Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

И Алексинац без ГМО

rss

16.04.2013. Општина

Чланови Општинског већа одржали су данас 20. седницу, а на дневном реду нашло се 18 тачака.

Већници су усаглашавали Статут општине према законском одредбама (укидају се управни одбори) и покренули пар иницијатива - за репрограм дугова за струју и опстанак предузећа "Реч радника".

Одржана 20. седница Општинског већа

Највише тачака дневног реда односило се на нацрте решења о давању сагласности на статуте алексиначких јавних предузећа. Пре свих, усвојена је Одлука о промени статута општине Алексинац. Наиме, доношењем Закона о јавној својини и Закона о јавним предузећима приступило се изменама Статута општине Алексинац ради усаглашавања појединих одредби Статута са новинама које доносе поменути закони. Закон о јавној својини предвиђа низ овлашћења јединица локалне самоуправе у погледу прибављања, отуђења и управљања добрима у јавној својини, док Закон о јавним предузећима предвиђа да се управљање у једнодомним јавним предузећима врши преко надзорних одбора и директора, чиме се укидају управни одбори из управљачке структуре предузећа. Из тих разлога Већници су на данашњој седници дали сагласност и на нацрте решења о давању сагласности на статуте јавних предузећа општине Алексинац.

 
На данашњем заседању Општинског већа усвојена је и Одлука о изради плана детаљне регулације насеља Делиград и Јасење, као и Одлуку о усвајању плана руралног развоја Нишавског округа 2012-2021.

Чланови Општинског већа су, између осталог, дали сагласност на одлуку Управног одбора Установе за одмор и рекреацију деце "Липовац" у Липовцу на ценовник услуга за 2013/2014. годину.

На данашњој седници Општинских већника једногласно је усвојена Декларација о проглашењу општине Алексинац за територију без генетски модификованих организама (ГМО), чиме се територија општине Алексинац проглашава за територију без производње, гајења и промета генетски модификованих организама (ГМО).

На самом крају данашње седнице Већа, дата је сагласност на закључак о покретању иницијативе за репрограм старог дуга уз отпуст камате за утрошену електричну енергију. Под старим дугом подразумева се дуг за електричну енергију који је доспео на дан 31.12.2013. год., а који је неизмирен на дан 28.02.2013. год. Такође је усвојен и закључак о покретању иницијативе за доношење правног оквира за опстанак локалног јавног сервиса ЈНИРТВП "Реч радника", с обзиром да Нацрт Закона о информисању предвиђа да се одмах након 1. јануара 2014. године крене у приватизацију медија чији су оснивачи градови и општине.

Последња тачка о којој се разматрало и на коју је дата сагласност, односила се на закључак о утврђивању просечне тржишне цене квадратног метра непокретности на територији општине Алексинац за 2013. годину. Предложеним закључком у 2013. години задржавају се критеријуми, мерила, начин и поступак утврђивања пореза на имовину као у 2012. години, уз примену исте стопе пореза на имовину и исту основицу, односно просечну цену квадратног метра одговарајућих непокретности на територији општине Алексинац.

Коментара: 0


# Алексинац Реч радника Делиград управни одбор
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима