Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nevreme i posledice - pregled događaja 26.06.

rss

25.06.2011. Aleksinac.Net, Aleksinačke novosti, B92

- Opštinsko rukovostvo proglasilo vanredno stanje
- Snabdevanje strujom otežano, vodom uspostavljeno. Veći deo domaćinstava ima struju dva sata dnevno, a manji deo nema uopšte električnu energiju.
- Šteta je ogromna, na objektima i usevima
- Počeli prvi oblici nemira

Nevreme i posledice - pregled događaja 26.06.

Fejsbuk strana Aleksinac.Net-a

Fejsbuk strana aleksinačkih novosti

Na sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da je četvrtina opštine Aleksinac, tačnije oko 5.000 ha zemljišta pogođeno jakom kišom i gradom iz pravca Peščanice, Gredetina, preko Trnjana, D. Adrovca, Prćilovice, Žitkovca, Aleksinca, Glogovice i Bujmira. Elemantarnom nepogodom je prouzrokovana nezapamćena havarija na visokonaponskoj mreži, usled čega je čitava opština Aleksinac ostala bez struje i vode.

Kako je u popodnevnim satima uz velike napore došlo do priključenja postrojenja Bresje na električnu mrežu, prva količina vode za piće očekuje se oko 21 č.

Strujom će restriktivno biti snabdeveni objekti prvog prioriteta: Zdravstveni centar i Fabrika za preradu vode Bresje. U zavisnosti od mogućnosti snabdevaće se objekti bitni za funkcionisanje opštine: Opštinska uprava, Sud, Policijska stanica, kao i potrošači koji su nužno vezani za istu mrežu.

Normalizacija u snabdevanju električnom energijom, prema procenama stručnih lica, očekuje se u periodu od 3 do 5 dana.


foto: RTS

Po rečima Dr Zorana Minića iz aleksinačke hitne pomoći, sinoć je lakše povređeno dvoje ljudi. Nekoliko tragedija je izbegnuto za dlaku. Limeni krov sa "pedagoške akademije" se otkačio, leteo 30 metara i pao na kuću u Paliluli. Po rečima vlasnika kuće, njegovo dete je izbeglo krov za samo par sekundi.


Prema informacijama koje su Aleksinačke novosti dobile od ekipe aleksinačkog EPS-a, u naredna tri-četiri dana, trajaće povremeno uključenje struje na par sati, po grupama. Grad i opština su podeljeni u 5 grupa. dinamiku snadbevanja određuje niški EPS, zavisno od opterećenja.

Trenutno su u toku radovi na dalekovodu prema Kruševcu i otklanjanju štete na teritoriji cele opštine. Stanje bi trebalo da se normalizuje za par dana. Aleksinac trenutno dobija struju iz Niša preko slabog dalekovoda nešto malo iz Sokobanje. Bolnica, Bresje i rezervoar za vodu imaće struju neprekidno.

Marić: U toku utvrđivanje štete, Aleksinac prioritet

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da se u svim gradovima pogođenim nevremenom nastavlja utvrđivanje štete, a da je u ovom trenutku prioritet normalizacija snabdevanja električnom energijom u opštini Aleksinac.

"U ovom momentu se bavimo Aleksincem gde je zaista teška situacija sa snabdevanjem električnom energijom, jer svega jedna četvrtina te opštine ima struju", kazao je Marić Tanjugu.

"Pokušavamo na sve moguće načine da u kontaktima sa ljudima iz 'Elektroprivrede Srbije' (EPS) obezbedimo da se nekako protok električne energije ka Aleksincu poveća", naglasio je Marić.

On je rekao i da je sigurno da svi građani Aleksinca neće dobiti struju bar u naredna tri do četiri dana, a i to je " vrlo optimistična prognoza".

Marić je napomenuo i da će komisije na terenu i danas raditi, te će zahtevi u pogledu naknade nastale štete biti upućivani ka vladi.


Žitkovac, Prvomajska ulica

Prema informacijama Aleksinačkih novosti, trenutno rade samo dve benzinske pumpe na teritoriji opštine, SBS petrol koja se nalazi na starom auto-putu ka naplatnoj rampi prema Nišu i pumpa ka Al. Rudniku. Na ovim pumpama je povećan promet, ali nema većih gužvi (10-tak vozila)

Služba hitne pomoći u Aleksincu već dva sata nema struju, ukoliko do noći ne bude snadbevanja električnom energijom rad hitne pomoći će biti otežan. Inače, služba je u toku noći imala 50 intervencija na terenu i 8 u ambulanti.

Po nepotrðenim informacijama iz niškog EPS-a struja će, dok traje vanredno stanje, biti distribuirana po par sati za jednu grupu potrošača, svakih 20-tak sati. Zvaničnog rasporeda uključenja nema.

Snadbevanje gorivom je otežano. U međuvremenu, na jednoj pumpi se pokvario agregat, tako da trenutno radi samo pumpa SBS petrol na starom auto-putu koji vodi ka naplatnoj rampi prema Nišu. Pumpa radi 24 sata.

U izjavi koju je dao Aleksinačkim novostima vlasnik pekare "Zora", koja je najveći snadbevač hlebom u Aleksincu, do sada ih nije kontaktirao niko iz kriznog štaba. Iako nemaju struju vlasnici pekare odlučili su da i večeras rade uz pomoć agregata, kako bi građani sutra mogli da se snabdeju hlebom. "Zora" će sutra izbaciti na tržište oko 10.000 vekni hleba.

 

Nemiri

Meštani Donjeg Adrovca su blokirali magistralni put Žitkovac-Vitkovac, iz protesta što nemaju struju više od 24 sata. Ekipe policije na terenu. Prema nepotvrđenim informacijama meštani još nekoliko aleksinačkih sela razmišljaju da blokiraju putne pravce.

Na putu Žitkovac-Vitkovac se formirala kolona vozila. Nekoliko stotina meštana koji blokiraju put zahtevaju da razgovaraju sa predsednikom opštine.

Bez struje do petka?

Iako nadležni u opštini navode da se četiri ključna od 12 srušenih stubova dalekovoda popravljaju, naglašavaju da nije angažovano dovoljno radnika.

Predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić kaže za B92 da se na terenu trenutno nalazi samo jedna ekipa Elektromreže.

"Bio sam na licu mesta, razgovarao sa izvođačima, oni se trude, ali mi se čini da ih nema dovoljno. Svakako bi stvar mogla da se ubrza ukoliko se ozbiljnije i još jače prione na posao. Prema njihovim informacijama stiže još jedna grupa radnika. To će ubrzati proces, ali se bojim da to nije dovoljno, jer nije svejedno da li će grad ostati u mraku 3, 4 ili deset dana", kaže Dimić.

Dimić kaže da se bolnica u Aleksincu, Dom zdravlja i fabrika vode Bresje havarijski povremeno isključuju, dok mali broj domaćinstava dobija struju 2 sata dnevno. Dimić kaže da postoji mogućnost da se i tu situacija popravi.

"Moguće je dopremiti više struje, ali to se ne čini jer nema dovoljno struje u elektrodistribuciji Zaječar koja je nadležna za nas. Ukoliko bi se u tom reonu uvele i restrikcije, ali manjeg obima, onda bi Aleksinac mogao da raspolaže nekom količinom struje koja bi bila dovoljna da bar svi građani opštine Aleksinac u nekom trenutku dobiju struju bar na dva ili tri sata. U ovom trenutku postoje delovi grada koji uopšte nisu uključivani tri dana", kaže Dimić.

 

22č - Aleksinačke novosti su upravo dobile informaciju da je obijena kućica na Rujevici u kojoj se nalazi predajnik RTV Alt i oprema za prenos bežičnog interneta.

Konstantovana je krađa kablova, a kako će se uviđaj uraditi sutra, radnici Alt kanale će čuvati predajnik u toku noći. Procena je da će popravka trajati najmanje 7 dana.

23č - Predsednik Dimić upravo razgovara sa meštanima Gornjeg Adrovca. Meštani planiraju da blokiraju most kod "bare" na ulazu u Žitkovac.

Sele Donji Adrovac je dobilo struju, ali su meštani Žitkovca blokirali most kod bare.

Kako javlja reporter Aleksinačkih novosti, blokada mosta na bari kod Žitkovca traje. Formirana je kolona vozila u kojoj ima i dece. Ljudi koji blokiraju most žele da propuste vozila sa decom, ali je nastao saobraćajni kolaps. Žitkovcani traže da im se obezbedi snadbevanje strujom. Traže da na lice mesta doðe predsednik opštine, ali njega još uvek nema.

00č - Žitkovac upravo dobio struju - Žitkovac ponovo u mraku. Blokada se nastavlja. Komandir policije moli graðane da odblokiraju most. Predsednika opštine još nema.

Policija i građani koji su blokirali most postigli dogovor da se blokada privremeno obustavi. Žitkovac je dobio struju slabog napona. Ukoliko sutra ne budu imali struju žitkovčani će, kako kažu, ponovo blokirati most.



# predsednik opštine Ivan Dimić Dom zdravlja opština Žitkovac nevreme saobraćaj Bresje Predrag Marić Donji Adrovac Aleksinac.Net Gredetin vanredno stanje policijska stanica opštinska uprava
@aleksinacnet @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima