Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

На превару одведена из Кулине

rss

23.11.2008. Т. Тодоровић (politika.rs)

После хапшења Слободана М. (63) из Београда, за кога се сумња да је сексуално злостављао петнаестогодишњу кћерку Анђелу, опет је поменут Дом за децу и омладину ометену у развоју у Кулини, код Алексинца.

На превару одведена из Кулине

Анђела М. је јавности позната са снимка из 2000. године, на коме се види уплашена девојчица шћућурена уз радијатор. Тај призор је и симбол почетка борбе за боље услове живота ментално заосталих у развоју. По њој је названа и широко организована акција „Зовем се Анђела” за прикупљање помоћи за малишане у специјалним установама социјалне заштите и домовима за збрињавање оболелих. О Анђели и њеној судбини, Драгољуб Марковић, директор установе, каже: „Била је у Кулини од 1999. до 2001. године. Када је објављена њена слика, однекуд се појавио њен отац. Био је јасан у намери да је одведе, говорећи да ће му кћерка омогућити да донације и помоћ директно добијају он и њихова породица, да ће решити стамбено питање... Два пута је спречен у томе, али трећи пут је успео.”

Шта сте учинили када сте сазнали да Анђела више није у дому?

На превару је отац одвео Анђелу, о чему смо одмах обавестили полицију и друге надлежне органе, пре свега Центар за социјални рад општине Савски венац у Београду. Није тачно, то морам да кажем, да деца тек тако нестају и, као што се последњих дана прича, да о томе нема никаквог трага. Веома се адекватно прати траг сваког детета после одласка из нашег дома. Законски прописи се стриктно поштују и знамо много тога о животу и ове девојчице, па и то да је одлуком центра у Београду Анђелин отац одређен за старатеља, као најмање лоше решење. Нисмо ни ми, верујемо ни наше колеге у Београду, могли да претпоставимо да ће њене патње бити још веће, да ће бити и жртва оца и сексуално злостављана.

Значи, не сматрате се кривим за њену нову несрећу...?

Све што се догађало са овом заиста несрећном и напаћеном девојчицом после одласка из нашег дома није зависило од нас, нисмо имали никакву могућност да било шта променимо. Друга установа је бринула о њој, не ми у Кулини.

 

Коментара: 0


# дом Центар за социјални рад Кулина Драгољуб Марковић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима