Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

На отпадима нађено 400 тона украдених шина

rss

03.06.2014. Бета

На отпаду у Доњем Адровцу, код Алексинца, нађено је око 400 тона украдених шина, саопштило је данас државно предузеће Железница Србије.

На отпадима нађено 400 тона украдених шина

Прочитајте деманти ове информације

Како се наводи, то је највећа количина украденог железничког материјала која је откривена током контроле легалних и нелегалних отпада секундарних сировина у другој половини маја.

Инспектори надлежних министарстава, у сарадњи с представницима Железница, посетили су 96 отпада секундарних сировина и нашли велике количине разноврсних делова украдених с домаћих пруга.

Уз напомену да контрола отпада секундарних сировина још траје, наводи се да су приликом прегледа отпада у Опову, код Панчева, инспектори нашли 9,3 тоне шина исечених на комаде дужине метар до метар и по, спремних за даљу продају.

У Врању власник отпада препознао радника Железница, који је дошао са инспекторима да преузме украдени колосечни прибор, као лице које му је тај материјал и продало.

Једна од заплена била је пре неколико дана у Врању где су званичници Железница Србије код откупљивача секундарних сировина нашли више од једне тоне украденог колосечног материјала.

"Занимљиво је да је том приликом власник отпада препознао једног радника Железница, који је дошао са инспекторима да преузме украдени колосечни прибор, као лице које му је тај материјал и продало", пише у саопштењу Железница.

Приликом контроле отпада у Малој Крсни, на подручју Браничевског округа, откривено је више од 500 килограма колосечног прибора продатог као старо гвожђе.

Материјал украден с пруга нађен је и на отпадима у општинама Дољевац, Смедерево, Нови Сад и Кикинда, наводе Железнице Србије.

Захваљујући ангажовању безбедносних служби Железница и побољшању сарадње с полицијским управама широм земље, од новембра прошле године до данас ухапшено је више од 200 осумњичених за крађу железничке имовине.

Железнице Србије су навеле и да штета од крађе на пругама годишње кошта то предузеће више од 300 милиона динара.

Најчешће се краду тегови за затезање контактне електро-мреже, "пружне бализе" и "пригушнице", колосечни прибор, шине, бакарни каблови, жица и ужад, "силицијум-бронзана жица ваздушних ТТ водова".

Железнице предузимају низ мера у борби с крадљивцима: постављању бетонске тегова уместо металних који су стална мета лопова, заварују "пружне бализе", уграђују армирано-бетонску заштиту, а бакарну ужад на скретницама замењују челичном.

 

Коментара: 1


# шине Макси Ко Доњи Адровац Железнице Србије Нови Сад
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+4) (-0)

    Stražar 04.06.2014.
    E koliko je starog gvoždja i šina ukradeno sa aleksinačkog rudnika i to legalno a vikendica na bovanskom jezeru se nije završila.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима