Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Рођаку Драгана Шутановца 120 милиона из Фонда за развој!?

rss

25.05.2012. Пиштаљка

У јеку економске кризе и неликвидности домаће привреде, фирма брата од стрица Драгана Шутановца добила је 120 000 000 динара из Фонда за развој.

 

Гора пром интернационал д.о.о. из Београда налази се међу оним предузећима која су у јеку економске кризе и неликвидности добила повољан кредит из Фонда за развој Републике Србије – за две године тачно 120 милиона динара државног новца завршило је на рачуну предузећа чији је власник Горан Шутановац, блиски рођак (брат од стрица) потпредседника Демократске странке и министра одбране Драгана Шутановца, сазнаје Пиштаљка.

У Србији постоје привредници „првог реда“ којима домаћа и светска економска криза готово да не представља никакву претњу и опасност, јер могу да се ослоне на државне фондове из којих добијају повољне кредитне подстицаје. Тако подаци до којих је дошла Пиштаљка показују да је Фонд за развој у три наврата, два пута 2009. и једанпут 2010. године, уплатио средства на рачун фирме Гора пром интернационал д.о.о, што је Управа за трезор Министарства финансија књижила под шифром „271 дугорочни кредити“. Овој фирми је 28. децембра 2009. године трансферисано 50 милиона и 30 милиона динара, да би затим од државе 1. децембра 2010. добила 40 милиона динара кредитне подршке. Осим чињенице да је новац усмерен ка бизнису рођака Драгана Шутановца, за сада остаје енигма под којим условима и са којом каматном стопом је предузеће Гора пром добило кредит.

Предузеће за прераду и конзервисање рибе, љускара и мекушаца Гора пром основано је 1992, а његов једини власник и директор је Горан Шутановац. Индикативно је да је предузеће које се бави прекоокеанским увозом рибе у јеку економске кризе, из године у годину, бележило све боље пословне резултате. Тако је 2008. године забележило приход од 198,9 милиона, а добит 13,1 милион динара, да би већ 2009. приход порастао на 284 милиона, а добит на 16,9 милиона динара. Приходи Шутановца у 2010. години износили су 472 милиона, а добит 1,3 милиона динара, да би рекорд био остварен 2011. године са приходом од 756,2 милиона и добити од 2,2 милиона динара. Свега десет запослених радника није представљало препреку да Гора пром прошле године „обрне“ преко 7 милиона евра.

Пиштаљка је и раније писала о нејасним и нетранспарентним околностима под којима поједина предузећа блиска странкама власти користе изузетно повољне кредите Фонда за развој Републике Србије. Отприлике у истом периоду када је и на рачун предузећа Гора пром интернационал д.о.о. трансферисан новац из Фонда за развој (децембра 2009) и предузеће Стубови културе-Време књиге д.о.о. такође је добило кредит од 100.000 евра. Кредит је одобрен за „обртна средства“ уз грејс период од девет месеци, рок отплате од две године и симболичну каматну стопу од 2,5 одсто на годишњем нивоу. У додели овог кредита у Фонду за развој учествовала је функционерка Г17 плус Верица Калановић, а новац је завршио на рачунима предузећа њеног партијског колеге и актуелног министра културе Предрага Марковића.

Јавност није у прилици да сазна чиме се то фирма блиског рођака министра Драгана Шутановца квалификовала да добије повољан кредит од државе. Зашто? Сам начин одлучивања о томе коме ће се и под каквим условима доделити новац из Фонда за развој није довољно транспарентан, што додатно баца мрљу и отвара питање колики је утицај свакодневне политике и политичких странака на рад те институције. Управни одбор Фонда чине представници политичких странака, односно министри у Влади Србије, који такође учествују и у раду комисије Фонда која предлаже Управном одбору које кредитне апликације треба усвојити.

О свим активностима руководство Фонда за развој годинама информише јавност углавном на следећи начин: „Обавештавамо Вас да је дана 17.06.2010. године Одржана 25. седница Управног одбора Фонда. На седници је одобрен укупно 1591 кредит. Одобрено је 212 инвестиционих кредита, од чега за предузетнике 64, а за правна лица 148. Краткорочних кредита одобрено је 12. За почетнике по Програму за start-up кредите одобрено је 1367 кредита.“ Дакле, на званичном сајту Фонда се не може пронаћи списак предузећа и предузетника који су корисници кредитних средстава Фонда, те је на тај начин функционисање ове институције у потпуности „одсечено“ од очију јавности.

Доказ:













Извор: Пиштаљка


# Драган Шутановац Фонд за развој управни одбор Верица Калановић
@SutanovacDragan @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима