Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osuđena žena plaćeni ubica

rss

08.04.2008. A. Ž. Adžić, B. Janačković

Državljanka BiH Magdalena Balać (27) osuđena je juče u Okružnom sudu u Nišu na 35 godina zatvora zbog ubistva Bratislava Manojlovića (42) iz Aleksinca i njegove supruge Gorice Stanković (40) 20. jula 2005, dok je Danijelu Dedajiću (33) iz Aleksinca izrečena istovetna vremenska kazna zbog podstrekivanja na ovaj zločin.

Osuđena žena plaćeni ubica

Za Balaćevom nedugo nakon rasvetljavanja zločina raspisana je centralna, a zatim i međunarodna poternica, ali je ona bila nedostupna našim organima gonjenja. Kako saznaje „Blic“, Magdalenu Balać bosanska policija uhapsila je u januaru ove godine u Šamcu, na osnovu međunarodne poternice koju je za njom raspisala Srbija.

Pred sudiju je izvedena 30. januara, ali se pozvala na državljanstvo BiH, tako da pravosudni organi ove države nisu bili u mogućnosti da je izruče Srbiji. Pet dana nakon toga, njoj je u Trećem ođelu Suda BiH počelo suđenje, ali nije poznato za šta je optužena, kao ni da li joj je omogućeno da se brani sa slobode ili je zadržana u pritvoru.

Pored Balaćeve i Dedajića, Veće kojim je predsedavao sudija Radomir Mladenović istom presudom na pet godina zatvora osudilo je državljanina BiH Dejana Demirovića (29) iz Šamca jer je 15 dana pre zločina bacio dve bombe na kuću Manojlovića, ali tom prilikom niko nije bio povređen. Rade Demirović (23) i Marija Branković (22), oboje iz Aleksinca, osuđeni su na tri, odnosno dve godine zatvora zbog prikrivanja učinioca i tragova krivičnog dela. Dedajić je u prvostepenom postupku proglašen krivim da je Balaćevu nagovorio da ubije Manojlovića, prodavca polovnih automobila, zbog duga od 13.000 evra za vozilo kupljeno od njega.

Likvidaciju je, po sopstvenom priznanju pred sudom, prvobitno trebalo da obavi Dejan Demirović, koji je nakon neuspešnog atentata bombama ipak odustao. Po njegovoj priči, Magdalena se ponudila „da obavi posao“. Manojlović je ubijen hicem u svojoj kući u Aleksincu hicem u slepoočnicu. Njegova supruga Gorica izdahnula u bolnici 15 dana kasnije od posledica teških rana. Dedajiću je stavljeno na teret da je bio u kući u momentu dok je Balaćeva pucala na supružnike i da je nakon toga demontirao video nadzor na kojem je ostalo zapisano ubistvo i dao ga Radetu Demiroviću i Mariji Branković, koji su ga uništili.

...

Posle presude Okružnog suda u Nišu

Dvostruki ubica na slobodi

Magdalena Balać (27), državljanka BiH koja je prekjuče osuđena na 35 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva u Aleksincu 2005. godine, iako je za njom raspisana međunarodna poternica, na slobodi je, saznaje „Blic“.

Kako „Blic“ saznaje u Sudu BiH, Magdalena Balać, zvana Lena, uhapšena je 30. januara ove godine u Šamcu, po poternici Srbije. Istog dana određen joj je ekstradicioni pritvor. U međuvremenu utvrđeno je da je državljanka BiH pa joj je pet dana posle hapšenja sud ukinuo rešenje o pritvoru.

- Okružni sud u Nišu nije bio obavešten o hapšenju Magdalene Balać u BiH - potvrdio je za „Blic“ sudija Radomir Mladenović, predsednik sudskog veća koje je osudilo Balaćevu.

Mladenović kaže da će nakon pravosnažnosti presude predmet biti upućen tužilaštvu Federacije BiH, koje bi moglo da pokrene proceduru za priznavanje presude niškog Okružnog suda.

Na istovetnu kaznu kao i Balaćeva osuđen je Danijel Dedajiću (33) iz Aleksinca zbog podstrekivanja na ovaj zločin.

Dedajić je dugovao Manojloviću, prodavcu polovnih automobila, 12.700 evra za kupljeno vozilo, što je najverovatniji motiv ubistva. Magdalenin zemljak i momak Dejan Demirović (29), koji osuđen na pet godina zatvora zbog bacanja dve bombe na kuću Manojlovića, 15 dana pre ubistva, pred sudom je posvedočio da je Balaćeva trebalo da dobije deo novca od prodaje tog automobile ukoliko likvidira Manojlovića.

Balaćeva je ubila Manojlovića u njegovoj kući u Čegarskoj ulici u Aleksincu sa dva hica iz pištolja i da je sa četiri metka teško ranila njegovu suprugu Goricu, koja je preminula nekoliko dana kasnije. Povređena Gorica je neposredno nakon ranjavanja uspela da ispriča policiji ko je pucao na njih.

Balaćeva nije imala lak zadatak jer je Manojlović, nakon što su mu u spavaćoj sobi eksplodirale dve „kašikare“, postao maksimalno oprezan. Ugradio je video nadzor ispred i u kući, a u futroli ispod pazuha sa sobom je nosio i pištolj. To mu, ipak, nije sačuvalo život jer nije očekivao da će oroz da povuče ženska ruka - ubijen je na kauču dok je gledao TV. Dok je Magdalena likvidirala supružnike, Dedajić je razmontirao video nadzor, poneo ga i predao Radetu Demiroviću (23) i Mariji Branković (22) iz Aleksinca, koji su ga uništili, zbog čega su osuđeni na tri, odnosno dve godine zatvora.

Savršeno isplanirani zločin pretvorio se u fijasko ne samo zato što je Gorica ispričala policiji koga je pustila u kuću već i zbog Dedajićeva senilnosti, zaboravio je svoj mobilni telefon na mestu ubistva. U njemu su nađeni vredni dokazi: SMS-ovi upućeni Dejanu Demiroviću da na dan planiranog ubistva Magdalenu podseti da „ponese čarape“ i da „ne zaboravi da ga otkoči“. Dedajić je uhapšen u Nišu dan nakon ubistva, a branio se ćutanjem. Posle dva meseca uhapšen je i Dejan Demirović i klupko zločina se odmotalo do kraja jer je sve priznao pred sudom.

Uhapšen zbog Partizana

Dejan Demirović uhapšen je na granici Srbije i BiH, kada je krenuo za Beograd da, kao vatreni navijač Partizana, gleda fudbalski večiti derbi. Umesto na stadionu, završio je u niškom zatvoru gde se i danas nalazi.

 

Komentara: 0


# Beograd ubistvo mobilni telefon Magdalena Balać Bratislav Manojlović Gorica Stanković Danijel Dedajić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima