Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вештачење ће показати има ли одговорности возача за смрт девојчице

rss

14.12.2020.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу наложиће саобраћајно вештачење како би се утврдило има ли одговорности возача "ситроена" из околине Ражња старог 26 година, који је 13. септембра око 16.10 часова на путу Алексинац – Ражањ код села Вукашиновац налетео на четворогодишњу девојчицу М.К. из Матарушке Бање и умсмртио је на лицу места.

Фото: архива

Против возача је поднета кривична пријава уредовном поступку због сумње да је починио тешко дело против безбедности јавног саобраћаја како би се у истрази отворила могућност да се обави овакво вештачење а у ОЈТ Алексинац су пристигла и остала потребна документа.

"Предмет је комплетиран. Дошла је кривична пријава, дошао је обдукциони записник и ускоро ће бити заказано саслушање возача након чега ће бити наложено саобраћајно вештачење. Тим вештачењем ће се утврдити да ли је за возача била предвидива или непредвидива препрека да, из возила које је паркирано непрописно поред пута, на коловоз дете са леве стране возила изађе само четворогодишње дете без наџора. Од тог вештачења ће завистити да ли у поменутом догађају има уопште кривице возача", кажу за "Блиц" у Основном јавном тужулаштву у Алексинцу.

Први налази истраге показали су да је аутомобил "рено 5", у којем је била девојчица, био паркиран поред пута тако да је само задњи точак 20 центиметара био на коловозу.

Мајка девојчице је са десне стране "реноа" изашла да друго дете одведе у њц док је и возач аутомобила - стриц оца девојчице М.К., такође изашао на кратко из возила.

У једном тренутку девојчица М.К., која је остала сама у аутомобилу, неконтролисано је изашла из возила на коловоз са леве стране када је на њу је налетео "ситроен" и усмртио је на лицу места.

Према првим налазима истраге, возач се аутомобилом кретао магистралним путем другог реда, брзином од између 60 и 70 километара на час - а дозвољено је 80 километара на час па ће се у даљем поступку утврдити да ли је могао да реагује у таквој ситуцији и избегне налетање на дете, или пак има одговорности што је дете остављено без наџора у аутомобилу.

У крви возача "ситроена" није пронађен алкохол али је од њега узета ради провере и његова крв на анализу. Први налази указивали су да је возач кочио тек после налетања на дете па је од пресудне важности да се вештачењем утврди у којем тренутку је девојчица изашла из аутомобила и да ли је возач, који се кретао испод ограничења брзине, имао времена да је уочи и закочи.

Према речима баке Радице, девојчица је кобног дана са мајком и стрицем отпутовала за Ниш у посету свом оцу који се налази на одслужењу казне у тамошњем Казнено-поправном заводу. Стравична несрећа у атару села Вукашиновац десила се приликом њиховог повратка кући.

"Ишла је да посети оца, да га види и загрли. Много су се волели. У повратку, када су стали да направе краћи предах, Марта је остала у аутомобилу и рекли су јој да не излази напоље. Како су ми пренели, она је, међутим, ипак успела да откључа врата и са леве стране излети на коловоз. У том тренутку је наишао аутомобил и мојој девојчици није било спаса. Нема је, нема више бакиног чеда", јецајући је испричала након несреће Радица.

Она је тада рекла да возача који је усмртио њихову мезимицу не криви за трагедију.

"Несрећа нас је завила у црно, и нас и породицу тог човека у аутомобилу који је налетео на њу. Рекоше да је и он био са децом. Сигурно му није лако", рекла је она тада.

Курир/Блиц


# саобраћај аутомобил саобраћајна незгода Вукашиновац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима