Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осуђена жена плаћени убица

rss

08.04.2008. А. Ж. Аџић, Б. Јаначковић

Држављанка БиХ Магдалена Балаћ (27) осуђена је јуче у Окружном суду у Нишу на 35 година затвора због убиства Братислава Манојловића (42) из Алексинца и његове супруге Горице Станковић (40) 20. јула 2005, док је Данијелу Дедајићу (33) из Алексинца изречена истоветна временска казна због подстрекивања на овај злочин.

Осуђена жена плаћени убица

За Балаћевом недуго након расветљавања злочина расписана је централна, а затим и међународна потерница, али је она била недоступна нашим органима гоњења. Како сазнаје „Блиц“, Магдалену Балаћ босанска полиција ухапсила је у јануару ове године у Шамцу, на основу међународне потернице коју је за њом расписала Србија.

Пред судију је изведена 30. јануара, али се позвала на држављанство БиХ, тако да правосудни органи ове државе нису били у могућности да је изруче Србији. Пет дана након тога, њој је у Трећем ођелу Суда БиХ почело суђење, али није познато за шта је оптужена, као ни да ли јој је омогућено да се брани са слободе или је задржана у притвору.

Поред Балаћеве и Дедајића, Веће којим је председавао судија Радомир Младеновић истом пресудом на пет година затвора осудило је држављанина БиХ Дејана Демировића (29) из Шамца јер је 15 дана пре злочина бацио две бомбе на кућу Манојловића, али том приликом нико није био повређен. Раде Демировић (23) и Марија Бранковић (22), обоје из Алексинца, осуђени су на три, односно две године затвора због прикривања учиниоца и трагова кривичног дела. Дедајић је у првостепеном поступку проглашен кривим да је Балаћеву наговорио да убије Манојловића, продавца половних аутомобила, због дуга од 13.000 евра за возило купљено од њега.

Ликвидацију је, по сопственом признању пред судом, првобитно требало да обави Дејан Демировић, који је након неуспешног атентата бомбама ипак одустао. По његовој причи, Магдалена се понудила „да обави посао“. Манојловић је убијен хицем у својој кући у Алексинцу хицем у слепоочницу. Његова супруга Горица издахнула у болници 15 дана касније од последица тешких рана. Дедајићу је стављено на терет да је био у кући у моменту док је Балаћева пуцала на супружнике и да је након тога демонтирао видео надзор на којем је остало записано убиство и дао га Радету Демировићу и Марији Бранковић, који су га уништили.

...

После пресуде Окружног суда у Нишу

Двоструки убица на слободи

Магдалена Балаћ (27), држављанка БиХ која је прекјуче осуђена на 35 година затвора због двоструког убиства у Алексинцу 2005. године, иако је за њом расписана међународна потерница, на слободи је, сазнаје „Блиц“.

Како „Блиц“ сазнаје у Суду БиХ, Магдалена Балаћ, звана Лена, ухапшена је 30. јануара ове године у Шамцу, по потерници Србије. Истог дана одређен јој је екстрадициони притвор. У међувремену утврђено је да је држављанка БиХ па јој је пет дана после хапшења суд укинуо решење о притвору.

- Окружни суд у Нишу није био обавештен о хапшењу Магдалене Балаћ у БиХ - потврдио је за „Блиц“ судија Радомир Младеновић, председник судског већа које је осудило Балаћеву.

Младеновић каже да ће након правоснажности пресуде предмет бити упућен тужилаштву Федерације БиХ, које би могло да покрене процедуру за признавање пресуде нишког Окружног суда.

На истоветну казну као и Балаћева осуђен је Данијел Дедајићу (33) из Алексинца због подстрекивања на овај злочин.

Дедајић је дуговао Манојловићу, продавцу половних аутомобила, 12.700 евра за купљено возило, што је највероватнији мотив убиства. Магдаленин земљак и момак Дејан Демировић (29), који осуђен на пет година затвора због бацања две бомбе на кућу Манојловића, 15 дана пре убиства, пред судом је посведочио да је Балаћева требало да добије део новца од продаје тог аутомобиле уколико ликвидира Манојловића.

Балаћева је убила Манојловића у његовој кући у Чегарској улици у Алексинцу са два хица из пиштоља и да је са четири метка тешко ранила његову супругу Горицу, која је преминула неколико дана касније. Повређена Горица је непосредно након рањавања успела да исприча полицији ко је пуцао на њих.

Балаћева није имала лак задатак јер је Манојловић, након што су му у спаваћој соби експлодирале две „кашикаре“, постао максимално опрезан. Уградио је видео надзор испред и у кући, а у футроли испод пазуха са собом је носио и пиштољ. То му, ипак, није сачувало живот јер није очекивао да ће ороз да повуче женска рука - убијен је на каучу док је гледао ТВ. Док је Магдалена ликвидирала супружнике, Дедајић је размонтирао видео надзор, понео га и предао Радету Демировићу (23) и Марији Бранковић (22) из Алексинца, који су га уништили, због чега су осуђени на три, односно две године затвора.

Савршено испланирани злочин претворио се у фијаско не само зато што је Горица испричала полицији кога је пустила у кућу већ и због Дедајићева сенилности, заборавио је свој мобилни телефон на месту убиства. У њему су нађени вредни докази: СМС-ови упућени Дејану Демировићу да на дан планираног убиства Магдалену подсети да „понесе чарапе“ и да „не заборави да га откочи“. Дедајић је ухапшен у Нишу дан након убиства, а бранио се ћутањем. После два месеца ухапшен је и Дејан Демировић и клупко злочина се одмотало до краја јер је све признао пред судом.

Ухапшен због Партизана

Дејан Демировић ухапшен је на граници Србије и БиХ, када је кренуо за Београд да, као ватрени навијач Партизана, гледа фудбалски вечити дерби. Уместо на стадиону, завршио је у нишком затвору где се и данас налази.

 


# Београд убиство аутомобил мобилни телефон Магдалена Балаћ Братислав Манојловић Горица Станковић Данијел Дедајић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима