Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Neobučeni motociklisti su kao tempirane bombe

rss

12.06.2012. Blic

Za sve češće smrti vozača i suvozača na motorima, skuterima i mopedima u Srbiji, kriv je neodgovarajući Zakon, njegova neprimenjivost, nepostojanje obuke, preblage kazne za nenošenje opreme, nepoštovanje propisa i loše prilagođeni putevi.

Neobučeni motociklisti su kao tempirane bombe

Bojan S. (34) izgubio je nedavno kontrolu nad motorom „jamaha 750” i u punoj brzini sustigao i prednjim točkom udario moped „apn 4” na kojem su bili Dragan D. (51) i njegova supruga Vesna (47). U ovoj nesreći, koja se pre dva dana dogodila nedaleko od Aleksinca, poginulo je sve troje motociklista.

Vladimir Jevtić kaže za „Blic” da je ima mnogo problema u vezi sa motociklistima koje treba rešiti.

- Obuka motociklista u Srbiji ne postoji, pošto dozvolu kandidat ne dobija polaganjem posebnih testova i vožnje za motocikle, već za automobil. Deca na motore, pogotovo skutere, sedaju a ne znaju ni kako se menjaju brzine. Osim toga, često u vožnju krenu u papučama, šortsu i sa naočarima na glavi, bez ikakve zaštitne opreme, pa je samo pitanje dana kada će povrediti sebe ili druge - zabrinut je Jevtić.

Propusti putara vrlo često su kobni za vozače motocikala i potpuno su neprilagodljivi za vožnju, ističe naš sagovornik.

- U Evropi svaki pešački prelaz koji je klizav posebno je obeležen, zatim radijus krivina je drugačiji i prilagođen je vozaču motora. Kod nas je ovaj deo katastrofalan. Takođe postoji veliki broj motora koji nisu registrovani i tehnički ispravni. Nedavno smo imali slučaj da je čovek popravljao lanac u nekom neovlašćenom servisu gde je majstor zaboravio da zategne šraf, zbog čega je posle nekoliko metara bukvalno katapultiran sa motora. Osim toga kazne za nenošenje kacige moraju da budu višestruko veće - kaže Jevtić, i dodaje da bi vožnja na jednom točku trebalo da se vodi kao nasilnička vožnja kažnjiva zatvorom.

Dragiša Simić, motociklista i načelnik Uprave saobraćajne policije, kaže da motociklisti nemaju pravo da se ponašaju bahato i da greše kad pomisle da je vožnja motora od 50 kubika manje opasna od vožnje motora od 1.000 kubika.

- U slučaju pada pri brzini od 50 kilometara na sat, povrede su pođednako ozbiljne. Uvek treba koristiti zaštitnu opremu, bez obzira da li se ide do prodavnice udaljene 100 metara ili do drugog dela grada. Saobraćajna policija pojačala je kontrole i sve svoje aktivnosti usmeriće na vozače motocikala koji ne poštuju propise. Pošto je sezona u jeku, na ulicama je povećan broj motocikala-presretača. Neke stvari u ovoj oblasti moraju radikalno da se promene zbog čega će policija oduzimati motore nesavesnim vozačima, slati ih na lekarski pregled i upućivati maloletnike u socijalnu službu - nagoveštava Simić.


Kazne

Dvoje na motoru koji je registrovan samo za vozača: od 6.000 do 20.000 i tri kaznena poena

Nasilnička vožnja: Od 45 do 60 dana zatvora, 17 kaznenih poena, oduzimanje dozvole na najmanje 10 meseci

Nenošenje kacige: Mandatna kazna od 5.000 dinara, bez kaznenih poena



# saobraćaj automobil Dragiša Simić saobraćajna policija motociklisti
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima