Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Наставник сексуални манијак?!

rss

25.12.2007.

Наставник сексуални манијак?!
Ј. В. (51), наставник физичког васпитања у Основној школи „Аца Синадиновић" у селу Грејач код Алексинца, осумњичен је да је сексуално злостављао шест ученица!

НАСТАВНИК ДЕМАНТУЈЕ ДА ЈЕ ПЕДОФИЛ

Осумњичени наставник Ј. В. тврди да је увек према својим ђацима поступао крајње професионално.

- Никада се према њима нисам односио на начин који није примерен просветном раднику. Можда сам према девојчицама показивао више љубави у односу на дечаке, јер сам отац два сина, а желео сам да имам и ћерке. Моја кривица је велика љубав према деци коју је изгледа неко погрешно протумачио. Никада нисам децу повредио ни вербално нити на било који други начин - каже за Пресс Ј. В., и додаје:

- Додиривао сам ученице, али то је било само приликом извођења вежби, што је саставни део наставе. Хтео сам да их заштитим од повреда па сам их зато држао док су радиле вежбе. Можда сам их нехотице додирнуо и по неком делу тела, што су оне протумачиле као непримерен контакт.

Девојчице су оптужиле свог наставника да их је на часовима физичког пипкао по телу и говорио вулгарне речи! Наставник је суспендован и против њега је покренут дисциплински поступак, а полиција је саслушала Ј. В. и девојчице, као и четири њихова друга који су потврдили шта је наставник радио ученицама!

Прва пријава школском психологу Љиљани Аврамовић о недоличном понашању наставника стигла је 7. децембра, да би се за недељу дана са истим оптужбама јавило још пет девојчица! Како Пресс сазнаје, оптужбе су потврдила и четворица дечака, који су видели шта је наставник радио ученицама. - Девојчице које су добри ђаци и нису проблематичне одлучиле су да пријаве наставника, за кога тврде да их је на часовима физичког редовно пипкао по телу и говорио разне вулгарности. Када је једна од њих прва испричала родитељима, после неколико дана и остале су рекле шта им се дешава у школи - каже за Пресс извор близак истрази.

У ШОКУ... Директор школе и психолог

Случај је пријављен полицији, која је саслушала наставника и ученице, а у току је провера њихових оптужби, након чега ће се одлучити да ли има основа за подношење кривичне пријаве против наставника.

- Четири ученице осмог и две седмог разреда пожалиле су се да се наставник према њима непримерено понашао, а то су потврдила и четворица њихових школских другова. Деца тврде да се он тако према њима односи откако је почео да им предаје - каже за Пресс Љиљана Аврамовић, која није желела да прецизира шта су конкретно ученице замериле свом наставнику физичког.

Мајка једне ученице каже да се њена ћерка жалила на изузетно вулгарно изражавање наставника на часовима физичког, што је био повод да се она обрати надлежнима у школи.

- Ћерка ми се пожалила да им наставник на часовима говори „безобразлуке" и да јој је због тога веома непријатно. Она се није жалила ни на шта друго, али сам чула од других родитеља да су неке девојчице биле додириване по телу на непримерен начин и да су због тога пријавиле наставника. Моје дете није имало таквих проблема, претпостављам због тога јер је наставник знао како бисмо радикално реаговали да је наша ћерка била малтретирана на овакав начин - каже наша саговорница која је инсистирала на анонимности.

Александар Лазаревић, разредни старешина ученица осмог разреда које су поднеле пријаву против наставника, каже да је запањен овим догађајем.

- То су добра деца, из добрих и угледних породица. Не знам шта се ово дешава. Запрепашћен сам овим што се десило - каже Лазаревић.

Зорица Јорданов, директор школе „Аца Синадиновић" у селу Лоћика, чије је истурено одељење у Грејачу, каже да њој није никада стигла ниједна жалба на понашање наставника физичког.

- Он је у нашој школи од прошле године. Нисам имала примедби на његов рад нити ми се икада неко од ученика пожалио на њега. После сазнања да га је група ђака пријавила за недолично понашање, против њега сам покренула дисциплински поступак и суспендовала га док комисија не донесе одлуку - каже директорка школе.

Према њеним речима, наставник је убрзо након што је сазнао за пријаву својих ученица због веома тешког психичког стања отишао на боловање.

- Колегу је све ово погодило и затражио је да неколико дана буде на боловању. За неколико дана заседаће дисциплинска комисија која ће проценити да ли је у његовом понашању било непримерених поступака, а остало је у рукама правосудних органа - казала је директорка Јорданов. Новинару Преса у полицији је потврђено да је у току оперативно поступање по пријави ученица, али да кривична пријава против наставника још није поднета.


ФАКТИ

- Звонко Ј., звани Ципирипи, наставник физичког васпитања у Основној школи „Јован Поповић" у Крагујевцу, ухапшен је због сумње да је дванаестогодишњу ученицу љубио по врату и додиривао по телу

- Полиција у Богатићу ухапсила је наставника Славка П. из Дубља због сумње да је на часу математике додиривао по грудима и глави тринаестогодишњу ученицу

- Наставника Милана Ч. из Пљеваља родитељи ученице шестог разреда пријавили су да је додиривао њихову ћерку

- Нишка полиција поднела је кривичну пријаву против Драгана А., професора Прехрамбено-хемијске школе, због сумње да је девојчице пипкао по телу, завлачио им руку под мајицу и распитивао се о њиховом сексуалном животу

- Учитељ Петар Ј. из Основне школе „Вук Караџић" из Поточца код Параћина суспендован је због сексуалног узнемиравања ученица. Родитељи су у пријави школској управи оптужили учитеља да је њихове ћерке држао у крилу, штипкао, пипкао и стискао им груди

Д. Коцић, ПРЕСС


Истина чека истрагу

НАСТАВНИК Југослав В. који предаје физичко васпитање у истуреном одељењу ОШ у Грејачу код Алексинца, осумњичен за сексуално узнемиравање ученица, пред дисциплинском комисијом у централи школе у "Лоћики" појавиће се у четвртак у девет сати, после чега ће вероватно бити познато много више детаља о овом случају.
Како нас је обавестио јавни тужилац у Алексинцу Иван Станојевић, њему је из полиције у Алексинцу, тек у среду око 13 часова стигла кривична пријава против Југослава В., због, како се каже, основане сумње да је над шест малолетница извршио кривично дело недозвољене полне радње из чл. 182 став 1. Кривичног законика. Следећи потез тужилаштва биће подношење предлога истражном судији за предузимање одређених истражних радњи против осумњиченог.
- Ја сам мртав човек који хода. За последњих двадесетак дана од секирације сам ослабио десет килограма. Више не могу да подносим неправду којом сам гурнут у блато. Зар мене, слугу својих ученика, неко прљавим играма да прогласи педофилом, само да би ме шутнули са посла и довели другог, по ко зна којој линији.
Овако је у среду у нашем дописништву у Нишу, наставио своју причу од претходног дана, Југослав В. кога је директорка Зорица Јорданов суспендовала са посла до окончања дисциплинског поступка.
Док су ученице пред психологом Љиљаном Аврамовић, затим својим разредним старешином, пред полицијом, а поједине и у нашем присуству, тврдиле да је било недоличног понашања наставника физичког, његове колеге и колегинице у Грејачу, не могу да поверују да је тако нешто учинио. Ако јесте, ипак додају, онда нека и одговара.- Познајем одлично колегу и тврдим да је изузетно поштен и као човек и као педагог. У питању је намештаљка. Када у нашој школи нису могли нешто слично да му сместе, јер ради са дечацима, онда су у договору са некима из Грејача одлучили да му тамо измисле недолично понашање. А то све због тога, да би и тамо и овде био избачен са посла, како би његово место код нас заузео рођак једног политичара - каже историчар Драгомир Мирчић, председник синдиката у Машинској школи у Нишу у оквиру које је и Завод за васпитање омладине у којем Југослав В. ради 30 одсто норме.
Југослав В. и даље тврди да је невин и да не зна о чему се ради и ко је децу наговорио да све измисле.
- Једва чекам да пред надлежним органима докажем истину, али шта ће бити после, ко ће вратити мир мојој души и породици.

СВЕ СУ ТО НЕИСТИНЕ

- НАПИШИТЕ слободно да су све приче о "намештању" небулозне и да овде нико не смешта игре колеги. Југослава познајем доста дуго и никада му не бих учинила нешто нажао. Код нас ради добро, одговорно и савесно, а у зависности од одлуке комисије у Грејачу и од кривичне пријаве, ми ћемо се определити шта и како даље. Уз то, већ смо од Полицијске станице у Алексинцу затражили праве информације и чекамо одговор - рекла нам је директорка Машинске школе у Нишу Весна Ристић.

Д. СТОЈАНОВИЋ



# синдикат школе Грејач кривична пријава Вук Караџић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима