Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саслушан власник шарпланинца који је изуједао жену из Алексинца

rss

30.04.2022. Телеграф

Одвезли смо је у алексиначку болницу, ту су јој санирали ране, а затим је упутили у Ниш на Клинику за пластичну хирургију где је оперисана - испричао је супруг преминуле.

Кристина са мужем / Фото: Телеграф

М. К. (64) из алексиначког села Љуптен саслушан је данас пред Основним јавним тужилаштвом у Алексинцу у склопу преткривичног поступка који је против њега покренут због сумње да је извршио тешко дело против опште сигурности.

М. К. је власник шарпланинца који је 5. децембра прошле године тешко повредио његову комшиницу Крстину Јовановић (68), која је дан касније преминула у нишком Универзитетском клиничком центру.

Крстинин супруг Слободан каже да, иако не криви свог комшију и даљег рођака, не може да се помири са трагичним губитком жене за коју каже да је за њега била "златни крст" на коју се ослањала читава породица.

Пас М. К. био је у боксу тог дана када се догодила трагедија.

- Нисмо страховали иако је шарпланинац био огроман јер је увек био послушан. Кад би му М. К. казао да уђе у бокс, увек је то радио, веома је био паметан. Тог дана смо истоварили буре са воћем јер смо пекли ракију, а ја сам рекао Крстини да иде по колица са ситним дрвима. Питао сам Милета да ли ће он избацити џибру или да ја сачекам да испечемо ракију, а он ми је рекао да терам трактор кући, да ће он то учинити. Не могу да се сетим да ли сам ушао у трактор или сам се налазио крај њега када сам чуо Крстину како је зацвилела - прича Слободан.

"Пас ће да удави Крстину!"
Крстинин муж прича да се тада окренуо и видео како је животиња оборила његову супругу и скочила на њу.

- Викнуо сам: "Пас ће да удави Крстину!". Он је зграбио неку мотку, почео да га удара, ја сам јој притрчао, а шарпланинац је гризао за главу. Нису јој се виделе ни очи, ни нос, ни уста од крви. Вукао сам је за руку, али је пас чврсто држао зубима. Миле му је раздвојио чељусти да би је ослободио, а он је онда угризао и њега. Да нисмо били ту да је спасимо, верујем да би је заклао - прича Слободан бришући сузе.

Баш тада је, како објашњава несрећни човек, наишао његов син.

- Казао сам му: "Обарај седишта у колима, не питај ништа, мајка ће искрварити". Одвезли смо је у алексиначку болницу одакле је упућена у Ниш на Клинику за пластичну хирургију где је оперисана. Сутрадан је преминула, да ли од рана или од стреса, то ће тек да се утврди - рекао је Слободан.

Коментаришући одговорност свог комшије и рођака, истиче да га не криви, али да сматра да је требало боље да чува агресивног пса.

- Не могу да га кривим, ми смо били у његовом дворишту, пас је био у боксу. Међутим, сматрам да држава треба да реагује и да пропише услове под којма се морају чувати опасни пси. Онај коме је задовољство да чува такве животиње, мора да буде и одговоран за њих - истиче.

Шарпланинац тренутно у прихватилишту
Далибор Марковић, директор Комуналних услуга Алексинац, саопштио је да је шарпланинац у прихватилишту овог предузећа.

- Пас је дуже време код нас, чекали смо поступање тужилаштва у преткривичном поступку и у вези са тим контактирали са инспекцијским службама ради опсервације животиње. Уколико они буду сматрали да је потребна еутаназија, то чему учинити, у супротном ћемо пса вратити власнику - казао је Марковић.

Кривични законик предвиђа да уколико је извршењем кривичног дела против опште сигурности наступила смрт једног или више лица, учинилац ће се казнити затвором од две до дванаест година.

Како сазнајемо, кључно за даљи поступак против власника пса биће обдукциони налаз, на основу којег ће бити утврђено да ли постоји узрочно последична веза између напада пса и наступања смртног исхода.


# Алексинац полиција суд убиство Љуптен основно тужилаштво
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима