Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Необучени мотоциклисти су као темпиране бомбе

rss

12.06.2012. Блиц

За све чешће смрти возача и сувозача на моторима, скутерима и мопедима у Србији, крив је неодговарајући Закон, његова непримењивост, непостојање обуке, преблаге казне за неношење опреме, непоштовање прописа и лоше прилагођени путеви.

Необучени мотоциклисти су као темпиране бомбе

Бојан С. (34) изгубио је недавно контролу над мотором „јамаха 750” и у пуној брзини сустигао и предњим точком ударио мопед „апн 4” на којем су били Драган Д. (51) и његова супруга Весна (47). У овој несрећи, која се пре два дана догодила недалеко од Алексинца, погинуло је све троје мотоциклиста.

Владимир Јевтић каже за „Блиц” да је има много проблема у вези са мотоциклистима које треба решити.

- Обука мотоциклиста у Србији не постоји, пошто дозволу кандидат не добија полагањем посебних тестова и вожње за мотоцикле, већ за аутомобил. Деца на моторе, поготово скутере, седају а не знају ни како се мењају брзине. Осим тога, често у вожњу крену у папучама, шортсу и са наочарима на глави, без икакве заштитне опреме, па је само питање дана када ће повредити себе или друге - забринут је Јевтић.

Пропусти путара врло често су кобни за возаче мотоцикала и потпуно су неприлагодљиви за вожњу, истиче наш саговорник.

- У Европи сваки пешачки прелаз који је клизав посебно је обележен, затим радијус кривина је другачији и прилагођен је возачу мотора. Код нас је овај део катастрофалан. Такође постоји велики број мотора који нису регистровани и технички исправни. Недавно смо имали случај да је човек поправљао ланац у неком неовлашћеном сервису где је мајстор заборавио да затегне шраф, због чега је после неколико метара буквално катапултиран са мотора. Осим тога казне за неношење кациге морају да буду вишеструко веће - каже Јевтић, и додаје да би вожња на једном точку требало да се води као насилничка вожња кажњива затвором.

Драгиша Симић, мотоциклиста и начелник Управе саобраћајне полиције, каже да мотоциклисти немају право да се понашају бахато и да греше кад помисле да је вожња мотора од 50 кубика мање опасна од вожње мотора од 1.000 кубика.

- У случају пада при брзини од 50 километара на сат, повреде су пођеднако озбиљне. Увек треба користити заштитну опрему, без обзира да ли се иде до продавнице удаљене 100 метара или до другог дела града. Саобраћајна полиција појачала је контроле и све своје активности усмериће на возаче мотоцикала који не поштују прописе. Пошто је сезона у јеку, на улицама је повећан број мотоцикала-пресретача. Неке ствари у овој области морају радикално да се промене због чега ће полиција одузимати моторе несавесним возачима, слати их на лекарски преглед и упућивати малолетнике у социјалну службу - наговештава Симић.


Казне

Двоје на мотору који је регистрован само за возача: од 6.000 до 20.000 и три казнена поена

Насилничка вожња: Од 45 до 60 дана затвора, 17 казнених поена, одузимање дозволе на најмање 10 месеци

Неношење кациге: Мандатна казна од 5.000 динара, без казнених поена



# саобраћај аутомобил Драгиша Симић саобраћајна полиција мотоциклисти
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима