Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нова истрага убиства дечака у Кулини

rss

08.07.2013. извор: Новости

Тужилаштво затражило нову истрагу о убиству непокретног дечака Николе Гобељића пре три године у Кулини. У новој истрази, биће испитани запослени у Дому за децу

Дом у Кулини: Прикрили убицу

После три године од трагедије у Дому за децу и омладину ометену у развоју у Кулини код Алексинца, Више јавно тужилаштво затражило је од полиције да поново отвори случај убиства штићеника Николе Гобељића (15).

Несрећни дечак је, под још неутврђеним околностима, страдао 17. октобра 2010. године а осумњичен је био Зоран Живковић (21), такође штићеника дома, против кога је вођен судски поступак за изрицање мере безбедности обавезног чувања у психијатријској установи. Међутим, недавно је Апелациони суд у Нишу донео правоснажну пресуду одлуку којом се због недостатка доказа, ослобођен одговорности за убиство Гобељића.

А претходно је Живковић био окривљен, иако се добро знало да особе као што је он нису способне да ураде све оно што је било потребно да би дошло до убиства. После трагедије, истражни органи нису могли ниједну корисну реч да извуку од осумњиченог пацијента, који је окарактерисан као тешко ретардиран. А да му је узета изјава, тешко да би могла бити веродостојна.

БАЧЕН КРОЗ ОТВОР ЗА ВЕШЕРАЈ?

У истрази ће бити испитано да ли је Никола Гобељић страдао као жртва немара јер постоји могућност да је овај дечак, са прљавим чаршавима подигнут из кревета и бачен у отвор за вешерај!

- Када је његово тело пронађено у вешерају, неко га је бацио пред павиљон, како би се прикрило шта се десило - каже саговорник „Новости“ из дома у Кулини.

Директор Дома у Кулини тражио је нову истрагу о убиству Николе Гобељића (15). Чудне чињенице изазивају сумњу да је било прикривања злочина

Званичног одговора нема ни после две и по године, а директор овог дома Горан Петковић убеђен је да је прави убица у овој установи и, због због страха за безбедност 350 штићеника, захтева да тужилаштво поново отвори истрагу о овом злочину.

Апелациони суд у Нишу правоснажно је обуставио поступак за изрицање мере безбедности према Зорану Живковићу (21), такође штићенику установе, окривљеном за ово убиство, због недостатка доказа. Био је окривљен да је малог Николу узео из кревета и избацио кроз прозор собе.

Дечак је пао са висине од око девет метара и задобио тешке телесне повреде, услед којих је преминуо у нишкој болници.

- Ако Живковић није убио Гобељића, неко други јесте - каже за „Новости“ Горан Петковић. - Особље, које се тада налазило у том одељењу, мора да зна ко је и где био али нико у дому, без обзира на моје инсистирање, више не жели да говори на ту тему. Очекујем да тужилаштво што пре поново истражи овај догађај, јер не желим да сносим одговорност за евентуалне нове инциденте овакве врсте. О свему сам обавестио и ресорно министарство тражећи упутства шта даље да чинимо.

ПОДМЕТНУТО

ПОСЛЕ трагедије у Кулини, надзор су извршили и инспектори социјалне заштите, који су указали да је Живковићу злочин можда подменут! Посумњали су у веродостојност исказа особља, са којима су разговарали о убиству. Истовремено, констатовали су да је „недопустиво и високоризично ангажовање штићеника за обављање одређених послова у установи“, а што је у дому била пракса.

У новој истрази најпре ће бити испитани запослени у дому, који су прст кривице уперили на Живковића, јер се сумња да су на тај начин прикрили правог убицу.

А Зорана Живковића су окривиле неговатељице Душица Јовановић и Душанка Станковић, тврдећи да су га непосредно након злочина виделе у близини собе страдалог детета.

Директор дома у Кулини указује да после ове трагедије, полицију није обавестио нико из њихове установе већ Неурохируршка клиника у Нишу. Нарушено је место догађаја, јер су пре доласка увиђајне екипе корисници пресвлачени, намештани су и кревети, тако да су трагови уништени.

Зато овакве чудне чињенице изазивају сумњу да је било прикривања и да се некоме баш много журило да се за убиство огласи кривим баш Зоран Живковић, који због свог хендикепа није ни могао да се брани на суду. И да се случај што пре затвори, како би се прави убица прикрио.

Јер, како каже Горан Петровић, свако ко је икада радио у социјалној заштити зна да особе као што је Живковић нису способне да ураде све оно што је било потребно да би дошло до убиства. А и вештаци су, током суђења, констатовали да је практично немогуће да један мушкарац, у пуној снази и без било каквих психофизичких проблема, избаци дечака кроз прозор, буквално држећи га изнад главе, и још да „пребаци“ и терасу.

БЕЗ ПРЕЛОМА

СВЕДОК Светлана Стефановић, педијатар у дому у Кулини, истакла је на суђењу Зорану Живковићу у Вишем суду, да дечак није имао никакве видљиве повреде по лицу, као ни преломе и огреботине, што јој је било чудно с обзиром на висину са које је пао. Посведочила је да је дечак, док је лежао на бетону, имао ирегуларно дисање, што је можда указивало на повреде и крварења у централном нервном систему.

Према незваничним сазнањима, у новој истрази размотриће се и друга варијанта ове трагедије, да је неко инсценирао бацање несрећног дечака кроз прозор одељења Д2 на бетон испред павиљона.

Сумња се, наиме, да је могуће да је један од штићеника који помаже особљу дома, приликом скупљања постељина са кревета, са чаршавима подигао и несрећног Николу, тешког тек десетак килограма, а затим га кроз отвор убацио у чунак, који је спроведен до вешераја, девет метара ниже од одељења.

Нагађа се и да га је затим, када је његово беживотно тело пронађено у вешерају, неко бацио пред павиљон, како би се прикрило шта се десило.

 

Коментара: 0


# Горан Петковић дом убиство Горан Петровић Кулина апелациони суд Зоран Живковић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима