Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Na otpadima nađeno 400 tona ukradenih šina

rss

03.06.2014. Beta

Na otpadu u Donjem Adrovcu, kod Aleksinca, nađeno je oko 400 tona ukradenih šina, saopštilo je danas državno preduzeće Železnica Srbije.

Na otpadima nađeno 400 tona ukradenih šina

Pročitajte demanti ove informacije

Kako se navodi, to je najveća količina ukradenog železničkog materijala koja je otkrivena tokom kontrole legalnih i nelegalnih otpada sekundarnih sirovina u drugoj polovini maja.

Inspektori nadležnih ministarstava, u saradnji s predstavnicima Železnica, posetili su 96 otpada sekundarnih sirovina i našli velike količine raznovrsnih delova ukradenih s domaćih pruga.

Uz napomenu da kontrola otpada sekundarnih sirovina još traje, navodi se da su prilikom pregleda otpada u Opovu, kod Pančeva, inspektori našli 9,3 tone šina isečenih na komade dužine metar do metar i po, spremnih za dalju prodaju.

U Vranju vlasnik otpada prepoznao radnika Železnica, koji je došao sa inspektorima da preuzme ukradeni kolosečni pribor, kao lice koje mu je taj materijal i prodalo.

Jedna od zaplena bila je pre nekoliko dana u Vranju gde su zvaničnici Železnica Srbije kod otkupljivača sekundarnih sirovina našli više od jedne tone ukradenog kolosečnog materijala.

"Zanimljivo je da je tom prilikom vlasnik otpada prepoznao jednog radnika Železnica, koji je došao sa inspektorima da preuzme ukradeni kolosečni pribor, kao lice koje mu je taj materijal i prodalo", piše u saopštenju Železnica.

Prilikom kontrole otpada u Maloj Krsni, na području Braničevskog okruga, otkriveno je više od 500 kilograma kolosečnog pribora prodatog kao staro gvožđe.

Materijal ukraden s pruga nađen je i na otpadima u opštinama Doljevac, Smederevo, Novi Sad i Kikinda, navode Železnice Srbije.

Zahvaljujući angažovanju bezbednosnih službi Železnica i poboljšanju saradnje s policijskim upravama širom zemlje, od novembra prošle godine do danas uhapšeno je više od 200 osumnjičenih za krađu železničke imovine.

Železnice Srbije su navele i da šteta od krađe na prugama godišnje košta to preduzeće više od 300 miliona dinara.

Najčešće se kradu tegovi za zatezanje kontaktne elektro-mreže, "pružne balize" i "prigušnice", kolosečni pribor, šine, bakarni kablovi, žica i užad, "silicijum-bronzana žica vazdušnih TT vodova".

Železnice preduzimaju niz mera u borbi s kradljivcima: postavljanju betonske tegova umesto metalnih koji su stalna meta lopova, zavaruju "pružne balize", ugrađuju armirano-betonsku zaštitu, a bakarnu užad na skretnicama zamenjuju čeličnom.

 

Komentara: 1


# šine Maksi Ko Donji Adrovac Železnice Srbije Novi Sad
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+4) (-0)

    Stražar 04.06.2014.
    E koliko je starog gvoždja i šina ukradeno sa aleksinačkog rudnika i to legalno a vikendica na bovanskom jezeru se nije završila.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima