом је отежано. У међувремену, на једној пумпи се покварио агрегат, тако да тренутно ради само пумпа СБС петрол на старом ауто-путу који води ка наплатној рампи према Нишу. Пумпа ради 24 сата.

У изјави коју је дао Алексиначким новостима власник пекаре "Зора", која је највећи снадбевач хлебом у Алексинцу, до сада их није контактирао нико из кризног штаба. Иако немају струју власници пекаре одлучили су да и вечерас раде уз помоћ агрегата, како би грађани сутра могли да се снабдеју хлебом. "Зора" ће сутра избацити на тржиште око 10.000 векни хлеба.

 

Немири

Мештани Доњег Адровца су блокирали магистрални пут Житковац-Витковац, из протеста што немају струју више од 24 сата. Екипе полиције на терену. Према непотврђеним информацијама мештани још неколико алексиначких села размишљају да блокирају путне правце.

На путу Житковац-Витковац се формирала колона возила. Неколико стотина мештана који блокирају пут захтевају да разговарају са председником општине.

Без струје до петка?

Иако надлежни у општини наводе да се четири кључна од 12 срушених стубова далековода поправљају, наглашавају да није ангажовано довољно радника.

Председник општине Алексинац Иван Димић каже за Б92 да се на терену тренутно налази само једна екипа Електромреже.

"Био сам на лицу места, разговарао са извођачима, они се труде, али ми се чини да их нема довољно. Свакако би ствар могла да се убрза уколико се озбиљније и још јаче прионе на посао. Према њиховим информацијама стиже још једна група радника. То ће убрзати процес, али се бојим да то није довољно, јер није свеједно да ли ће град остати у мраку 3, 4 или десет дана", каже Димић.

Димић каже да се болница у Алексинцу, Дом здравља и фабрика воде Бресје хаваријски повремено искључују, док мали број домаћинстава добија струју 2 сата дневно. Димић каже да постоји могућност да се и ту ситуација поправи.

"Могуће је допремити више струје, али то се не чини јер нема довољно струје у електродистрибуцији Зајечар која је надлежна за нас. Уколико би се у том реону увеле и рестрикције, али мањег обима, онда би Алексинац могао да располаже неком количином струје која би била довољна да бар сви грађани општине Алексинац у неком тренутку добију струју бар на два или три сата. У овом тренутку постоје делови града који уопште нису укључивани три дана", каже Димић.

 

22ч - Алексиначке новости су управо добиле информацију да је обијена кућица на Рујевици у којој се налази предајник РТВ Алт и опрема за пренос бежичног интернета.

Константована је крађа каблова, а како ће се увиђај урадити сутра, радници Алт канале ће чувати предајник у току ноћи. Процена је да ће поправка трајати најмање 7 дана.

23ч - Председник Димић управо разговара са мештанима Горњег Адровца. Мештани планирају да блокирају мост код "баре" на улазу у Житковац.

Селе Доњи Адровац је добило струју, али су мештани Житковца блокирали мост код баре.

Како јавља репортер Алексиначких новости, блокада моста на бари код Житковца траје. Формирана је колона возила у којој има и деце. Људи који блокирају мост желе да пропусте возила са децом, али је настао саобраћајни колапс. Житковцани траже да им се обезбеди снадбевање струјом. Траже да на лице места доðе председник општине, али њега још увек нема.

00ч - Житковац управо добио струју - Житковац поново у мраку. Блокада се наставља. Командир полиције моли граðане да одблокирају мост. Председника општине још нема.

Полиција и грађани који су блокирали мост постигли договор да се блокада привремено обустави. Житковац је добио струју слабог напона. Уколико сутра не буду имали струју житковчани ће, како кажу, поново блокирати мост.


Коментара: 0


# председник општине Иван Димић Дом здравља општина Житковац невреме Бресје Предраг Марић Доњи Адровац ванредно стање полицијска станица општинска управа
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима