Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

За убиство оца 19 година робије

rss

04.07.2017.

Александар Маринковић (21) из села Глоговица осуђен за убиство Срђана Маринковића (43). Није био битно смањене урачунљивости. У налету беса Срђана је убо ножем чак 22 пута

За убиство оца 19 година робије

Виши суд у Нишу осудио је Александра Маринковића (21) из села Глоговица на 19 година затвора због тешког убиства оца Срђана (43). Александар је 10. јануара 2016. године, у родном селу Глоговица недалеко од Алексинца, на кућном прагу измасакрирао Срђана са 22 убода “рамбо” ножем.

Мајка убице, Валентина Митић, бивша супруга убијеног Срђана, у сузама је испратила изрицање пресуде и одмах напустила зграду Вишег суда. Осуђени Александар није желео било шта да каже након што је судија Александар Теодосић прочитао одлуку судског већа. Младићу је продужен притвор у којем се налази од 11. јануара прошле године, до упућивања на издржавање робије. Више јавно тужилаштво у Нишу тражило је максималну казну затвора за Александра.

- Судско веће је несумњиво утврдило начин извршења кривичног дела, место, време и средство којим је почињено убиство - рекао је на изрицању пресуде председавајући судија Александар Теодосић.

Судије су проверавале да ли је у тренутку злочина Александру Маринковићу била смањена урачунљивост, шта је био мотив и да ли је било нужне одбране. Имајући у виду да је злочин извршен у стању алкохолисаности, судије су утврдиле да је било смањене, али не битно смањене урачунљивости убице.

Најсмртоноснији убод био је у срце, који је Александар задао оцу с леђа. Када је Срђан пао на земљу, убадао га је у бесу још 17 пута у груди. Према исказу оптуженог, трагедија се догодила док су отац и син били у алкохолисаном стању. По доласку полиције, Александар је детаљно описао злочин до детаља.

Као мотив убиства на суду је истакао наводно сексуално злостављање којем је био изложен од стране оца. Ипак, на сексуално злостављање Александар се није жалио у исказу датом полицији и тужилаштву након хапшења, нити на почетку суђења. Такође, тога нема ни у писму које је упутио сестри из затвора у коме каже да не може да објасни зашто је убио оца. Током суђења Александар је рекао да му је жао због онога што је учинио и да се искрено каје што је убио оца.

ОЛАКШАВАЈУЋА ОКОЛНОСТ
Александар је осуђен за тешко убиство, извршено на подмукао и свиреп начин. Олакшавајућа околност била је чињеница да је, у тренутку злочина, оптужени био млађи пунолетник. Зато је за ово дело максимална предвиђена казна 20 година затвора. Маринковић и Више јавно тужилаштво имају право жалбе на пресуду у року од 15 дана.

М. Петковић, Новости


# суд Александар Теодосић Глоговица убиство Срђан Маринковић Александар Маринковић затвор
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима